to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:28 | 19.07.2018

Πολιτική

Η ημερίδα στο ΥΠΕΞ για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η επιστημονική ημερίδα για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών διοργανώθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών υπουργείο Εξωτερικών


Η ημερίδα άρχισε με το «Ιστορικό και Νομικό Υπόβαθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών», ακολούθησε η Β' Συνεδρία με τις «Όψεις της Συμφωνίας ως προς το όνομα και τη χρήση του» και στη συνέχεια η Γ' με «Ζητήματα Εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών». Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη είναι η Δ’ Συνεδρία για τη «Συμφωνία για τη διευθέτηση της διαφοράς: Ιθαγένεια και Γλώσσα – Αξιολόγηση».

Την ημερίδα έκλεισε με μια συνολική αποτίμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και της στρατηγικής υλοποίησής της, ο υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Νίκος Κοτζιάς. 

Ομιλίες στην ημερίδα:

Ευθύμιος Παπασταυρίδης: Με τη συμφωνία η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση που την είχε ούτως ή άλλως να μην εμποδίζει την πρόσβαση των πλοίων της ΠΓΔΜ στο έδαφός της

Σε θέματα εφαρμογής κανόνων του δικαίου της θάλασσας που περιλαμβάνονται στο άρθρο 11 της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρθηκε ο ερευνητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ευθύμιος Παπασταυρίδης κατά την τρίτη συνεδρία της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Με τη συμφωνία η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση που την είχε ούτως ή άλλως να μην εμποδίζει την πρόσβαση των πλοίων της ΠΓΔΜ στο έδαφός της» τόνισε. Σε ότι αφορά δε το ζήτημα της ΑΟΖ, είπε ότι στην πράξη δεν έχει καμία συνέπεια σε ότι αφορά την εκμετάλλευση των αλιευμάτων, ούτε στο θέμα των ερευνών. 

Χρ. Χρυσάνθης: Να μελετηθεί ποιες ονομασίες προέλευσης θα μπορούσαν να κατοχυρωθούν στο μέλλον.

Σε προβλήματα που είναι ενδεχόμενο να προκύψουν σε θέματα εμπορικών σημάτων και εμπορικών επωνυμιών μεταξύ των δυο χωρών από την εφαρμογή της συμφωνίας και στους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών, Χρήστος Χρυσάνθης.

Ο κ. Χρυσάνθης είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ελληνικά προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη στις διεθνείς αγορές ως «μακεδονικά» δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και να προβλεφθεί «τι είδους χρήση των όρων «Μακεδονία» και «μακεδονικό» θα κάνει ο βόρειος γείτονας».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάνθη θα πρέπει να υπάρξει σχολαστική καταγραφή του επιχειρηματικού εμπορικού χάρτη σε κάθε χώρα να μελετηθεί ποιες ονομασίες προέλευσης θα μπορούσαν να κατοχυρωθούν στο μέλλον. Ακόμη, να συσταθεί εάν δεν υπάρχει ήδη εθνικός φορέας που να παρακολουθεί ποια σήματα κατοχυρώνονται σε επίπεδο Ε.Ε και διεθνώς. 

Παρούλα Νάσκου Περράκη: Η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ένα μεγάλο επίτευγμα αυτής της συμφωνίας

«Η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ένα μεγάλο επίτευγμα αυτής της συμφωνίας, τόνισε η καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Παρούλα Νάσκου Περράκη και πρόσθεσε ότι ο αλυτρωτισμός αυτός εκφραζόταν τόσο σε σχολικά βιβλία, σε μουσεία, αγάλματα και μνημεία, χρηματοδοτήσεις αλλοτριωτικών συλλόγων και εντύπων, χρήση όρων και κυβερνητικά προγράμματα. Με τη συμφωνία τα κράτη δεσμεύονται ότι θα απέχουν από τέτοιες πρακτικές» εξήγησε.

«Είναι ανάγκη να στηρίξουμε την ειρήνη και τη φιλία των δυο λαών. Η συμφωνία όταν τεθεί σε ισχύ, θα φέρει πιο κοντά τους δυο λαούς και θα απαλείψει το διχασμό που υπήρχε ανάμεσά μας όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε η κ. Περράκη. 

