to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 24.03.2013

Διεθνή

Ο Ομπάμα δεν πίεσε το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρικία, δήλωσε σύμβουλος του Νετανιάχου

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν πίεσε το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την επιδρομή που έκανε το 2012 σ' ένα στολίσκο με προορισμό τη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμιν Νετανιάχου σε θέματα ασφαλείας.


"Δεν υπήρξε καμιά απολύτως πίεση, ούτε καν υποψία πίεσης", δήλωσε ο Γιαακόβ Αμίντρορ.

"Ο πρόεδρος μας το ζήτησε. Θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον της Αμερικής οι δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή να διευθετήσουν τη διαφορά τους", δήλωσε ο Αμίντρορ στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν εννέα τούρκους ακτιβιστές όταν κατέλαβαν το πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το Μάιο του 2010, ενώ έπλεε προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Ο Νετανιάχου τηλεφώνησε στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, ενώ ο Ομπάμα επισκεπτόταν το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, και εξέφρασε τη λύπη του για την επιδείνωση των σχέσεων.

Προσφέρθηκε να καταβάλει αποζημίωση για τους θανάτους και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν οι πρεσβευτές τους να επιστρέψουν αμφότεροι στις θέσεις τους.

Ο Αμίντρορ δήλωσε πως ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη, τόσο για να κάνει "μια χειρονομία προς τον πρόεδρο όσο και για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα περιφερειακές απειλές, του συριακού κινδύνου περιλαμβανομένου".

Ο σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού πρόσθεσε: "Έχουμε μια φιλία 500 ετών ανάμεσα στον εβραϊκό λαό και τον τουρκικό λαό και δεν υπάρχει λόγος να μην ξαναγίνουμε καλοί φίλοι και εταίροι σε μια προσπάθεια να φέρουμε περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή".

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)