to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Μια περήφανη απολυμένη δασκάλα»

Μαρτυρία για μία «εκδικητική απόλυση» από ιδιωτικό σχολείο


Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προέβη εκπαιδευτικός, την επιστολή της οποίας αναδημοσιεύει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), Μιχάλης Κουρουτός (εδώ ο σχετικός σύνδεσμος).

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό (αλλά και τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ με τον οποίο επικοινώνησε το Left.gr), οι ιδιοκτήτες των εκπαιδευτηρίων «Ζαγοριανάκου» της ανακοίνωσαν την απόλυσής της στις 31 Αυγούστου, δηλαδή την τελευταία μέρα λήξης της σύμβασης, ώστε να δυσκολευτεί να βρει δουλειά, δεδομενου ότι όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχουν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους για τη νέα σχολική χρονιά.

Ο λόγος της απόλυσης, σύμφωνα με τον κ. Κουρουτό, είναι ότι, η συγκεκριμένη εργαζόμενη, «είχε το "θράσος" να σηκώσει το ανάστημά της και να ζητήσει να της δώσουν τα χρήματα που δούλεψε» (σ.σ.: τις υπερωρίες της). 

Η δασκάλα εργαζόταν στο συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο για πέντε χρόνια, τα δύο εκ των οποίων υπήρξε παράλληλα και συνοδός του σχολικού λεωφορείου, πρωί-απόγευμα, χωρίς καθόλου απολαβές, ενώ, για τα επόμενα δύο χρόνια συνέχισε να είναι συνοδός του σχολικού και δασκάλα μελέτης με πενιχρή αύξηση του μισθού της.

Το Left.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με το εκπαιδευτήριο προκειμένου να ζητήσει απαντήσεις αναφορικά με την καταγγελία για την απόλυση αυτή, αλλά αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι αυτή τη στιγμή. 

Ο κ. Κουρουτός χαρακτηρίζει την απόλυση «εκδικητική και επαίσχυντη», διότι, όπως αναφέρει, «ήταν τέτοιο το μίσος του κ. Ζαγοριανάκου για την εκπαιδευτικό που τόλμησε να αντισταθεί στο "αφεντικό", που την απέλυσε την τελευταία ημέρα που του έδινε ο νόμος περιθώριο, έτσι ώστε να μην έχει η συνάδελφος τη δυνατότητα να αναζητήσει αλλού δουλειά». 

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ σημειώνει ότι «πρέπει να ακούσουμε τη φωνή» της απολυμένης εκπαιδευτικού και «να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά τον αγώνα ενάντια στην αδικία και στην εργοδοτική αθλιότητα, έναν αγώνα για στοιχειώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα».

Σημειώνεται ότι, μόνο μετά την παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ και μόνο για την τελευταία σχολική περίοδο, η εργοδοσία αναγκάστηκε να δίνει ένα μέρος των υπερωριών στις εκπαδευτικούς.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της δασκάλας:

«Σήμερα (σ.σ.: χθες, Παρασκευή 31/8/2018) το πρωί έλαβα ένα τηλεφώνημα από το σχολείο όπου για πέντε χρόνια δίδασκα, με το οποίο με ενημέρωσαν ότι "η συνεργασία μας δεν θα συνεχιστεί".

Ο αντιεπαγγελματισμός των ιδιοκτητών του σχολείου βάλλει μια εκπαιδευτικό που το στήριξε τα πέντε αυτά χρόνια με όλες της τις δυνάμεις.

Μια δασκάλα που για δύο χρόνια υπήρξε παράλληλα και συνοδός του σχολικού λεωφορείου, πρωί-απόγευμα, χωρίς καθόλου απολαβές. Ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια συνέχισε να είναι συνοδός και δασκάλα μελέτης με πενιχρή αύξηση του μισθού της.

Η προσφορά της επισφραγίστηκε με την ανακοίνωση της απόλυσής της 31 Αυγούστου, δηλαδή την τελευταία μέρα λήξης της σύμβασης, ώστε να δυσκολευτεί να βρει δουλειά, καθώς όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχουν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους για τη νέα σχολική χρονιά.

Ο κύκλος με τα Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου κλείνει για εμένα εδώ. Ένας άλλος όμως, πιο υγιής, ανοίγεται μπροστά μου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση του σχολείου που μου έμαθε να είμαι μόνη μου σε κάθε δύσκολη κατάσταση που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε.

Αλλά θέλω να ευχαριστήσω και τα παιδιά μου για την ανιδιοτελή αγάπη τους όλα αυτά τα χρόνια.

Τους γονείς τους για την αμέριστη στήριξη και την εμπιστοσύνη.

Και τους συναδέλφους που καθένας με βοήθησε με τον τρόπο του.

Η απόλυση μου ήταν εκδικητική γιατί έπραξα αυτό που διδάσκω και στους μαθητές μου: να παλεύουν για ό, τι είναι δίκαιο ανεξάρτητα από το κόστος.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους,

Μια περήφανη απολυμένη δασκάλα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)