to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 11.09.2018

Κοινωνία

Ούλριχ Σνάιντερ, ΓΓ της FIR: «Δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε για ποια εγκλήματα στην Ελλάδα ήταν υπεύθυνος ο γερμανικός φασισμός»

"Δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε για ποια εγκλήματα στην Ελλάδα ήταν υπεύθυνος ο γερμανικός φασισμός" αναφέρει ο Ούλριχ Σνάιντερ, ΓΓ της FIR στο μήνυμά του για το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στη Βιάννο


«Δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε για ποια εγκλήματα στην Ελλάδα ήταν υπεύθυνος ο γερμανικός φασισμός. Μπορούμε να δούμε τις συνέπειες του αντισημιτισμού και του ρατσισμού στην εξουσία, την καταστροφική πολιτική ενάντια στην κοινωνία», αναφέρει ο Ούλριχ Σνάιντερ, Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών - Αντιφασιστών (FIR) στον χαιρετισμό του για το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, που θα πραγματοποιηθεί στον Αμιρά Βιάννου από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου.
 
   Όπως υπογραμμίζει στο μήνυμά του με αφορμή την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου «η FIR υποστηρίζει τα ελληνικά αιτήματα σ' αυτή την υπόθεση και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να πάψει να εμποδίζει τις σοβαρές διαπραγματεύσεις. Η απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων στον ελληνικό λαό εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο!» για να συμπληρώσει: «Αλλά δεν είναι μόνο τα χρήματα. "Δικαιοσύνη και Αποζημίωση" σημαίνει επίσης να αναγνωρίσουμε την ελληνική αντίσταση ως ένα σημαντικό μέρος του απελευθερωτικού κινήματος της Ευρώπης ενάντια στη φασιστική κατοχή. O ΕΛΑΣ και όλα τα τμήματα της ελληνικής αντίστασης αποτελούν ένα πολύτιμο μέρος του Αντιχιτλερικού Συνασπισμού. Και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτή την κληρονομιά που αφορά την ιστορία της ηπείρου μας».
 
   «Η FIR συγχαίρει όλους τα ους Έλληνες αντιφασίστες και τους φίλους από όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν το έργο αυτό.
 
   Η FIR καλεί την γερμανική κυβέρνηση να τερματίσει τον αποκλεισμό και να προχωρήσει σε μια σοβαρή λύση για την απόδοση αποζημιώσεων. Είναι απαράδεκτο να περιμένουμε ξανά 25 χρόνια - τότε ακόμη και τα εγγόνια των θυμάτων δεν θα είναι πλέον μαζί μας» καταλήγει ο κ. Σνάιντερ που σύμφωνα με τους διοργανωτές του συνεδρίου το γεγονός ότι είναι Γερμανός «καθιστά ακόμα πιο σημαντική, συμβολικά και ουσιαστικά, την παρέμβασή του».
 
   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με τον χαιρετισμό του Ούλριχ Σνάιντερ, Γενικού Γραμματέα της FIR
 
   «Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών - Αντιφασιστών (FIR) χαιρετίζει όλους τους καλεσμένους, τους βετεράνους, τους εκπροσώπους των δήμων, των Συμβουλίων και των Κοινοβουλίων, τους ιστορικούς και τους επιστήμονες, τους αντιφασίστες από διάφορες γενιές.
 
   Για την 75η επέτειο των εγκλημάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου πραγματοποιείτε το σημαντικό συνέδριο σας κάτω από το σύνθημα "Ανυποχώρητος αγώνας για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!".
 
   Για να μνημονεύσουμε αυτό το γεγονός δεν αρκεί μόνο μια ιστορική αναφορά, αλλά και να καθοριστεί ένα σημερινό καθήκον. Δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε για ποια εγκλήματα στην Ελλάδα ήταν υπεύθυνος ο γερμανικός φασισμός. Μπορούμε να δούμε τις συνέπειες του αντισημιτισμού και του ρατσισμού στην εξουσία, την καταστροφική πολιτική ενάντια στην κοινωνία. Είναι μια σπάνια εξαίρεση ότι ο δράστης κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από ελληνικό δικαστήριο. Αλλά οι γερμανικές κυβερνήσεις δεν ήταν πρόθυμες να αποζημιώσουν γι' αυτό το έγκλημα τα θύματα και τις οικογένειές τους.
 
