to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καταγγελία και κινητοποίηση του Σ.Μ.Τ.: Απολύθηκε γιατί αντέδρασε στις πρακτικές «Όργουελ»

Τι καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών


(φωτογραφίες: Left.gr)

Δυναμική μαζική κινητοποίηση στο εργοστάσιο της εταιρείας «SELLER Hellas» στο Μενίδι πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης 4/9 το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), με την υποστήριξη εργαζομένων από άλλα σωματεία και συλλογικότητες, καθώς και τη συμμετοχή μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), ενάντια όπως καταγγέλλει, «στην παράνομη και εκδικητική απόλυση συναδέλφου και μέλους του σωματείου από την εν λόγω εταιρεία».

Όπως αναφέρει το μέλος του Δ.Σ. του ΣΜΤ Κων. Βλαχάκης στο Left.gr, η απόλυση αυτή έγινε ένα μήνα ακριβώς μετά την καταγγελία του συγκεκριμένου εργαζόμενου και τη δημοσιοποίηση του θέματος σε διάφορα μέσα, σχετικά με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων τους από την διοίκηση της εταιρείας και την προσπάθεια εγκατάστασης συστήματος παρακολούθησής τους (δείτε ΕΔΩ τη σχετική ανακοίνωση ΣΜΤ με ημερομηνία 2/8/2018). 

Τα μέτρα επιτήρησης που είχε σχεδιάσει η εργοδοσία, σύμφωνα με το σωματείο, ήταν «οργουελιανού τύπου» και αφορούσαν:

• «στη συγκρότηση βάσης δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα βιομετρικά στοιχεία για να ελέγχει την είσοδο στην εταιρεία και να μετρά τις ώρες εργασίας,

• στην εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης με κάμερες στους χώρους εργασίας προκειμένου, όπως προφορικά ειπώθηκε, "να διαπιστώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πόσο παραγωγικό χρόνο χάνουν στη διάρκεια του ωραρίου τους"»...

Μετά από το κλείσιμο της εισόδου του εργοστασίου και της μαζικής παρουσίας των εργαζομένων, η εργοδοσία της εταιρείας αποδέχτηκε την πραγματοποίηση συνάντησης με αντιπροσωπεία του ΣΜΤ και του ΕΚΑ.

Όπως τονίζει ο κ. Βλαχάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπεύθυνος δεσμεύτηκε ότι, μετά την αντίδραση των εργαζομένων και του Σωματείου, η εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως επίσης και ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί καμία προσπάθεια παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων.  

«Παρ' όλα αυτά, σχετικά με το θέμα της απόλυσης του νέου συναδέλφου, δήλωσε την πλήρη αδιαλλαξία του, επικαλέστηκε τη χαμηλή απόδοση του εργαζομένου, η οποία "όλως τυχαίως" διαπιστώθηκε αμέσως μετά την καταγγελία του εργαζομένου, χωρίς προηγουμένως να έχει δεχθεί κάποια παρατήρηση ή αρνητική  αξιολόγηση», σημειώνει ο κ. Βλαχάκης, χαρακτηρίζοντας τις αιτιάσεις αυτές «προφάσεις για μια εκδικητική και κατ΄ επέκταση παράνομη απόλυση».

Μετά από αυτή τη στάση, το Σωματείο δηλώνει θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του, μέχρι ο εργαζόμενος να δικαιωθεί και να επιστρέψει στη δουλειά του.

Ήδη έχει γίνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας ενώ αναμένεται να υποβληθεί αίτημα για τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας. Επίσης, προγραμματίζονται και νέες κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο της εταιρείας, «με στόχο», όπως προσθέτει ο κ. Βλαχάκης, «την κλιμάκωση της πίεσης προς την εργοδοσία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)