to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ελλάδα σε μια νέα πολιτική εποχή*

Τα βασικά σημεία σημερινού άρθρου του Κώστα Δουζίνα στο opendemocracy.net για την έξοδο από τα Μνημόνια


Διαβάστε τα Βασικά σημεία σημερινού άρθρου του Κώστα Δουζίνα στο opendemocracy.net για την έξοδο από τα Μνημόνια:

Στο άρθρο του με τίτλο Greece, August 2018: a mid-term report from a Syriza MP (opendemocracy.net / 20 Αυγούστου 2018) ο Κώστας Δουζίνας κάνει έναν απολογισμό των προκλήσεων που αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των επιτυχιών του, από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 2015 μέχρι σήμερα. Ενάντια στις βλέψεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών ελίτ, δεν αποτέλεσε μια «αριστερή παρένθεση», αλλά ανέλαβε την ευθύνη του δημοψηφίσματος του 2015, απάντησε με μοναδικό κριτήριο το μέλλον της χώρας στο τελεσίγραφο «τρίτο πρόγραμμα ή Grexit», υποχρεώθηκε σε συμβιβασμό, αποκάλυψε στον ελληνικό λαό όλα τα «σκληρά» μέτρα του τρίτου προγράμματος λιτότητας και δεν προχώρησε στην υλοποίηση της πολιτικής του παρά μόνο αφού έλαβε για δεύτερη φορά το 2015 τη λαϊκή εντολή ως ένα κόμμα που διαφωνεί με τον νεοφιλελευθερισμό και με τις δυνάμεις εκείνες που διακήρυτταν τη λιτότητα. Έτσι σήκωσε και το βάρος της κριτικής που του ασκήθηκε και ενάντια στις αφηγήσεις των ΜΜΕ που τείνουν να υπερτονίζουν τα προβλήματα της κυβέρνησης, η κυβερνώσα παράταξη παραμένει η πρώτη κυβέρνηση σε μια ευρωπαϊκή χώρα εν μέσω κρίσης που θα φέρει εις πέρας της θητεία της.

Από τις 20 Αυγούστου 2018 η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα πολιτική εποχή, καθώς θα ανακτήσει τη δυνατότητά της να σχεδιάζει και να εφαρμόζει τη δική της οικονομική και κοινωνική πολιτική. Η λιτότητα δεν θα τελειώσει σε μια βραδιά και θα διατηρηθεί μια μορφή επιτήρησης, όμως οι πολιτικές θα αποφασίζονται από τους πολιτικούς της ελληνικής βουλής και όχι από τους ανώνυμους τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα θα γίνει ξανά ένα κανονικό κυρίαρχο κράτος. Ακόμα και τα νούμερα μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται κατά 1.4% και η ανάπτυξη θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια∙ η χώρα προσελκύει ιδιώτες επενδυτές∙ η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει το πρώτο συνεκτικό πρόγραμμα οικονομικής αναδόμησης προς την κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης. Οι κυβερνητικές πολιτικές περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, μια πρωτοφανή εστίαση στην έρευνα και την ανάπτυξη, δημόσιες επενδύσεις στις καινοτόμες ιδιωτικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και στην κοινωνική οικονομία. Οι παραδοσιακοί τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και της ναυτιλίας έχουν επεκταθεί για να συμπεριλάβουν νέους επιστήμονες που βρίσκονται σε συνθήκες ανεργίας ή υποαπασχόλησης.

Αυτές οι πολιτικές και σχεδιασμοί διαφοροποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ από προηγούμενες διοικήσεις και δημιουργούν ένα κυβερνητικό μοντέλο για την Ευρωπαϊκή Αριστερά του 21ου αιώνα.

Ενεργώντας σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαταλείπει την ταξική ιδεολογία του, δίνοντας προτεραιότητα στα στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο και στην αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ παράλληλα εφαρμόζει πολιτικές για την προστασία των δικαιωμάτων.

Σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα αποτελεί σήμερα έναν πόλο σταθερότητας, που ενισχύθηκε από τις αποφασιστικές ενέργειες για την επίλυση του «Μακεδονικού».

Το μετά τα μνημόνια πρόγραμμα περιλαμβάνει την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και της προστασίας της εργασίας που επλήγησαν από την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μνημονίων. Η δημόσια διοίκηση θα μεταρρυθμιστεί με την πλήρη εφαρμογή του κράτους δικαίου, ενώ στο μέτωπο των τάξεων, θα δοθεί ετήσιο επίδομα σε συνταξιούχους και χαμηλόμισθους που θα συμπληρωθεί από περικοπή φόρων για τις χαμηλότερη και τη μεσαία τάξη.

Το κοινωνικό κράτος θα αναδομηθεί. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται στην αναδιανομή και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτά δεν σημαίνουν ότι όλα είναι ρόδινα στην Ελλάδα, κάτι που απέδειξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική με τους 95 νεκρούς. Οι φωτιές αποτελούν ένα ακραίο παράδειγμα όλων όσων πάνε «στραβά» στο ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και αμέσως έθεσε σε εφαρμογή ριζοσπαστικά μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καταστροφής αλλά και για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τις πόλεις και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η ελπίδα για το μέλλον εγγράφεται στην ανθεκτικότητα της Αριστεράς και την ικανότητά της να οδηγήσει τη χώρα έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονίων χωρίς να εγκαταλείπει την ιδεολογία της. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πια μια διεθνώς αναγνωρισμένη πολιτική προσωπικότητα.

Ωστόσο, η ήττα του 2015 δείχνει πως αν δεν υπάρξει αλλαγή στην Ευρώπη, οι απομονωμένες αριστερές κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν και να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμά τους. Χρειαζόμαστε μια επανευθυγράμμιση των δυνάμεων της Αριστεράς, των Πράσινων και της Σοσιαλδημοκρατίας ενάντια στην εντεινόμενη απειλή του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και της ακροδεξιάς. Χρειαζόμαστε επίσης είναι νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα φέρει ένα τέλος στις πολιτικές που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους αντι-ευρωπαϊκές ιδεολογίες.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο του ο Κ. Δουζίνας επισημαίνει πως αυτά αφορούν μόνο την ενδιάμεση έκθεση και ότι μπορούν να ολοκληρωθούν μόνο μετά από τέσσερα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ελλιπή εμπειρία του, τις ανεπάρκειες και τις αποτυχίες του έχει δημιουργήσει μια σημαντική κληρονομιά για την επανεκκίνηση της Ελλάδας και της Αριστεράς. Η ενδιάμεση έκθεση μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία.

Σύνδεσμος: https://www.opendemocracy.net/can-europe-make-it/costas-douzinas/greece-august-2018-mid-term-report-from-syriza-mp

* ο τίτλος στα αγγλικά είναι «Greece, August 2018: a mid-term report from a Syriza MP» που σε απλή μετάφραση σημαίνει: «Ελλάδα, Αύγουστος 2018: μία ενδιάμεση έκθεση από έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)