to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:26 | 02.08.2018

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Οι κατεδαφίσεις έχουν πολιτικό κόστος αλλά θα φτάσουμε μέχρι τέλους

«Θα έρθουν όλα στο φως και θα αποδοθούν ευθύνες - Στόχος είναι η αποτροπή οποιασδήποτε πιθανότητας να συμβεί κάτι τέτοιο ξανά στο μέλλον»


Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, παραχώρησε σήμερα στην ΕΡΤ 1 και τους δημοσιογράφους Χρήστο Παγώνη και Βαγγέλη Παπαδημητρίου, συνέντευξη για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Πολιτική ευθύνη

Τι σημαίνει ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Η πολιτική ευθύνη, που είπε ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή, γιατί δεν την είπε μόνο στο υπουργικό συμβούλιο απλά δεν κατεγράφη σαν τέτοια, είχε δυο σκέλη: το ένα πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της κρίσης, εκείνη τη στιγμή και μετά. Αυτό είναι το ένα επίπεδο. Γι’ αυτό το επίπεδο ο πρωθυπουργός έχει πει ρητά: «Κύριοι θα διερευνηθούν όλα, θα έρθουν όλα στο φως και θα αποδώσω τις ευθύνες». Τι γινόταν μέχρι σήμερα; Αποκεφαλιζόταν κάποιος και τέλειωνε η πολιτική ευθύνη εκεί.

Το δεύτερο σκέλος της πολιτικής ευθύνης περιλαμβάνει όσα είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο: Κατανοώντας τα αίτια της τραγωδίας, δηλαδή την κλιματική αλλαγή καθώς άλλαξαν τα καιρικά φαινόμενα και άρα πρέπει να ξανασχεδιάσουμε από την αρχή τα πάντα –πολιτική προστασία κλπ και το πλαίσιο το πολεοδομικό, των στρεβλώσεων, των αυθαιρεσιών, το οποίο λειτούργησε σαν επιταχυντής, πολλαπλασιαστής της τραγωδίας, της καταστροφής.

Αυτό το δίπολο, εμείς σαν κυβέρνηση λόγω του ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και ρίξαμε όλη μας την προσοχή εκεί, να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια αυτό μπορεί να μην το δουλέψαμε όπως οφείλαμε να το δουλέψουμε. Αυτό το δίπολο απαιτεί αλλαγή πολιτικής προστασίας από τη μια και πολεοδομική ρύθμιση σωτηρίας από την άλλη. Αυτή την πολιτική ευθύνη αναλάβαμε όλοι.

Πυροτεχνήματα

Μέχρι σήμερα η χώρα ζει με πυροτεχνήματα με δήθεν συμβολισμούς παραιτήσεων. Αυτό δεν μας βοήθησε όλα αυτά τα χρόνια. Είκοσι χρόνια δεν κατεδαφίστηκε τίποτα, τίποτα δεν άλλαξε, αντιμετώπιση δεν είχαμε. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι όταν λέμε ένα πράγμα το εννοούμε. Θα αποδειχθεί σε βάθος χρόνου και άμεσα τώρα, τους επόμενους μήνες ότι αυτήν την πολιτική ευθύνη που αναλαμβάνουμε θα την πάμε μέχρι τέλους με όποιο κόστος. Γιατί η ιστορία της κατεδάφισης, έστω και μιας μάνδρας, έχει πολιτικό κόστος και το ξέρετε.

Ήδη έγινε μια μεγάλη τομή με αυτά που εξήγγειλαν οι υπουργοί χθες και ψηφιστήκαν στη Βουλή. Αυτά είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτά που βλέπατε και ήταν κινήσεις εντυπωσιασμού, και πολεοδομικά πυροτεχνήματα που τίποτα δεν άλλαζαν, με αυτά που γίνονται σήμερα.

Θεσμικό πλαίσιο

Εμείς αυτά τα τρία χρόνια φτιάξαμε όλο το θεσμικό πλαίσιο, πρώτον τα δάση. Δεν υπήρχε ούτε 1% οριοθετημένο δάσος και δασικοί χάρτες. Αυτό το τελειώνουμε. Μέχρι τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί, όπως έχουν πει οι αρμόδιοι υπουργοί. Δεύτερον, οριοθετήσαμε τι θα πει αιγιαλός και θα εφαρμόσουμε με το νόμο Τρίτση που απαγορεύει να έχεις μάντρα στα 500 μέτρα από το χειμέριο κύμα.

