to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δικαίωση για τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων της Ρόδου

Νόμιμη η απεργία του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου ενάντια στα εξαντλητικά ωράρια - Τη Δευτέρα η σύσκεψη υπό τον Ανδ. Νεφελούδη


Με απόφαση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής 24/8 το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου απορρίφθηκε η αγωγή της εταιρείας «Ελληνικά Λεωφορεία Α.Ε.» που εδρεύει στην Ελευσίνα Αττικής κατά του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου για να αναγνωριστεί ως παράνομη η απεργιακή κινητοποίηση που κηρύχθηκε στις 16/8 και άρχισε στις 18/8 και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με βασικό αίτημα, από την πλευρά των εργαζομένων, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα βάλει «φρένο» στα εξαντλητικά ωράρια.

Όπως αναφέραμε και στο πρόσφατο δημοσίευμα του Left.gr, οι οδηγοί αναγκάζονται, για ένα πολύ χαμηλό μεροκάματο και χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες τους, να βρίσκονται για 18, 19, ακόμα και 20 ώρες στο τιμόνι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια. 

Το σωματείο των εργαζομένων («Κολοσσός») οδηγήθηκε στις δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις μετά την άτεγκτη στάση της εργοδοσίας (και κυρίως των δύο μεγάλων επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων του νησιού), η οποία, παρά την αρχική συμφωνία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, «κατέβασε» τα ακουστικά και αθέτησε όσα συμφωνήθηκαν στις 8 Αυγούστου, σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δημαρχείο του νησιού. 

Μετά τη δικαστική δικαίωση, ο «Κολοσσός» ατενίζει πιο αισιόδοξα το μέλλον και αναμένεται να συνεχίσει την απεργία μετά και τη σημερινή συνέλευση όπου οι εργαζόμενοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους. 

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Νεφελούδης θα μεταβεί τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στο νησί της Ρόδου, έχοντας ήδη καλέσει σε συμφιλιωτική σύσκεψη στις 11 το πρωί τους εκπροσώπους των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και των εργοδοτών, προκειμένου, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, «να αμβλυνθούν οι διαφορές ανάμεσα στα μέρη και να επιτευχθεί η υπογραφή Σ.Σ.Ε.». 

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (Ο.Σ.Μ.Ε), η οποία, όπως και πλήθος ακόμα σωματείων και φορέων καταγγέλλει τις «εξοντωτικές  συνθήκες εργασίας, τον εξαναγκασμό και την επιβολή εξαντλητικών ωραρίων  οδήγησης στους εργαζόμενους πολύ πέραν  των νόμιμων χρονικών ορίων εργασίας χωρίς  ανάπαυση». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)