to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 03.09.2018

Πολιτική

Έ. Αχτσιόγλου: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη δέσμευση που είχαμε αναλάβει ότι θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις (βίντεο)

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1


«Σήμερα, επεκτείνονται για πρώτη φορά οι πρώτες τέσσερις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μετά την αναστολή του παγώματος των συλλογικών συμβάσεων, που επιβλήθηκε στη χώρα το 2012. Οι συγκεκριμένες κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ1, εκπομπή Άλλη διάσταση και τον Κώστα Αρβανίτη.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, αυτό δείχνει ότι εμπράκτως επιβεβαιώνεται η μεγάλη δέσμευση «που είχαμε αναλάβει απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, ότι θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ότι θα αρχίσει να μπαίνει η χώρα σε μία ροή εργασιακής κανονικότητας και ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι μία θεωρητική ή στα χαρτιά ενέργεια, αλλά είναι μία πρακτική ενέργεια. Δηλαδή, έχει άμεση αντανάκλαση στις ζωές των πολιτών και οδηγεί σε ανάκτηση βασικών δικαιωμάτων».

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός, που θα θεσμοθετήσει αυτή η κυβέρνηση, θα ισχύει για όλους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε ότι, με βάση τον νόμο που θα ενεργοποιηθεί, θα ακολουθηθεί μία διαδικασία, που θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες, η οποία θα περιλαμβάνει την αποστολή μίας σειράς εκθέσεων από επιστημονικούς φορείς, τον κοινωνικό διάλογο και, τέλος, την πράξη της υπουργού Εργασίας για τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύει για όλους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

Αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι πλέον αποδεικνύεται πως το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά. Όπως είπε, τα τελικά δεδομένα θα εμφανιστούν στον προϋπολογισμό του 2019, που θα συζητηθεί στη Βουλή περίπου τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, τόνισε ότι το 2019 θα υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα γίνεται επεκτατικός τα επόμενα χρόνια και θα εξειδικευθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ σε ένα μείγμα πολιτικής που θα έχει φοροελαφρύνσεις, ενδεχομένως και εισφοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.

Σε ερώτηση για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε ότι το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. «Αυτήν τη στιγμή, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι πλεονασματικός, πληρώνουμε συντάξεις, τελειώνουμε με τα ληξιπρόθεσμα και βάζουμε κανόνες στο σύστημα» σχολίασε η υπουργός Εργασίας, ενώ συμπλήρωσε ότι η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό έχει μία στόχευση, η οποία είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, «που σημαίνει ασφάλιση για λίγους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)