to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:09 | 21.08.2018

Πολιτική

Τα πρώτα βήματα της μεταμνημονιακής εποχής σχεδιάζει η κυβέρνηση

Χωρίς τη «θηλιά» των μνημονίων, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα έχουν ισχυρό αριστερό και κοινωνικό πρόσημο, και ένα μέρος αυτών αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.


Τα πρώτα βήματα της μεταμνημονιακής εποχής σχεδιάζουν προσεκτικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Χωρίς τη «θηλιά» των μνημονίων, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα έχουν ισχυρό αριστερό και κοινωνικό πρόσημο, και ένα μέρος αυτών αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, στη διάρκεια των οποίων θα ακούσει τα προβλήματα και τις προτάσεις τους, ενώ θα στείλει και το μήνυμά του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ, γι' αυτό θα συμμετέχουν αρκετές αμερικανικές εταιρίες στη διοργάνωση και θα υπάρξουν ευκαιρίες για την επίτευξη επιχειρηματικών συμφωνιών. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ, έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή εποχή. Οι παρεμβάσεις θα αρχίσουν να εκδηλώνονται σύντομα, όπως προκύπτει από τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών.

Φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις, ενίσχυση κοινωνικών παροχών

«Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι πολύ σύντομα, έχω την εκτίμηση ότι οι πολίτες θα δουν πολύ μεγάλη διαφορά», είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο γρήγορα θα αντιληφθούν οι πολίτες τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ήδη για το 2019, έχει εξασφαλιστεί ένας δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ, και αυτά θα διατεθούν για ένα μίγμα φοροελαφρύνσεων, εισφοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης κοινωνικών παροχών, επισήμανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην ΕΤ 3, λέγοντας πως γι' αυτά θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Πλέον, η κυβέρνηση είναι σε θέση να κάνει καθολική κοινωνική πολιτική, και όχι μόνο να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, όπως έκανε το 2015 - και να ενισχύσει και τα μεσαία στρώματα, τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

«Η έξοδος από τα μνημόνια πρέπει να έχει και υλικό αποτέλεσμα, οι πολίτες να δουν χειροπιαστή βελτίωση στη ζωή τους. Οι δημοσιονομικές επιτυχίες να αξιοποιηθούν  ώστε η κοινωνία να κερδίσει μέρος από αυτά που έχασε τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση έχει πλέον στα χέρια της τα μέσα για να πετύχει αυτούς τους στόχους, για να στηριχθούν τα πιο αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας, να ανακουφιστούν εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ότι πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ότι πρέπει να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση και ελάφρυνση στις εισφορές για τα μεσαία στρώματα. Όλα αυτά είναι ένα περίγραμμα προγράμματος που σύντομα θα ανακοινωθεί. Να δούμε πώς θα τοποθετηθούν σε όλα αυτά οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Αυτοί οι οποίοι συνέπλεαν με όσους από το εξωτερικό επέβαλαν τις πολιτικές λιτότητας. Οι πολίτες θα δουν μέτρα που θα έχουν άμεσο αντίκρισμα στο εισόδημά τους, μέτρα για τη στήριξη και την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους. Και όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς νέες θέσεις εργασίας και χωρίς κίνητρα για επενδύσεις και προσλήψεις από τις επιχειρήσεις. Επειδή ο ελληνικός λαός έμεινε εκτός της λήψης των αποφάσεων που τον αφορούσαν, είναι πολύ σημαντικό να ανακτηθεί η συλλογική του αυτοπεποίθηση», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης στην ΕΡΤ.

 

Σχετικά με τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm» ότι μελετώνται ακόμα, και σημείωσε πως «αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψη μας, είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομική θέση και δυνατότητα των μεσαίων και χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων».  Όσο για τα μέτρα που μελετώνται, τόνισε πως είναι φορολογικά και ασφαλιστικά, με δυνατότητες μείωσης του ΕΝΦΙΑ, στοχευμένες και σημαντικές φοροελαφρύνσεις.

Μείωση ανεργίας, αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε πως μέσα στον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσει στις «εμβληματικές» πρωτοβουλίες για τον βασικό μισθό και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

«Οι συλλογικές συμβάσεις, ο βασικός μισθός και η μείωση της ανεργίας, είναι τρεις συνθήκες οι οποίες ενισχύουν καταλυτικά τις δυνάμεις και τα δικαιώματα των ανθρώπων της εργασίας», παρατήρησε.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΤ 3, μίλησε για τέσσερις κινήσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά:

1. Μείωση της ανεργίας, επικεντρώνοντας στον σκληρό πυρήνα της, δηλαδή άτομα μεγάλης ηλικίας με πολλά χρόνια χωρίς δουλειά και νέους με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης.

2. Αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση αυτή θα δώσει το έναυσμα για να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι μισθοί και στην κατώτερη κλίμακα, αλλά και στα επόμενα μισθολογικά κλιμάκια. 

3. Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και επέκταση κλαδικών συμβάσεων. 

4. Χτύπημα της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

 

Δεν είναι αναγκαία η μείωση συντάξεων

Σε ότι αφορά στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως είναι αντικειμενικό γεγονός ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου (περικοπές) για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% το 2019, δεν είναι αναγκαία. «Όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Και όταν θα έχουμε μια καθαρή εικόνα, θα κάνουμε και τις επίσημες ενημερώσεις σε σχέση με το ζήτημα των συντάξεων» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε πως είναι κοινή η αίσθηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι η μείωση που προβλέπεται από 1/1/2019 δεν πρέπει να γίνει, διότι υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος. 

Το βλέμμα στην ανάπτυξη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, κ. Χαρίτσης, επεσήμανε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την Ανάπτυξη από το 2015 και προωθεί δράσεις σε όλα τα επίπεδα για να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

«Χρειαζόμαστε προσέλκυση και άλλων επενδύσεων. Τεράστιο ενδιαφέρον είχε η Δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, που αφορά εναλλακτικές μορφές τουρισμού, σε σημείο να επταπλασιάσουμε το αρχικό ποσό του προϋπολογισμού για να ανταποκριθούμε στη μεγάλη ζήτηση. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. Από τα πρώτα χρόνια της κρίσης είχαμε μία μεγάλη φυγή νέων ικανών ανθρώπων – επιστημόνων στο εξωτερικό. Γι αυτό διπλασιάσαμε τους πόρους του ΕΣΠΑ αλλά και τους εθνικούς, που κατευθύνονται στην ενίσχυση νέων επιστημόνων, στην έρευνα και την καινοτομία και τη σύνδεσή τους με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο να επιστρέψουν οι νέοι άνθρωποι».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΕΡΤ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)