to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:24 | 25.08.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Η ύπαιθρος μπορεί να «ξυπνήσει» με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία εκτοξεύοντας το ΑΕΠ

Εάν ζωντανέψει η ερημωμένη ύπαιθρος το ελληνικό ΑΕΠ θα πολλαπλασιαστεί και κλειδί για να ενεργοποιηθούν νέοι άνθρωποι με τεχνογνωσία είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.


«Η καταστροφή που έγινε πριν τα μνημόνια ήταν πολύ μεγάλη, κυρίως στον αγροτικό τομέα που έφτασε στο ναδίρ του μόλις 2,5% του ΑΕΠ από τον πρωτογενή τομέα, ακριβώς πριν τα μνημόνια. Περίπου τα δύο τρίτα της χώρας είναι ερημοποιημένα σε πληθυσμό και οικονομική δραστηριότητα, με ελάχιστους γέρους και πάρα πολύ λίγα παιδιά. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος ερήμωσης, δεν μπορούν να συντηρηθούν τα σχολεία, σε χωριά που πριν τον πόλεμο είχαν χιλιάδες κατοίκους», είπε ο κ. Τσιρώνης.
 
Όπως σημείωσε, «η μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσουμε ως κυβέρνηση και κοινωνία είναι για να ξαναζωντανέψει αυτό το 60% της υπαίθρου, αυτές οι περιοχές που σήμερα ουσιαστικά δεν παράγουν, δεν συνεισφέρουν στο ΑΕΠ» και εκτίμησε ότι «εάν ξυπνήσει αυτή η ύπαιθρος, το ΑΕΠ της χώρας θα πολλαπλασιαστεί με πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί είναι περιοχές με προϊόντα μοναδικής αξίας, που απλώς δεν μπορούν να βγουν στις αγορές γιατί οι παραγωγές είναι πάρα πολύ μικρές και ανοργάνωτες. Δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι, να μπουν με εξωστρέφεια, να κάνουν ομάδες παραγωγών, να τυποποιήσουν προϊόντα, να έχουν μία διεθνή απήχηση».
 
Ο κ. Τσιρώνης στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τουρισμό, που «έχει φτάσει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, άρα δεν περιμένεις να έχεις διπλασιασμό ή τριπλασιασμό. Μία αύξηση 5%-10% θα είναι θρίαμβος», αλλά παράλληλα «καταναλώνει ξένα προϊόντα (μόλις 17% των προϊόντων που καταναλώνουν οι ξένοι είναι ελληνικά, ενώ είναι 70% στην Ιταλία). Φανταστείτε να μπορούσαμε να πενταπλασιάσουμε την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων από τους τουρίστες, που μετά θα τα αναζητήσουν και στην χώρα τους».
 
Ο πρωτογενής τομέας απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία
 
Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «τις προηγούμενες δεκαετίες απαξιώθηκε ηθικά ο αγροτικός κλάδος, δυσφημίστηκε ηθικά και αξιακά το επάγγελμα του πρωτογενούς τομέα, ώστε έφτασε να ταυτίζεται η λέξη τσοπάνος ή αγρότης με άνθρωπο μειωμένων ικανοτήτων, κάτι που δεν ισχύει, είναι επαγγέλματα υψηλής τεχνογνωσίας», όπως είπε, καθώς:
  • έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολύ δύσκολες εισροές σε σχέση με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Είναι πολύ σύνθετο το πώς θα πάρει φτηνά προϊόντα, πρώτες ύλες. 
  • εχει πάρα πολύ δύσκολες εκροές, με μεγάλο αστάθμητο παράγοντα. Οι περισσότερες είναι νωπές, άρα υπάρχει "εκβιασμός" να πουλήσει γρήγορα το προϊόν, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
  • απαιτεί γνώση για να υπάρξει απόδοση, στο χωράφι ή στο σταύλο. 
«Όποιος φαντάζεται ότι θα πάρει π.χ. 1.000 ανέργους, θα τους πάει στο χωριό και ξαφνικά θα γίνουν αγρότες, είναι νυχτωμένος. Είναι πάρα πολύ δύσκολα επαγγέλματα που θέλουν γνώση, θέλουν εμπειρία, δεν είναι εύκολα», όπως τόνισε.
 
Κλειδί η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
 
«Αυτός είναι ο λόγος», συνέχισε, «που μαζί με την Θ. Φωτίου έγινε η εισήγηση να μπει η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία μπροστά, για να επανέλθουν οι άνθρωποι. Δεν πας σε έναν άνθρωπο και απλώς του λες "πάρε ένα χωράφι". Συνδυάζεται με τον συνεργατισμό, όπου ο πρωτόπειρος θα συνεργαστεί με τον έμπειρο. Με στοιχεία εκπαίδευσης, με στοιχεία αλληλεγγύης».
 
«Μόνο με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία μπορούμε να ανακτήσουμε την οικονομική δραστηριότητα σε αυτά τα μέρη. Μεμονωμένα αν πάνε άνθρωποι, είναι σαν να τους ρίχνουμε στον ωκεανό να κολυμπήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)