to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:30 | 01.08.2018

Πολιτική

Ψηφίστηκαν τα μέτρα ενίσχυσης για τους πυρόπληκτους

Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, καθώς και η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων που είχαν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείο Παιδείας "Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις".


Κατά την ψηφοφορία που προηγήθηκε τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: 

Η τροπολογία για την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η τροπολογία με τα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. εκτός από το ΚΚΕ που δήλωσε "παρών". 

Η τροπολογία με τις "επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας", ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ που δήλωσε "παρών" και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε "όχι".

Ειδικότερα, στην κοινή τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, προβλέπεται η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης ως εξής:

- Το ποσό των 600 ευρώ περίπου και επιπλέον ισόποση οικονομική ενίσχυση, σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι πολύτεκνος ή και άτομο με αναπηρία.

-Το ποσό των 5.900 ευρώ για την αντιμετώπιση επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσκευής και το ποσό ύψους 4.400 ευρώ σε περίπτωση πρόκλησης μόνιμης σωματικής βλάβης, λόγω τραυματισμού.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ακόμα ότι:

- Όλοι οι δικαιούχοι εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αντιγράφου φορολογικής δήλωσης ή υπεύθυνης δήλωσης.

- Επαναπροσδιορίζεται ο βαθμός ζημιών, ως κριτήριο υπολογισμού της χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και ο συντελεστής υπολογισμού τους. Για αυτές τις οικονομικές ενισχύσεις οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κατά την διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών.

- Οι οικονομικές ενισχύσεις δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες ή άλλους φορείς και καταβάλλονται εξ ολοκλήρου χωρίς καμία κράτηση υπέρ του δημοσίου ή τρίτων και δεν φορολογούνται. Τυχόν συμψηφισθέντα ή κατασχεθέντα ποσά δεν αναζητούνται, αλλά αποδίδονται στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος της συνολικής δαπάνης από την επιχορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης από τους οικείους δήμους θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των δικαιούχων και το εύρος των ζημιών και θα αντιμετωπιστεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών.

Επίδομα ανεργίας σε εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων

Την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές της 23ης και της 24ης Ιουλίου 2018 προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις».

Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη τροπολογία, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Περιφέρεια Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 και κατέστησαν εξ αυτού του λόγου άνεργοι, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιδότησης ανέργων, του άρθρου 4 του ν. 1545/1985, δικαιούνται να λάβουν την ελάχιστη διάρκεια τακτικής επιδότησης των κοινών ανέργων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, προκειμένου να αποκατασταθεί η δυνατότητα λήψης τακτικής επιδότησης ανεργίας την οποία θα δικαιούνταν, εάν η απασχόλησή τους δεν είχε διακοπεί από τις πυρκαγιές της 23ης και της 24ης Ιουλίου 2018, με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται ότι, εάν οι εργαζόμενοι αυτοί και πλέον άνεργοι δεν συγκεντρώνουν τον αναγκαίο αριθμό ημερών απασχόλησης για τη λήψη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δικαιούνται κατ’ εξαίρεση να λάβουν την ελάχιστη διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας των κοινών ανέργων.

Τροπολογία για την απλούστευση και επίσπευση της διαδικασίας αποζημίωσης

Κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία απλοποιούνται οι διαδικασίες και ενισχύονται οι αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Αττική. 

Ειδικότερα, με την τροπολογία ρυθμίζονται τα εξής θέματα:

Επεκτείνεται η εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων της υπ’ αρ. 2673/2001 (Β’ 1185) κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας, σε όλες τις πληγείσες κατοικίες (όχι μόνο στις κύριες κατοικίες που αρχικά προέβλεπε η εν λόγω ΚΥΑ), ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 σε  περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

Χορηγείται η ανώτατη αποζημίωση για την αποκατάσταση της οικοσκευής, ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως «Κίτρινου» ή «Κόκκινου», με σκοπό την πληρέστερη αποζημίωση των πληγέντων.

Προβλέπεται η απλοποίηση των δικαιολογητικών εγγράφων, τα οποία απαιτούνται για την καταβολή των σχετικών οικονομικών ενισχύσεων.

Οι χορηγούμενες οικονομικές ενισχύσεις, δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.


