to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:06 | 26.03.2013

Οικονομία

Διχάζει την Ευρώπη το «κούρεμα» των καταθέσεων

Διχάζει την Ευρώπη το «κούρεμα» των καταθέσεων. Φαίνεται πως σιγά, σιγά ξεπροβάλλει ένα «κίνημα bail in». Πρώτη ένδειξη η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ουσιαστικά υποστήριξε πως η διάσωση της Κύπρου αντιπροσωπεύει ένα «νέο μοντέλο» αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων στη ευρωζώνη.


Ο Μπενουά Κερέ μέλος της ΕΚΤ έσπευσε σήμερα να «αδειάσει» τον Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Μισέλ Μπαρνιέ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής μεγαλοκαταθετών στις διασώσεις τραπεζών Η χθεσινή δήλωση Ντάισελμπλουμ έφερε τριγμούς στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ σήμερα βύθισε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πυρ ομαδόν από τον ευρωπαϊκό Τύπο. 

«Ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα προβλέπει τη δυνατότητα να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες η συμμετοχή σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών» σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αρμόδιου ευρωπαίου επίτροπου για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, Σαντάλ Χιουζ.

Σύμφωνα με την ίδια πάντως δεν θα πλήττονται οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ. «Δεν είναι επ' ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον» υποστήριξε και τόνισε ότι στην «πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον».

«Δεν είναι ιδανικό μοντέλο η Κύπρος»

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κληθείσα να σχολιάσει την τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, η Σαντάλ Χιουζ τόνισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική, η κατάσταση της ειδική και δεν συνιστά ιδανικό μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί.

«Δεν λέμε ότι είναι ένα μοντέλο διότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον», υπογράμμισε η Σ. Χιουζ και επισήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών. Στη συνέχεια, η ίδια εξήγησε ότι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση θα έχουμε μια πραγματική εποπτεία των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τέλος σημείωσε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η κοινοτική οδηγία για την εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά πιο ανοικτά, κινήθηκαν οι δηλώσεις του Φινλανδού πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν. «Η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γενική ιδέα της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στο σχέδιο διάσωσης, αν θέλει να ακολουθεί τους κανόνες περί δίκαιης οικονομίας της αγοράς» υποστήριξε την Τρίτη.

«Η άποψή μου είναι ότι όλη η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει το σκεπτικό του bail-in» δήλωσε σε σεμινάριο, σύμφωνα με το Reuters. «Όλη η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονική οικονομία της αγοράς, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές να αναλάβουν ζημίες σε περιπτώσεις χρεοκοπίας τραπεζών» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κράτησε αποστάσεις από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Κερέ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 διαφώνησε με την άποψη του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών σημειώνοντας πως οι αποφάσεις για την Κύπρο δεν θα τύχουν ευρείας εφαρμογής στη ζώνη του ευρώ. Όπως σημείωσε ο Κερέ, η τραπεζική κρίση στην Κύπρο υποδηλώνει την ανάγκη να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον ρόλο ενός ανεξάρτητου επόπτη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Το πρώτο μάθημα είναι ότι χρειαζόμαστε καλύτερο έλεγχο των τραπεζών. Χρειαζόμαστε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα νωρίτερα στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο Κερέ.

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)