to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θετική έκβαση για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο

Μετά και την παρέμβαση του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη δρομολογείται η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας


(φωτογραφία αρχείου - Σ.Σ.: κάτω από το ρεπορτάζ της 25ης Αυγούστου υπάρχει η τελευταία ενημέρωση της 4ης Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του σωματείου)

Καλά φαίνεται ότι θα είναι τα νέα για τους εργαζόμενους στα τουριστικά λεωφορεία της Ρόδου οι οποίοι έδωσαν έναν πολυήμερο απεργιακό αγώνα ενάντια στα εξαντλητικά ωράρια και με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού, υπό τον Ανδ. Νεφελούδη, η εργοδοσία, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο, συμφώνησε στην σύναψη Σ.Σ.Ε. η οποία θα αντικαταστήσει το... χάος που επικρατούσε αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα των οδηγών στη Ρόδο. 

Οι τελευταίοι, αναγκάζονταν για ένα πολύ χαμηλό μεροκάματο και χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες τους, να βρίσκονται για 18, 19, ακόμα και 20 ώρες στο τιμόνι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια (ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα του Left.gr).  

Μετά την υπογραφή της Σ.Σ.Ε., η διαπραγμάτευση για την οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, οι εργαζόμενοι πρόκειται να κατοχυρώσουν το πενθήμερο - οκτάωρο, με βασικό μισθό στα 860 ευρώ μικτά, ενώ, η εργοδοσία δεσμεύτηκε στην αύξηση κατά περίπου 60% των κομίστρων ανά αποσκευή για τα mini bus και κατά 25% ανά αποσκευή στα μεγαλύτερα τουριστικά λεωφορεία. Πρόκειται για χρήματα που προστίθενται στο μισθό των εργαζόμενων οι οποίοι επίσης θα παίρνουν και τα επιδόματα γάμου και τέκνων καθώς και τις προβλεπόμενες τριετίες.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Παρασκευή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου απέρριψε την αγωγή της εταιρείας «Ελληνικά Λεωφορεία Α.Ε.» η οποία ζητούσε να αναγνωριστεί ως παράνομη η απεργιακή κινητοποίηση. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 4/9, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ», επιβεβαιώνει όσα είχαμε προαναγγείλει στις 25/8 κάνοντας λόγο για «δικαίωση του αγώνα του». Αναλυτικά αναφέρει:

ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

Αυτό αισθανόμαστε ΟΛΟΙ στο Σωματείο μας.

Οι κόποι, οι αγώνες, οι προσπάθειες, οι στερήσεις μας, έπιασαν τόπο.

Μετά από δέκα χρόνια πετύχαμε τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας που ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και μίνι μπας στο νησί της Ρόδου, αλλά και μίας επιχειρησιακής ΣΣΕ σε επιχείρηση που εργάζονται πολλοί συνάδελφοί μας. Κατοχυρώσαμε θεσμικές διεκδικήσεις δεκαετιών, όπως η υποχρέωση επαναπρόσληψης και η τήρηση του ωραρίου μας και συμφωνήσαμε εγγυημένους κατώτατους μισθούς. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε μήνες πριν, όταν κανείς δεν μας άκουγε, κανείς δεν μας έδινε σημασία, έφθασε στο τέλος της, νικηφόρα για τους εργαζόμενους, αλλά και για το συνδικαλιστικό κίνημα. 

Κύριο μέλημά μας ήταν η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας που θα ελαχιστοποιούσαν , αν όχι θα εκμδένιζαν, τη διακινδύνευση του δημοσίου αγαθού της ασφάλειας των συγκοινωνιών στο βεβαρυμένο οδικό δίκτυο του νησιού μας.

Για να γίνουν δεκτά τα νόμιμα αιτήματά μας και εξαντλώντας την υπομονή μας και τα ηπιότερα μέσα που διαθέταμε, εξαναγκαστήκαμε εν τέλει να καταφύγουμε σε συλλογικές αγωνιστικές διαδικασίες, στο έσχατο δικαίωμά μας αυτό της απεργίας. 

Η τελευταία απεργία μας κρίθηκε νόμιμη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία και ευχαριστούμε δημοσίως, Πρώτη απ’ όλους, για την κρίση Της αυτή.

Επίσης, ευχαριστούμε τους εξής για τη συμπαράστασή τους :

1. Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου που με προεξάρχοντες τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα του, κ.κ. Σάββα Χατζησάββα και Νικόλαο Τριπολίτη από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία ήταν στο πλευρό μας προσφέροντάς μας στήριξη, γνώση και δύναμη. 

2. Στην Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος και ειδικά στον Πρόεδρο αυτής, κ. Θεμιστοκλή Αμπλά που παραμερίζοντας όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του, δυνάμωσε τη φωνή μας στις τελικές διαπραγματεύσεις. 

3. Τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Σωματείου Ξεναγών Ρόδου με ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Δ.Σ., Αλέξανδρο Κολιάδη για την βοήθεια και την παρουσία του, του Σωματείου Εργαζομένων ΡΟΔΑ και ΚΤΕΛ, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, καθώς επίσης και του ΠΑΜΕ Ρόδου, καθως και του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο ΕΡΜΗΣ».

4. Τον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκο για τα αντανακλαστικά του, την κοινωνική του ευαισθησία, τον χρόνο και την φιλοξενία, που αφειδώς μας προσέφερε.

5. Τους φορείς που με την παρουσία των εκπροσώπων τους μας τίμησαν, ήτοι το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου με ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο του Συλλόγου αυτού, κ. Γεώργιο Ματσίγκο για την ειλικρίνεια και το θάρρος του. 

6. Το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της νήσου Ρόδου που ανέδειξαν τη σημασία του δίκαιου αγώνα μας και μας συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Επίσης, έχουμε ηθικό χρέος να εκφράσουμε μέσα από την καρδιά μας ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δικηγόρους μας, κ.κ. Ηλία Γ. Ζωγραφίδη και Σάββα Λυριστή, οι οποίοι με αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και κόπο στάθηκαν στο πλευρό μας, ανταποκρινόμενοι πλήρως τόσο στο νικηφόρο δικαστικό μας αγώνα υπέρ της απεργίας όσο και στη πολυήμερη και απαιτητική τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, τρέφουμε την ελπίδα ότι η συμμετοχή στην απεργία εκ μέρους των συναδέλφων μας δεν θα αποτελέσει αφορμή και αιτία για διακριτική εις βάρος τους μεταχείριση στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Αν παρ’ ελπίδα συμβούν τέτοιου είδους περιστατικά, δηλώνουμε ότι θα παρέμβουμε εξ ίσου δυναμικά, ζητώντας διά της νομίμου οδού την αποκατάσταση της εργασιακής τάξης και της νομιμότητας.

Προχωράμε μπροστά πιο ΔΥΝΑΤΟΙ και πιο ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ από ποτέ έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει το ακριβές νόημα της φράσης :

«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ.»

Με τιμή,

Για το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ»

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Στέλιος Καπανταής

Ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. Γιώργος Κρυστάλλης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)