Σ. Φάμελλος: Καταπατημένο, δασικό, και παράνομα περιφραγμένο το οικόπεδο με τους 26 νεκρούς

«Στην έκταση στην οποία βρήκαν τραγικό θάνατο 26 συμπολίτες μας, διαπιστώθηκε ότι όλες οι κατασκευές ήταν αυθαίρετες, οι οποίες ποτέ δεν νομιμοποιήθηκαν. Η έκταση αυτή, είναι δημόσια, δασική, διακατεχόμενη, ενώ το δημόσιο έχει δικαιωθεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως προς τον δασικό χαρακτήρα» αποκάλυψε στην Βουλή ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε επίσης, πως η συγκεκριμένη έκταση στο Μάτι, όπως διαπιστώθηκε, εντάσσεται στο ΠΔ χρήσεων γης που επιτρέπει μόνο χρήση εξυπηρέτησης λουομένων και όχι οποιαδήποτε κατασκευή πρώτης και δεύτερης κατοικίας, και επίσης ότι οι περιφράξεις και τα περιτοιχίσματα είναι εντός της ζώνης της παραλίας αιγιαλού (τα οκτώ μέτρα που είναι δημόσιος χώρος), κατά παραβίαση του νόμου Τρίτση που απαγορεύει την περίφραξη και την περιτοίχιση σε συγκεκριμένη απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό.

«Αυτά είναι ζητήματα που έπρεπε να τα έχουν βρει οι υπηρεσίες. Δεν είναι υπηρεσίες του κράτους, είναι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. Κι όλα αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως Εθνική Αντιπροσωπεία για να μην ξανασυμβούν» τόνισε ο κ. Φάμελλος. Ζήτησε δε, την στήριξη όλων, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών και να επιταχυνθεί η διαδικασία που θα επιλύει μια για πάντα το θέμα της αυθαιρεσίας.

Ο κ. Φάμελλος διερωτήθηκε επίσης, γιατί δεν αναρτήθηκαν (ενώ είχαν παραληφθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος το 2010) δασικοί χάρτες που αφορούν και την περιοχή όπου είχαμε και θύματα.

Εξήγησε επιπλέον, ότι οι δασικοί χάρτες στην Ανατολική Αττική ανατέθηκαν το 2008, παραλήφθηκαν το 2010, πληρώθηκαν από την τότε κυβέρνηση, αλλά δεν αναρτήθηκαν. «Γιατί; Ποια ήταν η πολιτική ευθύνη των πολιτικών που ανάθεσαν, είχαν το εργαλείο για τη δασική νομοθεσία και να καταταπολεμήσουν την δασική αυθαιρεσία και δεν ανήρτησαν, ούτε κύρωσαν δασικούς χάρτες;» αναρωτήθηκε. Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε πως μόνο πέντε δήμοι έστειλαν τότε στοιχεία (Πεντέλη, Ν. Πεντέλη, Μαραθώνας, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά) ενώ όλοι οι υπόλοιποι δεν ήταν σύννομοι με την συνταγματική επιταγή. «Οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί δεν έκαναν τίποτα για όλους τους άλλους. Ήρθε αυτή η κυβέρνηση και έχει ολοκληρώσει το θέμα των δασικών χαρτών, και δεν χρειάζεται πλέον δασικούς χάρτες στην Αττική, διότι μέσα στο 2018 θα έχουν αναρτηθεί όλοι, γιατί το 50% έχει αναρτηθεί από πέρσι. Αυτά είναι πρακτικά, συγκεκριμένα, και τα βλέπουν οι πολίτες» πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος κατέληξε τονίζοντας πως στην περιοχή που συνέβη η μεγάλη αυτή τραγωδία, υπάρχουν δήμοι που έχουν υποβάλει λανθασμένα οικιστικά όρια, και δεν έχουν υποβάλλει οικιστικές πυκνώσεις. «Θα πρέπει να επιταχύνουμε» είπε. «Διότι απ’ τον έλεγχο που έχουν κάνει οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και οι επιθεωρητές Δόμησης στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και υπόβαθρα δασικής νομοθεσίας στα τεμάχια, στις εκτάσεις όπου έχασαν την ζωή τους πολλοί συνάνθρωποί μας».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)