Τρίτον, αναδασωτέες περιοχές είναι πλέον οριοθετημένες και με ψηφιακή κατόπτευση. Ξέρουμε ποιές έχουν καεί από προηγούμενες πυρκαγιές και ποιες είναι αναδασωτέες και αν εκεί μέσα υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα. Τέταρτον, οι Εθνικοί Δρυμοί, οι αναδασωτέες εκτάσεις και τα ρέματα. Άρα γνωρίζουμε πλέον αυτές τις τέσσερεις περιοχές.

Ειδικό Χωρικό

Παράλληλα θεσμοθετήσαμε ένα ειδικό εργαλείο που είναι το Ειδικό Χωρικό. Ας δούμε τι διαφορετικό κάνουμε και γιατί πιστεύουμε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Καταρχήν να καταλάβουμε όλοι ότι σήμερα διανύουμε ένα μεταβατικό στάδιο. Ακριβώς για να αποτρέψουμε μεγάλες πιθανές καταστροφές του άμεσου μέλλοντος. Άρα η μεταβατικότητα έχει άμεσα μέτρα που γίνονται τώρα μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα νομοθετικά εργαλεία. Μεταβατικότητα σημαίνει ότι ενεργοποιούνται με τις αυτοψίες που γίνονται σε αυτές τις τέσσερεις περιοχές που προανέφερα, τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που είχαν τελεσιδικήσει, με προτεραιοποίηση.

Δηλαδή συζητάμε για κατασκευές που δεν έχουν νομιμοποιηθεί με κανέναν από τους νόμους. Συζητάμε για πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν τελεσιδικήσει από το 1998. Η προτεραιοποίηση γίνεται μόνο για τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής. Τι θέλω να πω με αυτό: Ό,τι φράζει μείζον ρέμα, άρα δημιουργεί μεγάλες πλημμύρες, άρα απώλεια ζωής, αυτό προτεραιοποιείται.

Άρα δεν πρόκειται για μια πρόχειρη διαδικασία «πάμε με τις μπουλντόζες». Είναι πολύ λάθος να περνάει αυτό στον κόσμο. Παρεμβαίνουμε μόνο στα σημεία που κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή από τα καιρικά φαινόμενα. Σήμερα ο καθένας που θα υποστεί μια συνέπεια προσωπικά, το ξέρει ότι το κάνει για το παιδί του, το εγγόνι του, για τον εαυτό του. Όλοι κινδυνεύουμε. Αιγιαλοί και ρέματα, είναι η προτεραιοποίηση των τελεσίδικωνν αυθαιρέτων. Οτιδήποτε έχει τελεσιδικήσει και εμποδίζει τη δίοδο. Και βεβαίως δεν μιλάω για το Μάτι, μιλάω για όλη την Αττική, για τη Χαλκιδική όπου έχουμε το ίδιο πρόβλημα και οι κάτοικοι βγαίνουν και λένε ότι χρόνια προσπαθούν να μην καούν σε πιθανές πυρκαγιές. Ανά χιλιόμετρο δεν έχουν δίοδο, διέξοδο στην παραλία. Και προηγούμενες φορές μόνο η παραλία τους έσωσε. Για το Μάτι ειδικότερα, θα ενεργοποιήσουμε το Ειδικό Χωρικό. Σε 6-7 μήνες, είπε ο υπουργός, για πρώτη φορά, θα γίνει σχέδιο. Το σχέδιο ενσωματώνει τη ραχοκοκαλιά της διάσωσης.

Το Ειδικό Χωρικό κάνει αποτύπωση της κατάστασης, βάζει μια ραχοκοκαλιά πολεοδομική νέα, αναδιατάσσει τους συντελεστές δόμησης. Δηλαδή, κάποιος που μπορούσε να κτίσει ένα διώροφο θα μπορέσει ενδεχομένως να χτίσει τριώροφο γιατί απαλλοτριώθηκε ένα κομμάτι γης για να μπορέσει να γίνει δίοδος διαφυγής. Αυτό είναι το Ειδικό Χωρικό που αυτή τη στιγμή τίθεται σε εφαρμογή. Τακτοποιεί ό,τι μπαίνει εμπόδιο για τη σωτηρία του πολίτη, οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας και πυρκαγιάς.

