to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:48 | 21.08.2018

Πολιτική

Αντ. Κοτσακάς: Τώρα θα αποφασίζουμε εμείς! (βίντεο)

Συνέντευξη στον Δημήτρη Φρεζούλη και στην εκπομπή «Η επικαιρότητα με άλλο μάτι» της «Αλήθεια TV», έδωσε ο Αντώνης Κοτσακάς, με την ευκαιρία της 21ης Αυγούστου και της εξόδου από τα μνημόνια.


"Τώρα θα αποφασίζουμε εμείς", ήταν το μήνυμα του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με αρμοδιότητα τον πολιτικό σχεδιασμό.

* Αναδημοσίευση από το alithia.gr

Η έξοδος

Ζητούμενο τις τελευταίες μέρες είναι η έξοδος από τα μνημόνια, καθώς και τι μας επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα… Ο πρώην υπουργός δεν ήθελε να προαναγγείλει πράγματα, αφού θα τα αναγγείλει ο πρωθυπουργός της χώρας, αλλά όπως είπε θα αλλάξουν πολλά χωρίς το πλαίσιο των μνημονίων. «Τώρα πια θα είναι όλα στην αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των δανειστών, δεν θα μας επιβάλουν τις αποφάσεις τους οι οικονομικές ελίτ που επωφελήθηκαν όλο αυτό το διάστημα από την κρίση της χώρας μας. Θα δοθεί μεγάλο βάρος για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, καθώς και ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Φυσικά θα δοθεί μάχη έτσι ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις, τώρα μπορούμε να ανατρέψουμε τον καταστροφικό συνταξιοδοτικό νόμο που μας επέβαλε το ΔΝΤ, αφού πλέον τα μακροοικονομικά μεγέθη μας επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Τέλος θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία στρώματα».

Το δίλημμα…

«Μετα τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, είχαμε την πεποίθηση ότι αφού είχαμε το δίκιο με το μέρος μας θα επιμέναμε ώστε να μην υπάρξει άλλο μνημόνιο. Είχαμε την εντύπωση ότι όποιος έχει το δίκιο κερδίζει. Ήταν μια εκτίμηση, στο τέλος όμως έπρεπε να διαλέξουμε ή να οδηγήσουμε τη χώρα στα βράχια και να γίνουμε ήρωες για 15 μέρες με άγνωστες καταστροφικές συνέπειες ή να καταλήξουμε σε συμφωνία. Ας μη ξεχνάμε ότι μετά το δημοψήφισμα η συμφωνία τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού με τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 και ο λαός είπε ναι. Με λίγα λόγια την επικύρωσαν και ήρθε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Το «Όχι» του δημοψηφίσματος βοήθησε στη συνέχεια στις διαπραγματεύσεις, καθώς οι δανειστές πήραν το μήνυμα.»

Γιατί με τον Καμμένο

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αυτοδυναμία έπρεπε με κάποιον να συνεργαστεί για να σχηματίσει κυβέρνηση. Μια πιθανή συνεργασία ήταν με το ΠΑΣΟΚ, αλλά αν είχε γίνει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση θα «έπεφτε» σε 6 μήνες, άντε ένα χρόνο γιατί θα υπήρχαν δουλείες. Μη ξεχνάμε ότι υπήρχαν πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ που είχαν «πάρε δώσε» με τη δικαιοσύνη. Προτεραιότητά μας ήταν να ανοίξει το απόστημα των σκανδάλων, στα οποία υπήρχαν υπόνοιες συμμετοχής τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΚΙΝΑΛ. Δυστυχώς οι δικαστικές υποθέσεις προχωράνε αλλά όχι με τους ρυθμούς που πρέπει.

Περί Αριστεράς

Στο ερώτημα τι είναι σήμερα αριστερά, ο Κοτσακάς απάντησε ότι δεν έχει πια βεβαιότητα ποιο είναι το αριστερό και ποιο το δεξιό. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουμε πέσει σε ένα φαύλο κύκλο. Όπως επισημαίνει: «Η αριστερά βρίσκεται σε αδιέξοδο και πρέπει να περάσουμε από τον κομματικό στον κοινωνικό διπολισμό, όπου και θα αντιπροσωπεύει το κοινωνικό κράτος. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν σε ποιο πόλο ανήκουν. Στην οικονομική ελίτ ή στους υπόλοιπους. Αυτοί οι τελευταίοι, που αποτελούν τις κοινωνικές δυνάμεις, πρέπει να υψώσουν έναν τοίχο ώστε να μην επανέλθει ο φιλελευθερισμός. Δυστυχώς τα δείγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά,στην Ευρώπη, όπου επικρατούν οι ακροδεξιές τάσεις και ο λαϊκισμός. Δυστυχώς κάποιοι σύμβουλοι του  κ. Μητσοτάκη βλέποντας το ακροδεξιό κλίμα στον ευρωπαϊκο χώρο τον παρασύρουν να ακολουθήσει την ίδια τακτική…»

