to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:07 | 31.07.2018

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Η μέγιστη τιμή προς τους νεκρούς είναι τα άμεσα μέτρα για να μην ξαναζήσουμε αυτές τις καταστάσεις

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επέκρινε τις «διάφορες αντιπολιτευόμενες κραυγές οι οποίες όχι μόνο δεν μας βοηθάνε στο να αποτίσουμε αυτήν την τιμή και να έχουμε έναν σοβαρό αναστοχασμό πάνω σε όλα αυτά τα θέματα, αλλά δημιουργούν κι ένα κλίμα το οποίο συσκοτίζει για άλλη μία φορά όλα τα θέματα».


«Όλοι οφείλουμε μία μεγάλη τιμή στους νεκρούς και η τιμή αυτή είναι μέτρα για το άμεσο μέλλον ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτές τις καταστάσεις. Αυτή είναι η μέγιστη τιμή που μπορεί η πολιτεία να κάνει», ανέφερε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Παράλληλα, επέκρινε τις «διάφορες αντιπολιτευόμενες κραυγές οι οποίες όχι μόνο δεν μας βοηθάνε στο να αποτίσουμε αυτήν την τιμή και να έχουμε έναν σοβαρό  αναστοχασμό πάνω σε όλα αυτά τα θέματα, αλλά δημιουργούν κι ένα κλίμα το οποίο συσκοτίζει για άλλη μία φορά όλα τα θέματα».

 
Η κα Φωτίου σημείωσε πως «οι πόλεις μας είναι ανοχύρωτες και ανυπεράσπιστες» στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με τα ακραία κλιματικά φαινόμενα «λόγω  μη ύπαρξης σοβαρών τομών πάνω στην αυθαίρετη δόμηση» και σημείωσε πως το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή οι πόλεις είναι ανοχύρωτες, λειτουργεί ως επιταχυντής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. «Το θέμα είναι τώρα πώς σχεδιάζουμε για το μέλλον και τι ακριβώς μέτρα παίρνουμε», σημείωσε και τόνισε πως για «αυτά τα μέτρα τα οποία εμείς δεν καταφέραμε να πάρουμε τρία χρόνια τώρα» ώστε να οχυρωθούν στοιχειωδώς οι πόλεις ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη «και οφείλουμε να τα κάνουμε έστω και τώρα».

Επισημαίνοντας πως υπάρχουν «ανοχύρωτες ζώνες υψηλού κινδύνου», όπου η αυθαίρετη δόμηση είναι πολύ υψηλή, όπως στην Αττική, την Χαλκιδική και το Ηράκλειο, η κα Φωτίου τόνισε πως «δεν μπορεί αυτή την στιγμή να λύσουμε το πρόβλημα των αυθαίρετων μαζικά, δεν γίνεται». «Εκείνο όμως που γίνεται», συνέχισε, είναι η δημιουργία μίας «πολεοδομικής ραχοκοκαλιάς διαφυγής» για τα ακραία φαινόμενα σε όλες τις πόλεις και στάθηκε ιδιαίτερα στο να υπάρχουν σαφείς δίοδοι διαφυγής διαπλατυσμένες προς την παραλία, σημειώνοντας για την απελευθέρωση του μετώπου πως πρέπει να γίνει «χωρίς καμία εξαίρεση και με τη συναίνεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών ομάδων», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στην εκπαίδευση των πολιτών σε περιπτώσεις πυρκαγιών, όπως με τους σεισμούς αλλά και στο να υπάρξει εθνικό παρατηρητήριο σε κάθε περιφέρεια όπου με τα ψηφιακά μέσα να εποπτεύουν σε όλα τα αναδασωτέα τμήματα ώστε οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα μέσα σε αυτά μέσα σε 24 ώρες να καταστέλλεται και ο υπεύθυνος να χρεώνεται μεγάλα πρόστιμα. Ακόμη αναφέρθηκε στον αναγκαίο ανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας αλλά και στην ταχύτατη διαχείριση όλων των επιδομάτων και οικονομικών βοηθημάτων για τους πληγέντες.

Τέλος για την συμβολή του υπουργείου στην κατάσταση στην Αττική, η κα Φωτίου σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή υπήρξε επικοινωνία με τους τρεις δημάρχους Μεγαρέων, Ραφήνας και Μαραθώνα και τέθηκαν στην διάθεσή τους όλες οι δομές, όπως οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Επιπλέον αναφέρθηκε στο ότι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δημιούργησε ένα κέντρο με τους Γιατρούς του Κόσμου, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, όπου κάθε μέρα (9:30 μέχρι τις 18:30) παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη στους πληγέντες αλλά και στην τηλεφωνική γραμμή 197 που λειτουργεί όλο το 24ωρο για την παροχή βοήθειας.

* Ακούστε τι είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)