to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 05.09.2018

Διεθνή

Aποκλεισμός: Το Ισραήλ κλείνει ξανά το πέρασμα του Ερέζ προς τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει το συνοριακό πέρασμα του Ερέζ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας-- το μοναδικό στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα-- έπειτα από τα επεισόδια που ξέσπασαν εκεί, μόλις δέκα ημέρες μετά το άνοιγμά του εκ νέου.


"Χθες, ξέσπασαν βίαια επεισόδια στην περιοχή του περάσματος του Ερέζ, στα οποία συμμετείχαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ταραξίες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

"Κατά συνέπεια, αποφασίστηκε να κλείσει το πέρασμα του Ερέζ μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι ταραξίες".

Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονταν κατά της ανακοίνωσης την Παρασκευή από την Ουάσινγκτον να διακόψει κάθε χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), η οποία βοηθάει περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν ανάγκη.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν στα επεισόδια προκάλεσαν ζημιές με πέτρες στις υποδομές του περάσματος από την πλευρά της Γάζας. Πρόσθεσε ακόμη ότι το πέρασμα θα παραμείνει ανοιχτό για "μεμονωμένες εγκεκριμένες ανθρωπιστικές περιπτώσεις".

Το Ισραήλ άνοιξε εκ νέου το πέρασμα του Ερέζ στις 27 Αυγούστου έπειτα από 11 ημέρες εξαιτίας προηγούμενων επεισοδίων.

Το μοναδικό πέρασμα αγαθών που συνδέει το Ισραήλ με τη Γάζα, το Κερέμ Σαλόμ, παραμένει ανοιχτό.

Έχουν προηγηθεί πολλοί μήνες έντασης κατά μήκος των συνόρων και αντιπαραθέσεις με τον στρατό, αλλά οι τελευταίες εβδομάδες ήταν σχετικώς ήρεμες.

Αξιωματούχοι από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Έθνη επιδίδονται σε έμμεσες διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μακροχρόνιας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στους ισλαμιστές ηγέτες στη Γάζα, την Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)