Αναστάσιος Γουργουρίνης: Η οικονομική συνεργασία είναι επιμέρους στόχος της συμφωνίας των Πρεσπών,

Σε θέματα οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, αναφέρθηκε ο λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Γουργουρίνης.

Η οικονομική συνεργασία είναι επιμέρους στόχος της συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε ο κ. Γουργουρίνης. Ο κ. Γουργουρίνης υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα, και περιέχει ειδικές πρόνοιες για τα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Αξιολόγησε τέλος ως ιδιαίτερα σημαντική την πρόβλεψη της συμφωνίας για προστασία των ξένων επενδύσεων με δεδομένη την έντονη επιχειρηματική και επενδυτική παρουσία στη γειτονική χώρα.

Σπύρος Σφέτας: Η συμφωνία είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί

«Η συμφωνία είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί και τα θετικά της είναι περισσότερα από τα αρνητικά», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών με θέμα: «οι νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών» ο καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Σφέτας, που ανέπτυξε το ιστορικό υπόβαθρο πίσω από τη «μακεδονική ταυτότητα» και τη «μακεδονική γλώσσα» από τον 9ο αιώνα έως σήμερα.

«Η παρουσία μας εδώ δεν έχει κομματικό χαρακτήρα. Στα εθνικά θέματα είμαστε "υπεράνω". Ο πληθυσμός χρησιμοποιεί την τοπική ταυτότητα "Μακεδών" για να απαλλαγεί από τον Σερβοβουλγαρικό ανταγωνισμό, αλλά μετά το 1944 υπάρχει μια νέα γενιά που δεν έχει βιώσει αυτό τον ανταγωνισμό. Η συμφωνία είναι ισορροπημένη. Οριοθετούνται τα ζητήματα ταυτότητας και δεν υπάρχουν εθνικοί κίνδυνοι» εξήγησε ο ίδιος. 

«Η «Συμφωνία των Πρεσπών» απαντά κατά βάση θετικά στο ερώτημα «αν θέλουμε να υπάρχει το κράτος της ΠΓΔΜ» υπογράμμισε ο καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι το μακεδονικό ξεκίνησε ως γεωπολιτικό ζήτημα αλλά μετά το 1991, οπότε και διαλύθηκε η ενιαία Γιουγκοσλαβία, εξελίχθηκε σε σύγκρουση ταυτοτήτων. «Όχι ανάμεσα σε Σλαβομακεδόνες και Βουλγάρους όπως υπήρχε έως τότε, αλλά σε ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία των Πρεσπών «θα κλείσει το κεφάλαιο αυτής της διαφιλονικίας γύρω από το όνομα και τα παραγόμενα από αυτό. Το πιο πιθανό όμως είναι δεν θα βάλει οριστικά τελεία σε ένα ζήτημα που διαμορφώνει τις ισορροπίες στη νότια Βαλκανική για σχεδόν 150 χρόνια. Θα μας απασχολεί και στο μέλλον με άλλη μορφή. Ως ισχυρή Δημοκρατία θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό με γνώμονα το πατριωτικό καθήκον, την πίστη στις αρχές της καλής γειτονίας και στις αξίες της κοινωνίας των πολιτών».

Συνεχίζοντας ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στον κίνδυνο του λαϊκισμού για τον οποίο είπε, ότι «απειλεί να σαρώσει τις κατακτήσεις της ευνομούμενης κοινωνίας των πολιτών. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτοί που πρώτοι πληρώνουν το τίμημα είναι τα αδύναμα κράτη. Ελπίζουμε να μη συμβεί στη δική μας περίπτωση, αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το κόστος θα είναι βαρύ για όλους» επισήμανε.

Συνεχίζοντας εκτίμησε πως τους «επόμενους μήνες και χρόνια θα κορυφωθούν οι αντιδράσεις και στις δυο χώρες. Στην Ελλάδα θα έχει κυρίως λαϊκιστικά χαρακτηριστικά με τη δράση ατόμων και φορέων που αντιτίθενται στη συμφωνία και θα προσπαθήσουν να την ακυρώσουν ή να την εκμεταλλευτούν. Θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε να αποφευχθεί ένας νέος εθνικός διχασμός με άξονα ένα εθνικό ζήτημα. Εξέφρασε φόβους ότι στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία η αντίδραση μπορεί να λάβει ακραίες εκφράσεις δεδομένου ότι ο επαναστατικός ακτιβισμός στην περιοχή, συχνά λάμβανε την μορφή της τρομοκρατικής δράσης».