Είναι όμως ελπιδοφόρο ότι και οι ιδιοκτήτες καταλαβαίνουν ότι η εποχή των παρανομιών τελείωσε. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες οργώνονται για τη ζωή τους και το απαιτούν. Θέλει όμως, μεγάλη προσοχή, γι αυτό περπατάμε βήμα-βήμα, γιατί όλα αυτά γίνονται μέσα σε δέκα ημέρες από την καταστροφή. Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο υλοποιείται. Ότι παίρνω την πολιτική ευθύνη αλλά να την πάρετε κι εσείς για τα αίτια, ώστε να μην επαναληφθεί. Και πλέον, αν η Αποκεντρωμένη δεν κατεδαφίζει, την ευθύνη την έχει ο υπουργός. Δεν διαχέεται πλέον η ευθύνη. Την ανέλαβε λοιπόν ο Σταθάκης την πολιτική ευθύνη του μέλλοντος και του παρόντος και αυτό για μένα είναι τεράστια παρακαταθήκη. Όλοι να ξέρουν ότι το κράτος δεν είναι τιμωρός. Δεν θα γίνει ό,τι γίνει, ούτε για τιμωρία, ούτε για παραδειγματισμό. Θα γίνει για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, δηλαδή για διόδους διαφυγής και σωτηρίας. Όταν το καταλάβουμε όλοι και ο ιδιοκτήτης που θα σώσει τη ζωή του και το παιδί του και όλοι οι άλλοι εμείς, θα αγκαλιάσουμε αυτή την κίνηση, με προσοχή, χωρίς οιμωγές και κραυγές. Χρειάζεται μεγάλη ευθύνης αυτή τη στιγμή και δεν ξέρω αν είναι βαρύ αυτό που λέω αλλά είναι ο φόρος τιμής όλων μας, της εξουσίας όλων των επιπέδων, κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης αλλά και τις κοινωνίας, προς τους νεκρούς.

Υπουργείο Εργασίας

Εμείς σαν υπουργείο Εργασίας, δουλεύουμε από την πρώτη στιγμή όλοι μαζί. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, όλα τα υπουργεία να μην έχουν στεγανά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες ΚΥΑ έπρεπε να βγουν για να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα και δεν αναφέρομαι στα άλλα υπουργεία. Τουλάχιστον δέκα σε μια ημέρα. Είμαι ευγνώμων στους υπαλλήλους του υπουργείου που δούλεψαν νυχθημερόν για να υλοποιηθούν αυτές οι παρεμβάσεις. Μπορεί το κράτος, αν το επιθυμεί, να μην έχει πολίτες πελάτες, αλλά πολίτες αξιοπρεπείς, οι οποίοι ξέρουν τα δικαιώματά τους.

Η παρουσία μας στην περιοχή είναι συνεχής. Αυτή τη στιγμή εμείς ζητάμε να ιδρύσουμε Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης με επικεφαλής το ΕΚΚΑ και θα το υλοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες γιατί το τραύμα είναι τεράστιο στους ανθρώπους και όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται.

Νέες παρεμβάσεις

Τι θα γίνει παρακάτω. Θα ανακοινώσουμε νέες παρεμβάσεις μόλις ολοκληρωθεί το Εδικό Χωρικό, γιατί χωρίς το Ειδικό Χωρικό δεν έχει νόημα να πούμε πόσα χρήματα θα δοθούν στον καθένα, χωρίς μάλιστα να δούμε το μέγεθος του ταμείου. Επικεφαλείς του ταμείου και όλης αυτής της προσπάθειας έχουν μπει πολλοί υπουργοί. Θα υπάρξει μεγάλη διαφάνεια, καθημερινός έλεγχος και για τα ποσά και για το που διατίθενται. Η αδιαφάνεια δεν είναι δικό μας προνόμιο.

Πολιτική αντιπαράθεση

Η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στους νεκρούς εμένα με υπερβαίνει. Σας το λέω ειλικρινά, και κανείς μας δεν μπορεί να την κάνει. Όταν έχεις νεκρούς… Πολιτική αντιπαράθεση θα μπορούσαμε να κάνουμε αν δεν είχαμε θύματα. Ας λέει ό,τι θέλει η αντιπολίτευση... Ρώτησε ο κύριος Μητσοτάκης αν κοιμόμαστε ήσυχοι το βράδυ. Δεν κοιμόμαστε ήσυχοι. Υποθέτω ότι δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι κάποιοι στην κυβέρνηση κοιμούνται ήσυχοι αλλά αναρωτιέμαι αν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα τόσα χρόνια κοιμούνται ήσυχοι και αυτοί το βράδυ.


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)