to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δικαίωση για τους εργαζόμενους της «SKOT Α.Ε.»

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε άκυρη την εκ περιτροπής εργασία που είχε επιβάλει η εργοδοσία


(φωτογραφία αρχείου)

Για μία «μεγάλη νίκη» που αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε οι εργαζόμενοι της «SKOT AE» να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα περίπου 2 ετών, έκανε λόγο η πρόεδρος του σωματείου, κ. Γρηγορία Ρόκα στο Left.gr. Λίγο νωρίτερα, είχε πληροφορηθεί την απόφαση, με βάση την οποία κρίνεται άκυρη η μονομερής επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, «στην πραγματικότητα ενός καθεστώτος ανεργίας και εξαθλίωσης», από την πλευρά της εργοδοσίας.

«Δώσαμε μία δύσκολη δικαστική μάχη και την κερδίσαμε, έχουμε πολλές ακόμα μπροστά μας ώστε να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας ενώ, στα τέλη του μήνα η διοίκηση της εταιρείας έχει κληθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το μέλλον», προσθέτει η κ. Ρόκα.

«Εμείς δεν πρόκειται να παραιτηθούμε, υποκύπτοντας στις πιέσεις, θέλουμε είτε να δουλέψουμε κανονικά, όπως επιβάλλει η δικαστική απόφαση, είτε με αξιοπρέπεια να αποχωρήσουμε παίρνοντας τις αποζημιώσεις μας, αντί να παραμένουμε σε μία κατάσταση εγκλωβισμού, με 3 μεροκάματα το μήνα», επισημαίνει η ίδια.

Η δικαστική απόφαση επιβάλλει στην εν λόγω χημική βιομηχανία η οποία εδρεύει στη Μάνδρα Αττικής, υπό την απειλή υψηλού προστίμου, να συνεχίσει άμεσα να απασχολεί τους εργαζόμενους με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, κάτι που δεν συμβαίνει τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, με το επιχείρημα της κάκιστης οικονομικής πορείας της επιχείρησης.

«Η ως άνω απόφαση κρίνει ότι η επιβολή ενός τέτοιου ακραίου συστήματος εκ περιτροπής εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την μισθολογική συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθίσταται αδύνατη η συντήρηση και διαβίωσή τους, ενώ παράλληλα τους στερεί τη δυνατότητα λήψης επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα ήταν μεγαλύτερο από το μισθό που λάμβαναν ως μισθό μετά την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου.», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η οποία στήριξε των αγώνα των εργαζομένων. 

«Η απόφαση αυτή δικαιώνει πλήρως τις θέσεις των συνδικαλιστικών οργάνων και εργαζομένων, ενώ το σκεπτικό της πρέπει να προκαλέσει πρωτοβουλία νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα θέτει φραγμό σε επιβολή τέτοιων ακραίων συστημάτων ελαστικών μορφών απασχόλησης, δια των οποίων οι εργαζόμενοι δεν χάνουν μόνο τον μισθό τους, αλλά και πολλές άλλες παροχές (επίδομα επίσχεσης, ανεργίας, αφερεγγυότητας κ.λ.π.) δεδομένου ότι δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα για χορήγηση αυτών», επισημαίνει η Ομοσπονδία. 

Σκοπός της εργοδοσίας είναι, μεταξύ άλλων, «να ξεμπερδεύει με το σωματείο, εξαναγκάζοντας τα μέλη του σε παραίτηση, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», επαναλαμβάνει από την πλευρά της η κ. Ρόκα εκφράζοντας τις ευχαριστίες των εργαζομένων στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας αλλά και όσους στήριξαν τον μαραθώνιο αγώνα στην «SKOT AE».

Όπως η ίδια είχε καταγγείλει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» («Εργοδοτικά καψώνια», 26/3/18), τον περασμένο Μάρτιο, ο εργοδότης επέβαλε εκείνες τις ημέρες ένα ιδιόμορφο λοκ-άουτ, κλειδώνοντας το προσωπικό στην αυλή, απαγορεύοντας την πρόσβαση στους χώρους παραγωγής και στους κοινόχρηστους χώρους – τις τουαλέτες, τον ψύκτη νερού κ.λπ.

Ήταν ακόμα ένα επεισόδιο στο συνεχιζόμενο σήριαλ, στο οποίο αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν ρόλο πρωταγωνιστή.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο, την Τρίτη 17/7, για την τελευταία θετική εξέλιξη:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)