   Για το λόγο αυτό, η FIR είναι - εδώ και πολλά χρόνια - στο πλευρό όλων των ελληνικών οργανώσεων και κοινωνικών πρωτοβουλιών που αντιπροσωπεύουν τις δίκαιες και τεκμηριωμένες απαιτήσεις του ελληνικού λαού για αποζημιώσεις οφειλόμενες από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας λόγω του καταναγκαστικού δανεισμού και των ζημιών που προκάλεσαν στην Ελλάδα οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι σήμερα, οι γερμανικές κυβερνήσεις δεν είναι διατεθειμένες να λύσουν αυτό το ανοιχτό ζήτημα. Με μια καταβολή ενός ασήμαντου ποσού ύψους 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βόννης στις 18 Μαρτίου 1960 το γερμανικό κράτος προσπάθησε να ικανοποιήσει το αίτημα.
 
   Αλλά το οφειλόμενο ποσό είναι πολύ υψηλότερο όπως διεθνείς εμπειρογνώμονες, επίσης από τη Γερμανία, απαριθμούν αρκετές φορές:
 
   * «Το καταναγκαστικό κατοχικό δάνειο - πρόκειται για τη ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα με τη συμφωνία της 14/3/1942, το οποίο ανερχόταν σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην αγοραστική αξία του 1938.
 
   * Απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις υποδομές της οικονομίας, για την πλήρη καταστροφή της οικονομίας της χώρας, για την αρπαγή και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου και τις ζημιές που προκάλεσαν στους πολίτες. Η «Διασυμμαχική Διάσκεψη» των Παρισίων (Δεκέμβριος 1945 - Ιανουάριος 1946) αναγνώρισε το ποσό των 7,181 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα, στην αγοραστική αξία του 1938.
 
   * Αξιώσεις για την αποζημίωση των θυμάτων των εγκλημάτων των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής, των ομήρων και της καταναγκαστικής τους εργασίας σε ναζιστικά στρατόπεδα και εργοστάσια γερμανικών μονοπωλίων.
 
   * Η επιστροφή των ανεκτίμητων αρχαιολογικών θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις».
 
   Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 - και κανείς δεν τα αρνήθηκε!
 
   Η FIR υποστηρίζει τα ελληνικά αιτήματα σ' αυτή την υπόθεση και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να πάψει να εμποδίζει τις σοβαρές διαπραγματεύσεις. Η απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων στον ελληνικό λαό εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο!
 
   Αλλά δεν είναι μόνο τα χρήματα. «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» σημαίνει επίσης να αναγνωρίσουμε την ελληνική αντίσταση ως ένα σημαντικό μέρος του απελευθερωτικού κινήματος της Ευρώπης ενάντια στη φασιστική κατοχή. O ΕΛΑΣ και όλα τα τμήματα της ελληνικής αντίστασης αποτελούν ένα πολύτιμο μέρος του Αντιχιτλερικού Συνασπισμού. Και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτή την κληρονομιά που αφορά την ιστορία της ηπείρου μας.
 
   Η FIR συγχαίρει όλους τα ους Έλληνες αντιφασίστες και τους φίλους από όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν το έργο αυτό.
 
   Η FIR καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να τερματίσει τον αποκλεισμό και να προχωρήσει σε μια σοβαρή λύση για την απόδοση αποζημιώσεων. Είναι απαράδεκτο να περιμένουμε ξανά 25 χρόνια - τότε ακόμη και τα εγγόνια των θυμάτων δεν θα είναι πλέον μαζί μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)