to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σαρωτικοί έλεγχοι του Σ.ΕΠ.Ε. για να εφαρμοστεί η εγκύκλιος για τα ιδιωτικά σχολεία

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ)


Η ΟΙΕΛΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει δημόσια την ικανοποίησή της για την εφαρμογή σαρωτικών ελέγχων στα ιδιωτικά σχολεία όλης της χώρας, με εντολή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Σ.ΕΠ.Ε.), το οποίο «με αστραπιαίες ενέργειες φροντίζει για την εφαρμογή της εγκυκλίου που εξέδωσε πρόσφατα ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Π. Κορφιάτης».

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ του Left.gr, με την προαναφερθείσα εγκύκλιο καθίσταται αδύνατη η κλασική «κομπίνα» ορισμένων σχολαρχών, οι οποίοι παρέκαμπταν τα νόμιμα διοριστήρια και κατήγγειλαν παρανόμως τις συμβάσεις εκπαιδευτικών στις υπηρεσίες  του Υπουργείου Εργασίας (ΟΑΕΔ), πίσω από την πλάτη των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας (αναλυτικά παρακάτω). Η εγκύκλιος αυτή ήταν ιδιαίτερη σημαντική για το θέμα των παράνομων απολύσεων, καθώς σταματά η κομπίνα αυτή, ενώ για τους παραβάτες δίδεται η εντολή να παραπεμφθούν στις αρμόδιες Εισαγγελίες.

Με έγγραφο του Σ.ΕΠ.Ε. ζητείται από τα κατά τόπους Τμήματα Επιθεωρήσεων Εργασίας (ΤΕΕΣ) να προβούν σε άμεσο έλεγχο των ιδιωτικών σχολείων της περιοχής εποπτείας τους. Πιο συγκεκριμένα, τα ΤΕΕΣ ζητούν με έγγραφο από τα σχολεία εντός 5 ημερών να καταθέσουν στην υπηρεσία κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα των εκπαιδευτικών, τα στοιχεία διορισμού (πρωτόκολλα, είδος σύμβασης και ημερομηνία λήξης) και τυχόν καταγγελία της σύμβασης.

«Αναρωτιόμαστε, αν έχουν δείξει ανάλογο ζήλο με αυτό του Σ.ΕΠ.Ε. ορισμένες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης», αναφέρει επίσης η ΟΙΕΛΕ, τονίζοντας ότι: «σε ένα ευνομούμενο κράτος οι έλεγχοι των εποπτικών αρχών της Πολιτείας και η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες αποτελούν ρουτίνα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα αυτά δεν είναι αυτονόητα, ιδίως στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων που συχνά αποτελούν "άβατο" για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ωστόσο, το Υπουργείο Εργασίας, ο ΣΕΠΕ και οι υπηρεσίες του αποδεικνύουν πως υπάρχουν ακόμη θύλακες υπεράσπισης της νομιμότητας στη χώρα».

Η παρανομία στην οποία μπαίνει φρένο

Με την εγκύκλιο, την εφαρμογή της οποίας επιχειρεί να εξασφαλίσει το Σ.ΕΠ.Ε., αναμένεται να μπει φρένο στην πρακτική πολλών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, παρέκαμπταν τα νόμιμα διοριστήρια των εκπαιδευτικών (διετίας, αορίστου χρόνου, ή ακόμη και αναπληρωτών που βρίσκονται σε άδεια μητρότητας, ή εκπαιδευτική άδεια) και κατήγγειλαν τις συμβάσεις τους στον ΟΑΕΔ, στο τέλος του διδακτικού έτους (μέσα, ή τέλος Ιουνίου ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης).

Ούτως ειπείν, δήλωναν στο «ΕΡΓΑΝΗ» την καταγγελία της σύμβασης εργασίας ορισμένων εκπαιδευτικών της σχολικής τους μονάδας, χωρίς να γνωστοποιούν τις εν λόγω καταγγελίες στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία έχει προβεί στον σχετικό διορισμό και είναι αρμόδια για να κρίνει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα ή μη της καταγγελίας. Με τον τρόπο αυτό, οι εκπαιδευτικοί εγγράφονται στον ΟΑΕΔ για τους θερινούς μήνες και κατόπιν οι σχολάρχες αναγγέλλουν την πρόσληψη των ίδιων εκπαιδευτικών στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Για το χρονικό διάστημα των μηνών αυτών, αφενός οι εργοδότες δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς, και ταυτόχρονα ο ΟΑΕΔ καταβάλλει επίδομα ανεργίας στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι εμφανίζονται ως απολυμένοι, παρότι δεν είναι. 

Με δυο λόγια, για τους μήνες που οι εκπαιδευτικοί «απολύονται», αν και υπάρχει σε ισχύ διοριστήριο, το κράτος χάνει εκατομμύρια ευρώ από τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Οι δε εκπαιδευτικοί, πέρα από την απώλεια μισθών, χάνουν και ένσημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)