to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:07 | 20.08.2018

Πολιτική

Εκνευρισμός στην αντιπολίτευση ενόψει της εξόδου από τα μνημόνια

Τι αναφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την επίσημη λήξη του ελληνικού προγράμματος


Με παραποίηση του Καβάφη (!) η πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη λήξη του τρίτου μνημονίου: η ΝΔ ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή της πως «η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο, τέταρτο μνημόνιο που φέρει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου», μια και όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα, περικοπών αλλά και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για πάρα πολλά χρόνια ακόμα».

Η Πειραιώς στέκεται ιδιαίτερα στους ισχυρισμούς του επικεφαλής του ESM πως η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας κόστισε από 86-200 δισεκατομμύρια ευρώ και τονίζει ότι το Μαξίμου δεν σχολίασε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Η ΝΔ προσθέτει πως ελπίζει να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας «στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση».

Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα καταλήγει με τους στίχους του Καβάφη (αλλά ελαφρώς παραποιημένους!) καθώς, όπως λέει η ΝΔ, «φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του». Η ΝΔ λοιπόν «αφιερώνει προκαταβολικά [στον πρωθυπουργό] τους στίχους του Καβάφη:

«Η Ιθάκη σ΄ έδωσε τ΄ ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.

Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια».

Μόνο που ο ποιητής έγραφε:

«Η Ιθάκη σ' έδωσε τ' ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.

Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια».

Ετσι, η ΝΔ κάνει το  «άλλα», «αλλά» και προσθέτει ένα «τίποτα»... Στην προσπάθειά του να επιτεθεί (με κάθε σημαντική και ασήμαντι αφορμή) στην κυβέρνηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο σημείο να αλλάξει κατά το δοκούν τους στίχους του σπουδαίου ποιητή.

Η θέση του ΚΚΕ

«Η νέα μέρα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι συνέχεια της προηγούμενης, γιατί θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια και τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα είναι εδώ η εποπτεία και η επιτήρηση» ανέφερε σε παρέμβασή του στον ρ/σ «247» ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Αναφορικά με την παρατήρηση ότι θα «υπάρχει αυξημένος βαθμός ελευθερίας», ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του κόμματος επισήμανε ότι «οι δεσμεύσεις για τα ματωμένα πλεονάσματα εξακολουθούν να υπάρχουν, συν μια σειρά προνομοθετημένων μέτρων που είναι να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα».

«Σχέδιο για την επόμενη ημέρα», ζητεί το Ποτάμι

«Θα περίμενε κανείς σήμερα οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων και πρωτίστως ο πρωθυπουργός, να μιλήσουν καθαρά για τα λάθη και να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα», αναφέρει σχετικά με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου το Ποτάμι. Σύμφωνα με το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη, «τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους για την οικονομία πρέπει όχι μόνο να μην αθετηθούν, αλλά να ενισχυθούν με μια νέα γενναία πολιτική στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, το περιβάλλον, την έρευνα, τις επενδύσεις. Με σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών που συνεχίζουν να βάλλονται και με ενεργοποίηση όλων των ζωντανών παραγωγικών και πνευματικών δυνάμεων του τόπου».

«Ουρά» της ΝΔ θα παραμείνει το Κίνημα Αλλαγής;

Την ίδια στιγμή, το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει την πρόταση ηγετικών στελέχων της κυβέρνησης για τη «συγκρότηση προοδευτικού μετώπου». Ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κιν.Αλ., Σταμάτης Μαλέλης, αναφέρει σε δήλωσή του ότι «οι κ.κ. Δραγασάκης και Παππάς δεν μπορούν να παριστάνουν τους μνηστήρες της Κεντροαριστεράς». Ο κ. Μαλέλης προσθέτει οτι «τα έργα και οι ημέρες τους, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού πολιτικού χώρου» και πως προκαλούν μόνο θυμηδία «οι εκκλήσεις τους για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα, την ώρα που συγκυβερνούν αρμονικά με τους κ.κ. Καμμένο και Παπαγγελόπουλο».

Υπενθυμίζεται ότι, με δηλώσεις τους στην «Εφ.Συν.», ο Γ. Δραγασάκης και ο Ν. Παππάς βάζουν ως κεντρικό στόχο για την επόμενη μέρα τη συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στη συντήρηση, με στόχο τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και η Ευρώπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)