to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 07.09.2018

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε από τον Μητσοτάκη να δηλώσει την ειλικρινή του συμπαράσταση στον ΣΕΒ

Τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις θέσεις του ΣΕΒ. για τα εργασιακά, όπως αυτές επανεμφανίστηκαν στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του για την Ελληνική Οικονομία


Αναλυτικά η νακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις θέσεις του Σ.Ε.Β. για τα εργασιακά, σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο του για την Ελληνική Οικονομία:

«Η αντίθεση του Σ.Ε.Β. στο ξήλωμα των αντεργατικών νόμων, που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, μείωσαν τους μισθούς και οδήγησαν τους εργαζόμενους στην πλήρη ανασφάλεια, δεν εκπλήσσει κανέναν. Όπως επίσης δεν εκπλήσσουν κανέναν οι «προτάσεις» του Σ.Ε.Β. που κινούνται στην κατεύθυνση της πλήρους αποδόμησης κάθε προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους.

Είναι, εξάλλου, γνωστές οι θέσεις αυτές της εργοδοτικής ένωσης και η αντίθεσή της στην επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας.

Είναι εξοργιστικό, όμως, να περιβάλλονται οι θέσεις αυτές με το επιχείρημα της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας», όταν ξέρουμε πού οδήγησαν οι αντεργατικές μνημονιακές ρυθμίσεις.

Ας είναι τουλάχιστον στον Σ.Ε.Β. πιο ειλικρινείς όταν υπερασπίζονται τα ιδιοτελή τους συμφέροντα. Περιμένουμε, βέβαια, από τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει την ειλικρινή του συμπαράσταση στον Σ.Ε.Β. και να εκφραστεί ακόμα μια φορά ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων».

«Όχι στην τόνωση της κατανάλωσης»

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ και ο πρόεδρός του Θεόδωρος Φέσσας, με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, υποστήριξαν μεταξύ άλλων πως εάν οι μισθοί αρχίσουν να αυξάνουν με ρυθμό υψηλότερο της παραγωγικότητας, τότε είναι πιθανό να οδηγηθούν στην ανεργία άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Μάλιστα, ο Θ. Φέσσας υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί δεν πρέπει να ακυρωθούν, ζητώντας να εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων. 

Παράλληλα, στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο ΣΕΒ διαμηνύει ότι κορυφαία προτεραιότητα θα πρέπει να είναι «η τόνωση της παραγωγής μέσω της στοχευμένης μείωσης της υπερφορολόγησης της εργασίας, που με τη σειρά της θα φέρει πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, των επενδύσεων και των θέσεων απασχόλησης».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «αποδέκτες αυτής της μείωσης φόρων και εισφορών πρέπει να είναι πρωτίστως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και η ελληνική οικογένεια, που βλέπει μεγάλο τμήμα του εισοδήματός της να κατευθύνεται σε μη ανταποδοτικούς φόρους και εισφορές».

Στον αντίποδα, τάσσεται εναντίον της αναγκαιότητας τόνωσης της κατανάλωσης (δηλαδή της αύξησης του κατώταου μισθού», καθώς όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, «θα “πάει” σε “ξένες” τσέπες, αφού δεν θα προέρχεται από την αύξηση του εγχωρίου παραγόμενου προϊόντος και της βελτίωσης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας τους». 

Ο ΣΕΒ δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στις πολιτικές εξελίξεις, υπερτονίζοντας ότι «θα πρέπει να αποφευχθεί η πόλωση και οι πελατειακές πολιτικές του παρελθόντος εν όψει της μακράς προεκλογικής περιόδου». «Κάτι τέτοιο θα μας οδηγήσει σε αυξημένα επιτόκια, απρόθυμους επενδυτές, ανακοπή της ανάπτυξης, μείωση του εθνικού εκτοπίσματος και νέα περίοδο περιδίνησης και ανέχειας» προειδοποιεί χαρακτηριστικά.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)