«Η συμφωνία επιλύει οριστικά το ζήτημα του ονόματος», επεσήμανε , ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και τόνισε ότι «η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα αποτελούσε εν δυνάμει πηγή προστριβών».

Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει "έθνος"

«Η Ελλάδα έχει μια μακρά παράδοση στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Χώρες σαν τη δική μας, τυλίγονται με τον μανδύα του διεθνούς δικαίου γιατί αισθάνονται ασφαλείς», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών, Μαρία Γαβουνέλη και πρόσθεσε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχουν δυο σενάρια.

«Το ένα είναι να ευοδωθεί η διαδικασία των έξι σταδίων στη συμφωνία των Πρεσπών και η ενδιάμεση συμφωνία μπαίνει οριστικά στο ράφι. Αν καταρρεύσει η διαδικασία και δεν εφαρμοσθεί η συμφωνία των Πρεσπών, τότε η ενδιάμεση συμφωνία θα συνεχίσει να ισχύει. Η Ελλάδα θα μπορούσε να την καταγγείλει, αλλά σοβαρά τώρα: θα μπορούσε η Ελλάδα να αρνηθεί την είσοδο του άλλου κράτους με την ονομασία του ως Μακεδονία; Ας είμαστε ρεαλιστές. Η πραγματικότητα μας έχει ξεπεράσει», τόνισε η κ. Γαβουνέλη.

«Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει "έθνος". Η ύπαρξη ή η ανυπαρξία κάποιου έθνους, είναι ανεξάρτητη από την αναγνώριση των επιμέρους κρατών», σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Ζάικος, ενώ πρόσθεσε ότι «η γλώσσα αναγνωρίζεται από τη νομοθεσία κάθε κράτους».

Ο κ. Ζάικος είπε επίσης, ότι η ανυπαρξία κάποιας γλωσσικής σχέσης μεταξύ της αρχαίας Μακεδονίας και της βόρειας γείτονας είναι φανερή και τόνισε ότι «στο εξωτερικό αντιλαμβάνονται πλέον ότι η Μακεδονία και η ΠΓΔΜ είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Οι προηγηθείσες μονομερείς αναγνωρίσεις του Συνταγματικού ονόματος, θα ανήκουν στην ιστορία» κατέληξε ο κ. Ζάικος.

«Η συμφωνία ρυθμίζει το ζήτημα της υπηκοότητα και της ιθαγένειας αλλά μέσω αυτού ρυθμίζει και το ζήτημα της εθνικότητας, ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ Μίλτος Σαρηγιαννίδης.

Ο κ. Σαρηγιαννίδης στάθηκε κριτικά απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών και εκτίμησε ότι εμφανιστήκαμε ως επισπεύδοντες ενώ δεν είμαστε με το επιχείρημα ότι 140 κράτη έχουν αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως Μακεδονία.

«Τα 140 κράτη που την αναγνώρισαν δεν σημαίνει ότι αναγνώρισαν τα ιστορικά χαλκεία που κατασκεύασε ο εθνικισμός της ΠΓΔΜ, ειδικά την περίοδο διακυβέρνησης Γκρουέφσκι» είπε ο κ. Σαρηγιαννίδης.

Αναφέρθηκε επίσης στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και υποστήριξε ότι η Ελλάδα επέβαλε τη διεθνή χρήση του ονόματος ΠΓΔΜ και με αυτό τον τρόπο εξασφάλισε ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.

«Διαμόρφωσε μια ευρύτατη στήριξη και ανέτρεψε τα σχέδια της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και εξουδετέρωσε τις έντονες αμερικανικές πιέσεις», κατέληξε.


Τα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας

Τα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας βρέθηκαν στο επίκεντρο της Δ’ Συνεδρίας της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Π. Λιάκουρας: Η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ένταξη

Ο καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συντονιστής της ημερίδας Πέτρος Λιάκουρας, αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη της συμφωνίας των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι έννομες συνέπειες θα ξεκινήσουν από τη στιγμή που θα κυρωθεί η συμφωνία από την Ελλάδα. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία, γιατί αυτό θα γίνει μετά την κύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα.

«Μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, θα πρέπει η γειτονική χώρα να αρχίσει την προσαρμογή όλων των εγγράφων της, τα οποία πρέπει να αλλάξουν γρήγορα» σημείωσε ο κ. Λιάκουρας.

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ξεκαθάρισε ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» αφορά το σύνολο του κράτους, τα κρατικά όργανα, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς που ορίζονται διά νόμου, ακόμα και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ό,τι άλλο ορίζεται με νόμο. 

Χ. Παμπούκης: Η συμφωνία θα κριθεί και θα αναπνεύσει ιστορικά και δυναμικά

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χάρης Παμπούκης, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των νομικών πτυχών των όρων «εθνικότητα» και «ιθαγένεια-υπηκοότητα», λέγοντας ότι είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα με βάση το διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα, εξήγησε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ασχολείται μόνο με τα αντικείμενα που υπάγονται στο διεθνές δίκαιο. Όπως είπε ο κ. Παμπούκης, η συμφωνία των Πρεσπών δεν ασχολείται με το θέμα της εθνότητας, αλλά μόνο με το θέμα υπηκοότητα-ιθαγένεια, λέγοντας ότι αυτή θα είναι όρος Μακεδόνας/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή της Νομικής Σχολής, η εθνότητα περιγράφεται με τον αγγλικό όρο ethinicity ενώ ο όρος nationality, στην οποία αναφέρεται η συμφωνία, περιγράφει τον όρο ιθαγένεια-υπηκοότητα. «Η αιτία της σύγχυσης που υπήρξε είναι ορολογικής φύσεως» συμπλήρωσε.

Μετά τη συνθήκη των Βερσαλλιών το διεθνές δίκαιο ασχολείται με το ζήτημα της εθνότητας μόνον όσον αφορά την προστασία των μειονοτήτων, πρόσθεσε και υπογράμμισε: Το να ανήκει κάποιος σε ένα έθνος αφορά τους φυλετικούς δεσμούς, η ιθαγένεια όμως αφορά τους νομικούς δεσμούς και αυτό καταγράφεται στη συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε ως παράδειγμα τη σημαία ενός πλοίου το οποίο προσδιορίζει τον νομικό δεσμό του πλοίου με τη συγκεκριμένη χώρα της οποίας φέρει τη σημαία.

Καταληκτικά, ο κ. Παμπούκης είπε πως η επιτυχία της συμφωνίας δεν μπορεί να κριθεί μονοσήμαντα νομικά, αλλά έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο το τι λέει αλλά και πώς θα τη μεταχειριστούμε. «Η συμφωνία θα κριθεί και θα αναπνεύσει ιστορικά και δυναμικά» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Χρυσαφώ Τσούκα: Το θέμα είναι πώς θα εξελιχθεί η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών

Η Χρυσαφώ Τσούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νομικής Σχολής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υποστήριξε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το δίκαιο πώς αισθάνονται οι άλλοι. Δεν μπορεί να προσδιορίσει την εθνότητα, είναι ένα ζήτημα πραγματικών δεδομένων, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την κ. Τσούκα, στη συμφωνία των Πρεσπών η ιθαγένεια-υπηκοότητα ορίζεται κατά διττό τρόπο, τονίζοντας πως το θέμα είναι πώς θα εξελιχθεί η εφαρμογή της συμφωνίας. 

Άγγελος Συρίγος: Τεράστιο βήμα ότι η Ελλάδα επέτυχε την αλλαγή του ονόματος

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος χαρακτήρισε τεράστιο βήμα ότι η Ελλάδα επέτυχε την αλλαγή του ονόματος, κάτι που έχει συμβεί μόνο άλλες δύο φορές στην παγκόσμια ιστορία, όπως παρατήρησε. Όμως, πρόσθεσε, «αφήσαμε στους γείτονες το ιδεολόγημα του έθνους των Μακεδόνων ζωντανό, και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας».

Συνεχίζοντας την εισήγησή του ο κ. Συρρίγος είπε ότι ο όρος nationality μεταφράζεται και ως εθνικότητα, «άρα τους δώσαμε το δικαίωμα να ονομάζονται Μακεδόνες». Υπό το πρίσμα αυτό, ο καθηγητής υποστήριξε πως θα έπρεπε να επιμείνουμε στον όρο citizenship και όχι nationality.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της γλώσσας, ισχυρίστηκε ότι θα έπρεπε να επιμείνουμε στον όρο Σλαβομακεδονική ή στον όρο Makedonski.

