to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 23.08.2018

Πολιτική

«Σκόπιμη εξαπάτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων από την εφημερίδα "Δημοκρατία"»

Εμμονή στην παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση επιδεικνύει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία», σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης από την 1/1/2002 και μετά, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας


Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρει:

Εμμονή στην παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση επιδεικνύει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία», σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης από την 1/1/2002 και μετά.

Το δημοσίευμα επανέρχεται μονότονα από την εφημερίδα, υιοθετώντας αβάσιμους ισχυρισμούς περί δήθεν «κλεμμένων» και «παράνομων μειώσεων», με προφανή σκοπιμότητα την εξαπάτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Παρά τα Δελτία Τύπου με τα οποία τόσο το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 9/8/2018 όσο και ο ΕΦΚΑ στις 18/7/2018 έχουν απαντήσει στα ψεύδη, το σημερινό δημοσίευμα επινόησε και «ένοχη σιωπή».

Επειδή η εφημερίδα, εκτός από εμμονή στην παραπληροφόρηση, επιδεικνύει ασθενή μνήμη και αδυναμία κατανόησης των δεδομένων, της υπενθυμίζουμε τι ισχύει:

  • Το άρθρο 34 του ν.4387/2016 ρητά προβλέπει ότι οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης που αναγνωρίζονται μέσω εξαγοράς λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.

  • Επιπροσθέτως, στην παρ. 2 εδ. δ' του άρθρου 28 του ν.4387/2016 ρητά αναφέρεται ότι «για το χρόνο ασφάλισης που αναγνωρίζεται πλασματικά, κατόπιν καταβολής του προβλεπόμενου ποσού εξαγοράς, ως συντάξιμες αποδοχές ορίζεται το ποσό που θα αντιστοιχούσε στον ασφαλιστέο μηνιαίο μισθό – εισόδημα αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά το ποσό που καταβλήθηκε για την εξαγορά κάθε μήνα ασφάλισης».

Τα παραπάνω έχουν διευκρινιστεί και με το υπ’ αριθ. πρωτ. Φ80000/οικ.60271/2195/23-12-2016 έγγραφο του ΥΠΕΚΑΑ (Α.Δ.Α. ΨΩΤΤ465Θ1Ω-64Ω) που αποτελεί ερμηνευτική εγκύκλιο του άρθρου 28 του ν.4387/2016.

Όσοι αξιώνουν να χορηγείται για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης υψηλότερη σύνταξη σε εκείνον που εξαγόρασε πλασματικά έτη, σε σχέση με εκείνον που συνταξιοδοτείται χωρίς την εξαγορά πλασματικών ετών, στοχεύουν στην παραπλάνηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων.


Το πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας»:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)