to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 20.08.2018

Πολιτική

Κομισιόν: Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα

«Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας», επισημαίνει σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η Επιτροπή τονίζει ότι «η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία» το τριετές πρόγραμμα στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM). «Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι απόδειξη των προσπαθειών του ελληνικού λαού, της δέσμευσης της χώρας για μεταρρυθμίσεις και της αλληλεγγύης των ευρωπαίων εταίρων», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας αποτελεί σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι επέδειξαν την αλληλεγγύη τους και ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε σε κάθε πρόκληση με χαρακτηριστικό θάρρος και αποφασιστικότητα. Πάντα αγωνίστηκα για να παραμείνει η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Καθώς ο ελληνικός λαός αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, θα μπορεί να βρίσκει πάντα σ' εμένα έναν σύμμαχο, έναν συνεργάτη και έναν φίλο ». 

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας είναι καλή είδηση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη ζώνη του ευρώ. Για την Ελλάδα και το λαό της, σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου, μετά από οχτώ ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια. Για την ευρωζώνη χαράσσεται μια συμβολική γραμμή κάτω από μια υπαρξιακή κρίση. Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα προετοίμασαν το έδαφος για μια βιώσιμη ανάκαμψη: αυτό πρέπει να καλλιεργηθεί και να διατηρηθεί για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να καρπωθεί τα οφέλη από τις προσπάθειές του και τις θυσίες του. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα». 

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι συνολικά η Ελλάδα έλαβε 61,9 δισ. ευρώ δάνεια από το πρόγραμμα του ESM, «στη βάση της εφαρμογής ενός συνολικού και άνευ προηγουμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων». Επισημαίνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της, μετατρέποντας ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, σε δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2017, το οποίο προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί. 

«Αυτά τα μέτρα μεταρρύθμισης και οι προσπάθειες εξυγίανσης θα έχουν σωρευτικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου και συνεπώς θα συνεχίσουν να επηρεάζουν θετικά τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών στοιχείων, πολύ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος», εκτιμά η Επιτροπή. 

Αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελλάδος, η Επιτροπή τονίζει ότι βρίσκεται πλέον σε πολύ ισχυρότερη θέση, ως αποτέλεσμα επιτυχών πράξεων ανακεφαλαιοποίησης, μιας αναθεώρησης της τραπεζικής διακυβέρνησης και προσπαθεί να εφαρμόσει μια στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία πρέπει να διατηρηθεί. 

Εξάλλου, επισημαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης βελτιώθηκε, μεταξύ άλλων, με την εισαγωγή νέων κανόνων σχετικά με το διορισμό, την αξιολόγηση και την κινητικότητα των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, με την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων και με μέτρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικαστικού συστήματος. 

Η Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης, ότι έχουν ληφθεί σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ώστε να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επεκταθούν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, καθώς και για τη δημιουργία βιώσιμων και καθολικών συντάξεων, συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών παροχών, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος. 

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβεβαιώνεται ότι, παρότι απομένει ακόμη δουλειά, οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί ήδη αποφέρουν απτά οφέλη με την αποκατάσταση της τάξης στα δημόσια οικονομικά, τη μείωση της ανεργίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η οικονομική ανάπτυξη ανέκαμψε από -5,5% το 2010 σε 1,4% το 2017 και αναμένεται να παραμείνει γύρω στο 2% το 2018 και το 2019. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο προχώρησε από ένα μαζικό έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,8% το 2017 που αντιστοιχεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% σε όρους προγράμματος). «Αν και η ανεργία παραμένει απαράδεκτα υψηλή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία μειώθηκε στο 19,5% το Μάιο του 2018, φθάνοντας σε επίπεδο κάτω του 20% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2011», επισημαίνει η Επιτροπή. 

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος σηματοδοτεί το τέλος ενός κεφαλαίου και την αρχή ενός άλλου για την Ελλάδα», τονίζει η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών που αποτελούν την κληρονομιά των ετών κρίσης. «Αυτό θα απαιτήσει από τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσουν τη συνεχή εφαρμογή τους σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018. Αυτό είναι κρίσιμο για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης στις αγορές και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, ειδικά μετά τη Μνημονιακή περίοδο», αναφέρει η Επιτροπή. 

Τέλος, η σημειώνεται ότι από σήμερα η Ελλάδα θα ενσωματωθεί πλήρως στο λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» για το συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα και οι κάτοικοί της θα αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη από τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα, η ολοκλήρωση, η παράδοση και η συνεχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρακολουθούνται μέσω ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας. 

Η Υπηρεσία Διαρθρωτικής Στήριξης Μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής θα συνεχίσει να βοηθά τις ελληνικές αρχές, κατόπιν αιτήματός τους, στο σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη. 