Επίσης, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι έχουμε σημαντική υποχώρηση στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, γιατί η συμφωνία δεν προβλέπει ότι το Πρωτόκολλο της ένταξης θα αρχίσει να υλοποιείται μόλις ολοκληρωθεί η κύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα. Αντίθετα δίνει τη δυνατότητα υλοποίησής του Πρωτοκόλλου μόλις η πΓΔΜ ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν τη συμφωνία, ακόμα και αν η Ελλάδα δεν κυρώσει τελικά τη συμφωνία. 

Ευάνθης Χατζηβασιλείου: Μείζων επιτυχία η αλλαγή του ονόματος

Από την πλευρά του ο καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι ελάχιστες φορές στην παγκόσμια ιστορία έχει επιτευχθεί αλλαγή ονόματος σε μία άλλη χώρα, κάτι που επέφερε η συμφωνία των Πρεσπών. Ενώ η Ελλάδα πήρε το όνομα, αποδέχθηκε μακεδονική εθνότητα, συμπλήρωσε και υποστήριξε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αυτοπροσδιορισμού των Ελλήνων Μακεδόνων. Αναρωτήθηκε ακόμα αν η συμφωνία υποχρεώνει την Ελλάδα να αναγνωρίσει μακεδονική μειονότητα στο έδαφος της.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, είναι μείζων επιτυχία η αλλαγή του ονόματος, αλλά έχει αφήσει ανεκπλήρωτο τον στόχο η αλλαγή του ονόματος να μην επιτρέπει τη μονοπώληση της ταυτότητας.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό ότι 3 εκατ. Έλληνες Μακεδόνες θεωρούν ότι δεν τους επιτρέπεται πλέον αυτός ο προσδιορισμός. 

Αντώνης Μπρεδήμας: Είναι μια συμφωνία που κάνει πολλές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα

Ο ομότιμος καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Μπρεδήμας σημείωσε ότι αυτό που υπερέχει είναι η βούληση των ανθρώπων για το πού ανήκουν και ότι κανείς δεν μπορεί να τους επιβάλει την εθνότητά τους. Είναι δικό τους θέμα ο αυτοπροσδιορισμός, συμπλήρωσε.

Μέχρι το 1945 οι κάτοικοι της περιοχής ήταν Βουλγαρίζοντες, όμως το 1945 έγινε μια τεχνητή κατασκευή και έθνους και εθνότητας, και από τη στιγμή που οι ίδιοι αποδέχονται αυτήν την εθνότητα, μπορούν να την έχουν. Όσο και αυτό δεν συμφέρει εμάς είναι μια πραγματικότητα, προσέθεσε.

Υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν επιτρέπει τη δυνατότητα αναγνώρισης μακεδονικής μειονότητας στο ελληνικό κράτος.

 

Μαριλένα Κοππά: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια καλή και δίκαιη συμφωνία

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαριλένα Κοππά επισήμανε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια καλή και δίκαιη συμφωνία και ότι κινείται απόλυτα στην εθνική γραμμή, όπως αυτή εκφράστηκε από την Ντόρα Μπακογιάννη το 2008. Σημείωσε επιπλέον ότι βγάζει τις δύο χώρες κερδισμένες σε αυτό που η καθεμία ήθελε να πάρει.

Στο εξωτερικό μάλιστα, παρατήρησε, πολλοί κύκλοι χαρακτηρίζουν λεόντειο τη συμφωνία υπέρ της Ελλάδας και τόνισε ότι οι κάτοικοι της ελληνικής Μακεδονίας θα ονομάζονται πάντα Μακεδόνες. Στην Ελλάδα ο όρος Μακεδόνας έχει γεωγραφική έννοια, ενώ στη γειτονική χώρα έχει λάβει χαρακτηριστικά εθνότητας, γιατί οι κάτοικοι της δεν ήθελαν να τους ταυτίζουν με τους Βουλγάρους, ανέφερε. Κατά την άποψή της, όλες οι συνθήκες ταυτότητας είναι κοινωνικά κατασκευασμένες.

Φωτογραφίες του ΥΠΕΞ από την ημερίδα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)