to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:07 | 08.08.2018

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Ιστορική ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αργεντινή

Αποφασίζει σήμερα η Γερουσία της Αργεντινής για την νομιμοποίηση ή μη των αμβλώσεων


Οι γυναίκες και το φεμινιστικό κίνημα της Αργεντινής έπειτα από αγώνες σχεδόν 12 χρόνων και έξι αρνητικές ψηφοφορίες φιλοδοξούν να κερδίσουν μια ιστορική νίκη εναντίον του σκοταδισμού, του συντηρητισμού και των θρησκευτικών προκαταλήψεων με την ψήφιση από τη Γερουσία του νόμου για τις εκτρώσεις.

Στην Αργεντινή γίνονται περίπου μισό εκατομμύριο παράνομες εκτρώσεις τον χρόνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Αργεντινής, 43 από τους 245 καταγεγραμμένους θανάτους εγκύων και κοριτσιών το 2016 οφείλονταν σε άμβλωση. Γεγονός που καθιστά τις παράνομες αμβλώσεις στη πρώτη αιτία θανάτων μητέρων στη χώρα.

Aκτιβιστές υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων μεταμφιέζονται ως χαρακτήρες από τον καναδικό συγγραφέα Margaret Atwood, το φεμινιστικό μυθιστόρημα της μυθιστοριογραφίας "The Handleid's Fair".

Η Γερουσία της Αργεντινής την 1η Αυγούστου ενέκρινε το κείμενο ενός νομοσχεδίου για την νομιμοποίηση της έκτρωσης που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 8 Αυγούστου. Όπως εγκρίθηκε από το κάτω συμβούλιο του Κογκρέσου στις 14 Ιουνίου, το νομοσχέδιο που αποστέλλεται στη Γερουσία νομιμοποιεί την άμβλωση κατά τις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ωστόσο για να περάσει ο νόμος απαιτούνται τα δύο πέμπτα από τους 72 γερουσιαστές/ίνες.

Στις 14 Ιουνίου, έπειτα από 22 ώρες έντονης αντιπαράθεσης, η Βουλή είχε εγκρίνει τον “Νόμο για την Εθελοντική Διακοπή της Κύησης”, ενώ περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα κουνούσαν με χαρά έξω από τη Βουλή τα πράσινα μαντίλια του κινήματος που κατάφερε να σπάσει το κατεστημένο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)