Συνολικά, από το 2010 έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα 288,7 δισεκατομμύρια ευρώ υπό μορφή δανείων. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται 256,6 δισ. από τους Ευρωπαίους εταίρους της και 32,1 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Παράλληλα με το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας, τον Ιούλιο του 2015, η Επιτροπή δρομολόγησε το σχέδιο για ένα «Νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα», με σκοπό να διευκολύνει την Ελλάδα να μεγιστοποιήσει τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της και για την τόνωση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των πρώτων όσον αφορά την ικανότητα απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ. Για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σχεδόν 16 δισ. EUR από ένα μεγάλο σύνολο κονδυλίων της ΕΕ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με ποσοστό που ξεπερνά το 9 % του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδας για το 2017. 

Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην πρώτη θέση των δικαιούχων χωρών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), που προβλέφθηκε στο σχέδιο Γιούνκερ, σε σχέση με το ΑΕΠ της. Το ΕΤΣΕ αναμένεται στο εξής να κινητοποιήσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και να στηρίξει περισσότερες από 20 000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με την πλήρη κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τη στήριξη των επενδύσεων μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ, την τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την οικονομική στήριξη για τη διαχείριση του προσφυγικού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της. 

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι παράλληλα με το πρόγραμμα στήριξης και σταθερότητας, τον Ιούλιο του 2015, δρομολογήθηκε ένα σχέδιο με σκοπό να διευκολυνθεί η Ελλάδα να μεγιστοποιήσει τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ.

Στα έκτακτα μέτρα που θεσπίστηκαν περιλαμβάνονται τα εξής:

- Για την περίοδο 2007-2013: αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης σε 100% με αναδρομική ισχύ και κατάργηση του ποσοστού 95% (με ανώτατο όριο πληρωμών πριν από το κλείσιμο του επιχειρησιακού προγράμματος το 2017).

- Για την περίοδο 2014-2020: ετήσια καταβολή πρόσθετης προχρηματοδότησης ύψους 3,5% των συνολικών ευρωπαϊκών κονδυλίων για το 2015 και το 2016. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα έλαβε συνολικά και ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων που θεσπίστηκαν για την περίοδο 2014-2020, περίπου 16 δισ. ευρώ έως σήμερα. Αυτό αντιστοιχεί στο 9% του ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδας το 2017. Η Επιτροπή τονίζει, επίσης, ότι τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία επενδύσεων και άλλα ευρωπαϊκά ταμεία είναι μακράν η κύρια πηγή των δημόσιων επενδύσεων στην Ελλάδα. 

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και πως ήταν το πρώτο κράτος- μέλος που απορρόφησε πλήρως όλους τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους για την περίοδο 2007-2013, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

 

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ 

Εξάλλου, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των δικαιούχων χωρών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), που προβλέφθηκε στο σχέδιο Γιούνκερ, σε σχέση με το ΑΕΠ της. 

Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2018, η συνολική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ προς την Ελλάδα, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ και πρόκειται να ενεργοποιήσει επενδύσεις ύψους 10,6 δισ. ευρώ και να στηρίξει περισσότερες από 20.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. 

Μερικά παραδείγματα έργων στα οποία συνέβαλε η χρηματοδότηση του προγράμματος Γιούνκερ περιλαμβάνουν τα εξής:

* Δάνειο ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cosmote για την ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

* Δάνειο ύψους 24 εκατ. ευρώ στον όμιλο Terna Energy για την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων στη Βοιωτία.

* Η Mani Foods, μια ελληνική ΜΜΕ, εξασφάλισε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για να επενδύσει σε νέα μηχανήματα και προσωπικό για την Ελαιοπαραγωγική εταιρεία Καλαμάτας.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ 

Η τεχνική υποστήριξη της Επιτροπής προς τις ελληνικές αρχές έχει ευθυγραμμιστεί στενά με τις διατάξεις του προγράμματος σταθερότητας του ESM. Η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εξακολουθήσει να συνδράμει τις ελληνικές αρχές, εφόσον το ζητήσουν, κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη. 

Τα σχέδια μεταρρύθμισης που υποστηρίζονται μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν τη δημιουργία και έναρξη λειτουργίας της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων, την αποτελεσματικότερη διαχείριση ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα, την ενοποίηση μεγάλου αριθμού ελληνικών συνταξιοδοτικών ταμείων σε ένα Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης, τη δημιουργία και έναρξη εφαρμογής ενός νέου πλαισίου για την αναγκαστική είσπραξη περιουσιακών στοιχείων για ιδιωτικά χρέη (ηλεκτρονικές δημοπρασίες)

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ 

Από το 2015, καθώς η κρίση για τους πρόσφυγες άρχισε να ξετυλίγεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε την Ελλάδα με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ για τη διαχείριση της μετανάστευσης, της ανθρωπιστικής κατάστασης και των εξωτερικών συνόρων. Η χρηματοδότηση αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από 456 εκατ. ευρώ στήριξη έκτακτης ανάγκης η οποία είναι πρόσθετη των 561 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Μετανάστευσης, Ασύλου και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Με συνολική χρηματοδότηση άνω του 1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι η κορυφαία δικαιούχους από όλα τα κράτη μέλη στο πλαίσιο αυτών των ταμείων, τα οποία υποστηρίζουν τις εθνικές προσπάθειες, για τη βελτίωση της υποδοχής προσφύγων, τις διαδικασίες ασύλου, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων επιστροφής και τον καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)