to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Με αφετηρία την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ιστορική φετινή ΔΕΘ


Με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ως αφετηρία, η κυβέρνηση ξεκινά πλέον την πορεία στη νέα εποχή στην οποία περνά η Ελλάδα με την επίσημη έξοδό της από το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου. Τώρα η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του οράματός της για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Θέτει σε κίνηση το σχέδιό της να χτίσει σε στέρεες βάσεις την «επόμενη μέρα», αξιοποιώντας το θετικό μομέντουμ που αποτυπώνει τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, για να επενδύσει στις δυνατότητες της χώρας μέσα από το νέο παραγωγικό μοντέλο.

Για την κυβέρνηση, η φετινή ΔΕΘ προσέλαβε χαρακτήρα ιστορικού σταθμού, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που Έλληνας πρωθυπουργός μπορούσε να παρουσιάσει το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης, απαλλαγμένο από τις ασφυκτικές πιέσεις της επιτροπείας και των διαρκών αξιολογήσεων, με μεγαλύτερη ελευθερία στη χάραξη της πολιτικής και των δράσεων, αλλά και με την απαραίτητη ισορροπία ως προς την επίτευξη των στόχων που ισχύουν για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Με το συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή και δράσεις άμεσης εφαρμογής ελάφρυνσης των στρωμάτων που υπέφεραν περισσότερο στην κρίση, τα οποία αναμενόταν να παρουσιάσει στη χθεσινή ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας θα έδειχνε τα πρώτα συγκεκριμένα δείγματα για το τι σημαίνει το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε από το Μνημόνιο. Αυτή είναι και η πιο αποτελεσματική απάντηση που θα μπορούσε να δώσει η κυβέρνηση στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί 4ου Μνημονίου και της προσπάθειας της να υποβαθμίσει την έξοδο από το Μνημόνιο. Κάτι που, τελικά, μόνο η παρούσα κυβέρνηση κατάφερε να κάνει πραγματικότητα.

"Εύλογα αγχώνεται ο κ. Μητσοτάκης"

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ως δεδομένο ότι η Ν.Δ. και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν την αμυντική γραμμή τους περί «παροχολογίας». Ενδέχεται μάλιστα να την εντείνουν σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τα φώτα της δημοσιότητας από το μείζον ζήτημα που έχει ξεσπάσει για τον Κυρ. Μητσοτάκη και το κόμμα του αναφορικά με τα χρέη- «φέσια» 200 εκατ. ευρώ που χρωστά η Ν.Δ. στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη εκτίθεται στα μάτια της κοινωνίας όταν εξισώνει την ελάφρυνση των χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων, την κοινωνική πολιτική και την αποκατάσταση αδικιών με την «παροχολογία». «Εύλογα αγχώνεται ο κ. Μητσοτάκης χωρίς το »άλλοθι" των Μνημονίων.

Γιατί οι πολίτες θα βλέπουν κάθε μέρα και πιο ξεκάθαρα, ποιος θέλει να ρημάξει το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια ασφάλιση και ποιος να ενισχύσει τους πολλούς και τον κόσμο της εργασίας«, υπογράμμισε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η »γαλάζια" επιχειρηματολογία θα εξουδετερώνεται όσο οι πολίτες θα βλέπουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους, κάτι που εκτιμούν ότι θα συμβεί πολύ γρήγορα.

Πρόοδος - συντήρηση

Με τον Αλ. Τσίπρα να έχει θέσει από χθες ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικών που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν προγραμματικά στα διλήμματα της νέας περιόδου και να αποφασίσουν σε ποιο από τα δύο στρατόπεδα εντάσσουν εαυτές -στο προοδευτικό ή το συντηρητικό- αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ένταση.

Η Ν.Δ. αλλά και τα κόμματα που δηλώνουν προοδευτικά, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το Ποτάμι, πλέον δεν θα μπορούν να προσπερνούν τις απαντήσεις με τη βολική επιχειρηματολογία περί «παροχολογίας», αλλά θα κληθούν εκ των πραγμάτων να πάρουν θέση για το εάν θα στηρίξουν ή όχι τις δράσεις που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση ή που θα υλοποιήσει πιο άμεσα και που συνιστούν κοινωνική στήριξη.

Στο Στρασβούργο για το ευρωπαϊκό όραμα

Το στοίχημα της διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτική κοινωνικής ή και πολιτικής συμμαχίας που θέτουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό προχωρά πάντα σε συνάρτηση και με το ευρωπαϊκό τεραίν. Εκεί όπου ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά έχουν κάνει σημαντικά βήματα προσέγγισης με προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, στο πλαίσιο του διαχρονικού εγχειρήματός τους για αλλαγή ισορροπιών και αύξηση της επιρροής στο πολυκάναλο φόρουμ της Ευρώπης.

Την ερχόμενη Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Θα αναπτύξει το δικό του όραμα για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, με γνώμονα τη μετάβαση σε μια πιο δίκαιη, δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη. Θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου που διατρέχει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από τις επιπτώσεις που επέφερε η λιτότητα, η οποία και τροφοδότησε την άνοδο της Ακροδεξιάς, σε συνδυασμό με την α λα καρτ αντίληψη κρατών - μελών απέναντι στον επιμερισμό των βαρών και τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

"Άγκυρα σταθερότητας, ανάπτυξης και ασφάλειας"

Απέναντι σε όλες τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, γνωρίζει ότι προχωρά με γνώμονα το γεγονός ότι «η Ελλάδα, καθώς αφήνει πίσω της την κρίση, συνιστά όλο και περισσότερο άγκυρα σταθερότητας, ανάπτυξης και ασφάλειας στην περιοχή». Το πλεονέκτημα του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας θα συνοδεύει τον Αλ. Τσίπρα και στην επίσκεψή του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να έχει σημαντικές κατ΄ ιδίαν συναντήσεις.

Κρίσιμος σταθμός και το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Λίγες ώρες προτού φτάσει στην Αθήνα για τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα την περασμένη Πέμπτη, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωνε κατηγορηματικά από τα Σκόπια: «Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν πουν όχι στη συμφωνία για το όνομα, θα μπορούν να πουν ναι στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν ισχύει. Ναι στη συμφωνία σημαίνει ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όχι στη συμφωνία σημαίνει όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Ως αυστηρή παραίνεση προς τον Πρόεδρο Ιβάνοφ -βασικό πολέμιο της συμφωνίας των Πρεσπών- έγινε αντιληπτή και η επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ, με την οποία του επισήμανε ότι η «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών» είναι κάτι για το οποίο η ΠΓΔΜ μπορεί να είναι υπερήφανη καθώς «επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και «ανοίγει τον δρόμο» για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη με τον Γάλλο ΥΠΕΞ και τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, αλλά και η επικείμενη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, αξιολογούνται ως ιδιαίτερης σημασίας για τη διαχείριση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)