to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:21 | 29.08.2018

Πολιτική

Οι εκπρόσωποι όλων των ευρωομάδων στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ομιλητές εκ μέρους όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΛΚ όπου ανήκουν η ΝΔ και το VMRO, τα οποία αντιτίθενται στη Συμφωνία, εκφράστηκαν θερμά υπέρ της πρόσφατης Συμφωνίας των Πρεσπών, σε συζήτηση ανταλλαγής απόψεων που διεξήχθη σήμερα Τετάρτη 29.08.2018, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της FYROM, Νίκολα Ντιμιτρόφ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι «οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων, στηρίζουν την συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό», όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο συμμετέχων στη συνεδρίαση, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του, και εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου, ευχήθηκε «η γειτονική χώρα να ονομάζεται σε λίγους μήνες "Βόρεια Μακεδονία"».

«Ευελπιστώ ότι στο Δημοψήφισμά σας, η συμφωνία θα εγκριθεί από το λαό σας κ η χώρα σας θα ονομάζεται στο εξής “Βόρεια Μακεδονία”, λύνοντας μια διαμάχη που ταλαιπώρησε τους λαούς μας για πολλές δεκαετίες»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ως μέλος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις Σχέσεις ΕΕ-FYROM, απευθυνόμενος στον Νίκολα Ντιμιτρόφ, είπε τα εξής:

«Κύριε Ντιμιτρόφ,

Σας καλωσορίζω στη συνεδρίασή μας και θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά - και εσάς και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κοτζιά, για την ιστορικής σημασίας συμφωνία που συνυπογράψατε και την οποία όπως διαπιστώνετε χαιρετίζουν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ευελπιστώ ότι στο δημοψήφισμα που θα οργανωθεί σε ένα περίπου μήνα στη χώρα σας, αυτή η συμφωνία θα εγκριθεί από το λαό σας, και έτσι η χώρα σας θα ονομάζεται, από τούδε και στο εξής, “Βόρεια Μακεδονία”, λύνοντας, με έναν κοινά αποδεκτό τρόπο, μια διαμάχη που ταλαιπώρησε τους λαούς μας και τις χώρες μας για πολλές δεκαετίες.

Σημειώνω με ικανοποίηση τη δέσμευσή σας ως κυβέρνηση να προωθήσετε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, την καταπολέμηση της διαφθοράς, και τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας σας, όπως και όλων των Δυτικών Βαλκανίων.
 

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η ελληνική κυβέρνηση και το κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν ολόθερμα τη συμφωνία και περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ώστε να προχωρήσουμε και στα δικά μας βήματα.

Το ερώτημά μου είναι αν υπάρχουν χώρες εκτός ΕΕ που κατά τη γνώμη σας εργάζονται για να μην υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία...»Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30/9 εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Ν. Ντιμιτρόφ

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με τους ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις πρόσφατες προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, τις σχέσεις ΕΕ-πΓΔΜ, καθώς και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας, ο Ν. Ντιμιτρόφ, σε γενικές γραμμές, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα του σε τομείς όπως αυτούς του κράτους δικαίου, της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να "επενδύσει" στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ. Τόνισε, δε, ότι τα Βαλκάνια δεν είναι περιφέρεια της ΕΕ, αλλά μια "νησίδα εντός της ΕΕ" που έχει μεγάλη σημασία για την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας, ο Ν. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι οι προσπάθειες της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ξεκίνησαν από το 1993, όταν το κοινοβούλιο της χώρας ομόφωνα αποφάσισε ότι θέλει να ενταχθεί στη Συμμαχία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινή γνώμη των Σκοπίων, κατά τα 2/3, υποστηρίζει τον στρατηγικό στόχο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνειδητοποιούν τη σημασία αυτού του στόχου.

Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο Ν. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικών κομμάτων, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας του και για την "οικοδόμηση σχέσεων φιλίας" σε μια περιοχή που το χρειάζεται. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενημερώνει τους πολίτες της χώρας σχετικά με το δημοψήφισμα, για να λάβουν ελεύθερα τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος, ο Ν. Ντιμιτρόφ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πολλοί συμβιβασμοί έως ότου καταλήξουν στην τελική του διατύπωση. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια "ιστορική ευκαιρία για να κλείσει ένα δύσκολο ζήτημα και να ανοίξει μια πόρτα για το μέλλον" και πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβουν αυτήν την ιστορική ευθύνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, συνέχισε λέγοντας ότι τα Σκόπια έχτισαν "γέφυρα φιλίας" με τους βαλκανικούς λαούς και κυρίως με τους Έλληνες, προκειμένου να "ξεκλειδώσουν" τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ. "Εμείς και οι φίλοι μας οι Έλληνες θα είμαστε καλύτερα αν το πετυχουμε αυτό", ανέφερε ο Ν. Ντιμιρόφ, σημειώνοντας ότι για κάποιους στη χώρα του θεωρείται "ήρωας" και για κάποιους άλλους "προδότης". "Αν θα μπορούσα να γράψω μόνος μου τη συμφωνία, θα ήταν καλύτερη για τη χώρα μου και αν ο Νίκος Κοτζιάς θα μπορούσε να τη γράψει μόνος του, θα ήταν καλύτερη για τη χώρα του», ανέφερε ο Ν. Ντιμιτρόφ, τονίζοντας ότι η συμφωνία έπρεπε να γραφτεί και “να συμβιβαστούμε για να προστατέψουμε ό,τι είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα και τη δική μου χώρα”. Εξέφρασε, μάλιστα την πεποίθηση ότι, εάν εφαρμοστεί η συμφωνία, σε πέντε χρόνια από σήμερα τα οφέλη και για τις δύο χώρες θα είναι πολύ μεγάλα. "Στο μέλλον θα αναρωτιόμαστε γιατί η συμφωνία δεν επετεύχθη στις αρχές της δεκαετίας του 90", είπε ο Ν. Ντιμιτρόφ και συνέχισε λέγοντας: "Χάσαμε μια γενιά. Θα μπορούσαμε να είμαστε από τότε φίλοι".

Λαμβάνοντας το λόγο, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, συνεχάρη θερμά τον Ν. Ντιμιτρόφ και τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών, Ν. Κοτζιά για την “ιστορικής σημασίας συμφωνία” που συνυπέγραψαν και την οποία όπως διαπιστώνεται χαιρετίζουν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


 

Εξάλλου, λαμβάνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι "μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα" και ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πώς θα ονομάζεται ο λαός της χώρας του, μετά τη συμφωνία της 17ης Ιουνίου στις Πρέσπες. "Είμαι Μακεδόνας", ήταν η απάντηση του Ν. Ντιμιτρόφ ο οποίος πρόσθεσε ότι "όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα". Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε, ωστόσο, ότι ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga omnes.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Έλμαρ Μπροκ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι όλες οι δυνάμεις της ΠΓΔΜ θα πρέπει να στηρίξουν αυτή τη λύση. "Είναι μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να προσπεράσετε", ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ, Νίκος Ανδρουλάκης, υποστήριξε ότι θέλει λύση, αλλά «με σεβασμό και χωρίς καπηλείες». «Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι το ναι ή όχι στην ΕΕ. Τι θα γίνει αν λίγο καιρό μετά, η εκφρασμένη δήλωση του λαού δεν βρει 81 βουλευτές για να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση που έχετε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση; Ποια είναι η επόμενη μέρα;» ρώτησε τον κ. Ντιμιτρόφ. 

Η ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ, Εύα Καϊλή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη «διαλλακτική διάθεση» που επιδεικνύει η κυβέρνηση των Σκοπίων, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αλυτρωτικοί χαρακτηρισμοί και η ρητορική που πλήγωνε τις σχέσεις με την Αθήνα. «Είμαστε τυχεροί που αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει δείξει διάθεση όλα αυτά τα χρόνια» είπε η κ. Καϊλή, η οποία ρώτησε τον υπουργό εξωτερικών της πΓΔΜ αν θεωρεί πως πρέπει να διορθωθεί η συμφωνία μέχρι να ολοκληρωθεί. «Είμαι από τη Μακεδονία και πρέπει να εξηγώ ότι οι πολιτικοί παρέλειψαν να διορθώσουν το παράδοξο. Και το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εσωτερικεύσει τέτοιες διαιρέσεις αν δεν λυθεί το ζήτημα» υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ. Επίσης η κ. Καϊλη ρώτησε αν θα σχηματιστεί επιτροπή για τα προϊόντα με το επίθετο «μακεδονικός». 

Εξάλλου, κατά την παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε στα συμφέροντα που διαμορφώνονται στην περιοχή, ρωτώντας αν η «ολοκληρωτική πρόσδεση της κυβέρνησης και του κράτους με τα συγκεκριμένα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα θα είναι προς όφελος του λαού σας». 

Τέλος, στη συζήτηση παρενέβη και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος τόνισε ότι η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας και πΓΔΜ δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών και των άλλων λαών της περιοχής. «Προωθείται με την απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε συνεργασία με τις δύο κυβερνήσεις, με σκοπό την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ σαν βήμα της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων, μίας περιοχής κλειδί για τους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται με άλλα ισχυρά κράτη, όπως π.χ. τη Ρωσία», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)