to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:46 | 08.09.2018

Οικονομία

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Αραχωβίτη με ροδακινοπαραγωγούς και τευτλοκαλλιεργητές

Σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με ροδακινοπαραγωγούς νομών Ημαθίας και Πέλλας και με τευτλοκαλλιεργητές της Κετρικής Μακεδονίας. Αμφότεροι ανανέωσαν το ραντεβού του με τον υπουργό, στο τέλος του τρέχοντος μήνα και την επόμενη εβδομάδα, αντίστοιχα.


   Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, επισήμανε ότι το πρώτο θέμα που συζήτησαν οι αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών απο τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Όπως είπε, "προτείναμε να γίνει κοινή σύσκεψη στο υπουργείο, με τη συμμετοχή δικών μας επιστημονικών συνεργατών, άλλων του ΕΛΓΑ και φυσικά υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου. Μέσω της σύσκεψης αυτής, ο υπουργός θα έχει πλήρη και σφαιρική ενημέρωση και θα αποφασίσει πως μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο ζήτημα και να δικαιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί και έτσι να μπορέσουν να καλύψουν τη μεγάλη ζημία που υπέστησαν και φέτος και που ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια".

   "Άν μετά την επικείμενη συνάντηση, ο κ. Αραχωβίτης αποφασίσει να στηρίξει τους ροδακινοπαραγωγούς με αποζημιώσεις, τότε εμείς με τη σειρά μας δεν θα προχωρήσουμε τις νομικές ενέργειες που σχεδιάζουμε με κατάθεση αγωγής κατά του ΕΛΓΑ", δήλωσε ο κ. Γιαννακάκης.

   Επί τάπητος τέθηκε στη συνάντηση των δύο πλευρών, και το θέμα αναδιοργάνωσης των συνεταιριστικών οργανώσεων. Οπως εξήγησε ο κ. Γιαννακάκης, "ο υφιστάμενος κατακερματισμός των συνεταιρισμών η αποχώρηση πολλών μελών μέσα από την αυξημένη φορολόγηση και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και η αποδιάρθρωση του εναπομείναντος συνεταιριστικού κινήματος, οδηγεί αναγκαστικά στη λήψη μέτρων. Ο κ. Αραχωβίτης, υποσχέθηκε ότι εντός των επόμενων ωρών θα εξαγγελθούν κάποια μέτρα ελάφρυνσης των αγροτών, κάτι που ίσως οδηγήσει σε αναστολή του φαινομένου της μαύρης διακίνησης".

   "Αν όμως φανεί εκ των πραγμάτων ότι τα μέτρα που θα εξαγγελθούν δεν βοηθάνε στην διακοπή του ρεύματος αποχώρησης από τους συνεταιρισμούς και της παύσης της προώθησης των φρούτων και λαχανικών μέσα από τη μαύρη διακίνηση, τότε θα προτείνουμε άλλες λύσεις που θα περιορίσουν αν όχι πατάξουν το φαινόμενο", υπογράμμισε.

   Συζητήθηκε επίσης, το θέμα αναδιοργάνωσης των συνεταιρισμών, ζητήματα που αφορούν την απαλλαγή των διοικήσεων των συνεταιρισμών από ποινικές ευθύνες ή αναστολή των ποινικών διώξεων, θέματα που αφορούν την περιουσία συνεταιριστικών οργανώσεων. "Ο υπουργός μας είπε, ότι η νέα νομική του ομάδα ήδη κάνει μελέτες για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις", είπε.

   Αναποτελεσματικό το εξαγωγικό μοντέλο της Ελλάδας

         Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, η σημερινή ημερίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας ανέδειξε ότι "έτσι πως είναι δομημένο το εξαγωγικό μοντέλο δεν έχει την αποτελεσματικότητα που πρέπει. Δεν μπορούμε να διεισδύσουμε σε αγορές οι οποίες απαιτούν μεγέθη και έτσι τις χάνουμε υπέρ των ανταγωνιστών μας Ιταλών, Ισπανών και Γάλλων και πέραν τούτου, ακόμη και σε αυτές που πουλάμε, πουλάμε σε πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που οδηγεί σε μείωση εισοδημάτων και των δημοσίων εσόδων".

   "Προτείνουμε ότι θα πρέπει να στηριχθούν εταιρικές μορφές, joint ventures εταιρείες, μέσω κινήτρων ή και αντικινήτρων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα μεγέθη, αλλά και το εύρος των ποικιλιών που θα προσφέρονται (διάφορα είδη φρούτων), για να μπορέσουμε να μπούμε εκεί που είναι οι ανταγωνιστές μας, στις μεγάλες αλυσίδες της Δυτικής Ευρώπης", τόνισε.

         Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των ανακτήσεων και σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη "με τον προηγούμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχαμε κατορθώσει σε συνεργασία με τις συνεταιριστικές οργανώσεις, να μειώσουμε τα ποσά που έπρεπε να ανακτηθούν από την ΕΕ, από 470 εκατ. ευρώ στα 86 εκατ ευρώ. Τώρα είμαστε στην τελική φάση, όπου καταρτίζουμε σχετική μελέτη με μια διεθνή ελεγκτική εταιρεία, που θα προκύπτει ότι αυτά τα ποσά που αποδέχθηκε τελικά η ΕΕ, οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν μπορούν να τις καταβάλλουν εφάπαξ". "Τέλος Οκτωβρίου θα καταθέσουμε την προαναφερόμενη μελέτη στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και θα ζητήσουμε τα ποσά να μπουν σε μακροχρόνια ρύθμιση, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν με κατάρρευση οι συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ελλάδα", είπε και σημείωσε ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις συναινούν στο να οργανωθούν τα αγροτικά επιμελητήρια, μέσα από τμήματα που θα είναι καθαρά αγροτικού χαρακτήρα.

         Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρική Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μας βοηθήσει και ότι θα στηρίξει την τευτλοκαλλιέργεια. "Μας ζήτησε να κατέβουμε Αθήνα, έτσι ώστε να συζητήσουμε εκτενώς το θέμα", τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)