Πολιτική και οικονομικές ελίτ

Κάποτε η πολιτική, με τα όποια μειονεκτήματά της, ήταν πιο ψηλά από την αγορά… Στις μέρες μας τα συμφέροντα και οι συστημικές δυνάμεις είναι πάνω από την πολιτική. Οι οικονομικές ελίτ αλλά και οι πρέσβεις ξένων χωρών συνεδριάζουν σε βίλες και κάποιοι από αυτούς τους πλούσιους είναι και υπόδικοι. Πίστευαν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μια αριστερή παρένθεση για να επιστρέψουν οι ίδιοι στη διακυβέρνηση της χώρας. Γι' αυτό ενώ στην αρχή ο Μητσοτάκης είπε δε χρειάζονται εκλογές, στη συνέχεια κάθε λίγο και λιγάκι ζητούσε «εκλογές τώρα». Σκοπός τους ήταν να τους τελειώνουμε και να επανέλθουμε. Είναι φανερό το τι θα εφαρμόσουν αφού τα ομολογεί ο ίδιος ο Μητσοτάκης… Εχουν συνειδητοποιήσει οι εργαζόμενοι τι τους περιμένει;»

Τα χιακά

Ο Αντωνης Κοτσακάς δεν ανακατεύεται στα χιακά δρώμενα, σεβόμενος τον βουλευτή και την τοπική κομματική ηγεσία. Ως προς το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Χίο πιστεύει ότι σπουδαίο κέρδος για το νησί μας είναι το μεταφορικό ισοδύναμο, ενώ τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν υπήρχε αγαστή συνεργασία μεταξύ των νησιών και όχι αντιπαλότητα σε κάποιες περιπτώσεις.

Θετικές εκπλήξεις

Ο πρώην υπουργός πιστεύει ότι θετικές εκπλήξεις θα κρύβει ο ανασχηματισμός και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Δεν υπάρχει περίπτωση για εκλογές το φθινόπωρο. Η κυβερνηση χρειάζεται χρόνο για να φανούν οι θετικές επιπτώσεις των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν θα σημαίνει ότι έχει κερδίσει η ΝΔ. Θα έχει χάσει από τη «γκρίζα» περιοχή των δημοσκοπήσεων (άκυρο, λευκό, αποχή). Αν συμμετάσχουν στις εκλογές οι ψηφοφόροι αυτής της «γκρίζας» περιοχής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές.»

Τα γκάλοπ

«Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο χειραγώγησης και επηρεασμού της κοινής γνώμης. Δεν έχουν καμία αξιοπιστία εφόσον παραγγέλλονται από κάποιους. Προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη σκέψη του πολίτη. Έγκυρες είναι όσες δεν έχουν παραγγελθεί.»

Κομματικά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γίνει μεγάλο κομματικό μέγεθος παρά το ότι έχει αντίστοιχο πολιτικό. Στον πολιτικό σχεδιασμό κάνουμε λιγότερα βήματα από όσα πρέπει. Η διάσπαση είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν 35% των στελεχών, το 18% των μελών των Νομαρχιακών και το 6-7% της βάσης.»

Το ΠΑΣΟΚ

Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ, κατά τον Αντώνη Κοτσακά, έπαψε να είναι ΠΑΣΟΚ και έκανε μια δεξιά στροφή. Από τη στιγμή που κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός εξαφανίστηκαν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη. «Προσωπικά ήμουν αντίθετος στον εκσυγχρονισμό (σ.σ. Σημίτη) το 1996 γιατί δεν ήθελα να προδώσω τις αρχές μου και το πλήρωσα το 2000…»

Συμμαχίες

Ο Κοτσακάς προκρίνει όχι πολιτικές συμμαχίες αλλά ανθρώπους που είναι στα ίδια κοινωνικά στρώματα, οι οποίοι πρέπει να ενωθούν και να διαμορφώσουν ένα κοινωνικό μέτωπο που θα αποτελέσει ανασχετικό φραγμό στην επέλαση της δεξιάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)