to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 25.03.2013

Διεθνή

Ντέιβιντ Κάμερον: Μέτρα για την αποθάρρυνση της μετανάστευσης

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ένα πακέτο μέτρων για την αποθάρρυνση της μετανάστευσης στη χώρα, ιδίως πολιτών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, καθώς οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση και εργασία τους σε όλες τις χώρες-μέλη της αναμένεται να τερματιστούν το 2014.


Βάσει του σχεδίου του, η πρόσβαση των μεταναστών στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS) και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας πρόκειται να περιοριστεί, οι νέοι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν έως και πέντε χρόνια για να αποκτούν πρόσβαση σε επιχορηγούμενη από το κράτος στέγαση, τα πρόστιμα στους εργοδότες οι οποίοι απασχολούν παράνομα μετανάστες πρόκειται να διπλασιαστούν, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα εκμισθώνουν σε μετανάστες χωρίς άδειες παραμονής θα αντιμετωπίζουν και αυτοί πρόστιμα.

Η επικείμενη άρση των περιορισμών της ΕΕ στην ελευθερία κίνησης προσώπων για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους υπηκόους έγινε αντικείμενο αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων στον δεξιό βρετανικό Τύπο περί του ότι "ορδές" μεταναστών που θα απομυζήσουν το κοινωνικό κράτος θα ενσκήψουν στη χώρα-καθώς η βρετανική οικονομία αποτελματώνεται και οι διαθέσιμοι πόροι του δημοσίου συμπιέζονται.

Η πρωτοβουλία του Κάμερον αντανακλά την αλλαγή που έχει σημειωθεί στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο οι πολιτικοί απέφευγαν επί σειρά ετών.

Και τα τρία μεγάλα κόμματα πλέον έχουν υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι των μεταναστών, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ζήτημα της μετανάστευσης έχει γίνει μια από τις κύριες αιτίες ανησυχίας των πολιτών ενόψει των εκλογών του 2015.

Την ίδια στιγμή, ένα κόμμα με αντιμεταναστευτική ρητορική που άλλοτε τα μεγάλα κόμματα χλεύαζαν καταγράφει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις.

Σε μια ομιλία του η οποία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, ο Κάμερον θα πει ότι θέλει να εμποδίσει την εκμετάλλευση του συστήματος πρόνοιας της Βρετανίας από τους μετανάστες, και θα υποστηρίξει ότι η πρόσβαση σε αυτό καθώς και στο κοινωνικό κράτος της χώρας του είναι κάτι που οι νεοεισερχόμενοι πρέπει να κερδίζουν και όχι να τους παρέχεται αυτόματα.

"Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών πρέπει να μειωθεί δραστικά από εκατοντάδες χιλιάδες το χρόνο σε μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες", θα πει ο Κάμερον, ανακοινώνοντας μέτρα τα οποία θα ισχύσουν για τους υπηκόους και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο Κάμερον αναμένεται να δηλώσει: "Αν και πάντοτε πίστευα στα οφέλη της μετανάστευσης, επίσης πάντοτε πίστευα ότι η μετανάστευση πρέπει να ελέγχεται με σωστό τρόπο.

Ο Κάμερον θα ανακοινώσει μέτρα που θα καταστήσουν δυσκολότερο για υπηκόους κρατών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), περιλαμβανομένων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, να ζητούν επίδομα ανεργίας έξι μήνες μετά την εγκατάστασή τους στη Βρετανία.

Το μέτρο θα ισχύσει στις αρχές του 2014. "Πρέπει να στείλουμε στους μετανάστες από τον ΕΟΧ ένα πολύ σαφές μήνυμα. Οπως και για τους Βρετανούς πολίτες, ουδείς έχει απόλυτο δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας", θα πει ο Κάμερον.

Οι μετανάστες θα αντιμετωπίζουν "αυστηρότερες χρεώσεις" από μέρους του NHS ή θα υποχρεώνονται να ασφαλίζονται σε ιδιωτικές εταιρίες.

"Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουμε ένα δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας, όχι ένα δωρεάν Διεθνές Σύστημα Υγείας", θα πει ο Κάμερον.

Την περασμένη εβδομάδα ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού του Κάμερον, είπε ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχρεώνει υπηκόους κρατών "υψηλού κινδύνου" να καταβάλλουν ένα ποσό ως εγγύηση ώστε να μην διαμένουν περισσότερο από όσο προβλέπει η άδεια εισόδου τους, το οποίο θα τους επιστρέφεται κατά την έξοδό τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, ο Κλεγκ απεμπόλησε την υπόσχεσή του ότι οι λαθρομετανάστες θα μπορούν να αμνηστεύονται και να ζητούν άδεια παραμονής αυτόματα έπειτα από δέκα χρόνια.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του UKIP, είπε το Σάββατο ότι η απροσδόκητη επιτυχία του δικού του κόμματος ήταν αυτή που μετέβαλε τους όρους του διαλόγου για το ζήτημα της μετανάστευσης.

"Εάν το UKIP δεν είχε επικεντρωθεί στον διάλογο για την μετανάστευση οι υπόλοιποι δεν θα συζητούσαν καν για το θέμα", είπε.

Η πρωτοβουλία του Κάμερον ήδη επικρίθηκε από τον Ντέιβιντ Ουόκερ, τον Επίσκοπο του Ντάντλεϊ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα The Observer πως οι πολιτικοί τείνουν να υπερβάλλουν σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης και προωθούν τη λήψη "δυσανάλογων" μέτρων.

Πηγή: sigmalive.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)