to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:26 | 12.07.2018

Οικονομία

Eurogroup: Αρχές Αυγούστου η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. προς την Ελλάδα

Η τελευταία δόση, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα θα εκταμιευτεί τον Αύγουστο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών στις Βρυξέλλες.


 
 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σεντένο μαζί με τον Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι οι 18 χώρες ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία.

"Αναμένω ότι αυτό θα γίνει στις αρχές Αυγούστου", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι αυτή είναι η τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο ίδιος μαζί με τον Σεντένο και τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, με την Ελλάδα να είναι ακόμη σε πρόγραμμα. Υπενθύμισε δε ότι το πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου.

«Η Ελλάδα είναι στο δρόμο επιστροφής στην ομαλότητα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, η οποία θα εκταμιευτεί όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία έγκριση από εθνικό κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δόση θα καταβληθεί αλλά απλώς θα χρειασθεί λίγο περισσότερο χρόνο» ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί.

O πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια για να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και έχει αναλάβει πλήρως την ιδιοκτησία του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων, κάτι το οποίο «δεν θα πρέπει να αμφισβητείται». Ο Μ. Σεντένο έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό, μετά τη λήξη του προγράμματος, η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, για να μην πλήξει την εμπιστοσύνη την οποία έχει ήδη ξανακερδίσει.

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητς (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η εκταμίευση της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, θα καθυστερήσει ως τον Αύγουστο, λόγω τεχνικού κωλύματος της Γερμανίας που συνδέεται με τις εθνικές της διαδικασίες.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM συνεδρίασε για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του ελληνικού προγράμματος, το οποίο όμως υιοθέτησαν μόνο τα 18 κράτη-μέλη της ευρωζώνης και όχι η Γερμανία. Ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η Γερμανία εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις, σχετικά με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών της. «Αυτό είναι κάτι που έχουμε δει πολύ συχνά στο παρελθόν. Μόλις αρθούν οι επιφυλάξεις θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε το επικαιροποιημένο Μνημόνιο», ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Συνεχίζοντας, ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι αύριο το Συμβούλιο Διοικητών του ESM καλείται να αποφασίσει για την τελική εκταμίευση των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, ωστόσο η Γερμανία έχει επιφυλάξεις. Πάντως, ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι αναμένει από όλες τις χώρες να υιοθετήσουν την εκταμίευση της τελικής δόσης. «Αυτή η επιφύλαξη της Γερμανίας μπορεί να αρθεί τον Αύγουστο και μετά θα προχωρήσουμε στην τελική εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Κληθείς να απαντήσει αν το "κώλυμα" της Γερμανίας σχετίζεται με την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα στα νησιά, ο Κ. Ρέγκλινγκ απάντησε θετικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι που καθυστερεί τις εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι το ποσό δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ και το Eurogroup έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο θα αρθεί στο τέλος του έτους. Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να αναζητήσει τα 28 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει αυτή η απόφαση από άλλα σημεία του προϋπολογισμού. Στη συνέχεια, είπε ο Κ. Ρέγκλινγκ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα τροποποιήσουν την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας για να ενσωματωθεί αυτή η αλλαγή και στη συνέχεια το Γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις στις αρχές Αυγούστου.

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε από την πλευρά του ότι η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ είναι μια "λεπτομέρεια" σε σχέση με την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. "Αυτό δεν είναι κάτι που θίγει την τελική εκγαμίευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω, πριν τις 20 Αυγούστου", τόνισε ο Π. Μοσκοβισί.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Eurogroup

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)