to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:31 | 07.09.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Μ. Μπαλαούρας: Οι ελαφρύνσεις δίνονται από το υπερπλεόνασμα που βγήκε από τις θυσίες του ελληνικού λαού

Τα υπερπλεονάσματα δεν βγήκαν με «μαγικό ραβδί» αλλά με τον αγώνα του ελληνικού λαού, τα μέτρα ελάφρυνσης που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ χρηματοδοτούνται από αυτό το υπερπλεόνασμα, όχι όπως οι «παροχές» που δημιουργούσαν ελλείμματα, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


«Έχουμε δεδομένα, όχι υποθέσεις, έχουμε προϋπολογισμούς -όχι μόνο τον τρέχοντα που θα διαμορφωθεί το Φθινόπωρο- που μας δίνουν μεγάλό "περίσσευμα", άνω των 500 εκατ. ευρώ, μπορεί να φτάσει και πάνω από 1 δισ. ευρώ ... το υπέρπλεόνασμα, σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις. Αυτό πρέπει να διατεθεί στους ανθρώπους που συνέβαλαν στην κατάκτηση αυτή, στην ανάπτυξη, κτλ. Ενδεχομένως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι στη βάση των εκτιμήσεων ... μπορεί το υπερπλεόνασμα αυτό να δίνεται πια, με δεδομένη την ρύθμιση, μέχρι το 2020 ή το 2022, κτλ», είπε ο κ. Μπαλαούρας, «οι προσδοκίες πάνω σε αυτό πρέπει να υπάρχουν».
 
Οι πληροφορίες μιλάνε ακόμη για μείωση του ΕΝΦΙΑ, για μείωση εργοδοτικών εισφορών επαγγελματιών, για ελαφρύνσεις σε άλλα ζητήματα, άλλες θετικές προσδοκίες αφορούν τις φοροελαφρύνσεις 700-750 εκατ. ευρώ, τον ΦΠΑ στην εστίαση, τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επιστημόνων, επαγγελματιών, αγροτών, που δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται παροχολογία, καθώς δίνονται όχι δημιουργώντας ελλείμματα, αλλά «από τα υπερπλεονάσματα, που δεν βγήκαν με μαγικό ραβδί, αλλά από τις θυσίες και τους αγώνες του ελληνικού λαού. Έφτυσε αίμα ο ελληνικός λαός, να έρθει σε αυτή την κατάσταση», τόνισε ο κ. Μπαλαούρας.
 
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα «να συζητήσουμε με τους εταίρους μας την αποφυγή της μείωσης των συντάξεων, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, όπως από την Κομισιόν που λέει ανοιχτά ότι δεν χρειάζεται η περικοπή». 
 
Αναρωτήθηκε εξάλλου εάν «τα εργασιακά δικαιώματα είναι παροχολογία απαντώντας στον κ. Φέσσα (σ.τ.σ. του ΣΕΒ). «Ήδη υπογράφηκαν πέντε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, που αφορούν πάνω από 90.000 εργαζόμενους ... θα επαναφέρουμε σταδιακά τον κατώτατο μισθό (στα προ μνημονίων επίπεδα) και καταργείται το ρατσιστικό, ηλικιακό καθεστώς για τους νέους που έπαιρναν λιγότερα από τον κατώτατο».

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)