to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 20.03.2013

Διεθνή

Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος για την Κύπρο

Στις εξελίξεις στην Κύπρο αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος σήμερα μετά την καταψήφιση από τη Βουλή των μέτρων που επιβλήθηκαν για τις καταθέσεις στις Τράπεζες.


Η "Χουριέτ" προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Ελληνοκυπριακή ρουλέτα» και σημειώνει ότι δεν ανοίγουν τις τράπεζες για να μην φύγουν οι καταθέσεις. Στο δημοσίευμα τονίζεται πως οι Ε/κ πήραν μεγάλο ρίσκο απορρίπτοντας την φορολόγηση των καταθέσεων.  Αναφέρει επίσης ότι επειδή επί τέσσερις μέρες οι τράπεζες παραμένουν κλειστές άρχισε να επικρατεί πρόβλημα ρευστότητας. Ακόμα τονίζεται πως μεταξύ των εναλλακτικών περιπτώσεων είναι να βγει ο "ε/κ τομέας" από το ευρώ και να περάσει στην κυπριακή λίρα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι επικρατεί αναταραχή στους δρόμους και γίνονται συνεχώς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρώτος στόχος των διαδηλωτών είναι η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Επίσης αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τηλεφώνησε την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ με το αίτημα να εξαιρεθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική. Σημειώνεται ότι το οικονομικό χάος στην "Νότια Κύπρο", παρακολουθείται στενά από τα κατεχόμενα και ότι έγινε χθες έκτακτη σύσκεψη στα κατεχόμενα αναφορικά με την "ε/κ κρίση".

Η "Μιλιέτ" γράφει για το θέμα στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Σε απόγνωση οι Ε/κ που στριμώχθηκαν στη γραμμή Βερολίνου - Μόσχας» ότι η "Νότια Κύπρος" δεν μπορεί να βρει δρόμο διεξόδου έχοντας από την μία πλευρά τη Γερμανία που επιμένει για την εφαρμογή των μέτρων και από την άλλη τη Ρωσία που ασκεί πίεση για τις καταθέσεις της στις τράπεζες.

Η "Σαμπάχ" αναφέρεται στην κατάσταση που επικράτησε στην Κύπρο στην πρώτη σελίδα και στη συνέχεια και στις εσωτερικές με τον τίτλο «“Όχι” από τους Ε/Κ στην ΕΕ και στο ΔΝΤ» τονίζοντας πως η "ε/κ Βουλή" απέρριψε παμψηφεί τα μέτρα για τη φορολόγηση στις καταθέσεις για τα 10 δις ευρώ του πακέτου διάσωσης που θα έρθουν από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Στο μεταξύ γράφει ότι αποτελεί ερωτηματικό εάν στη στάση αυτή επέδρασε ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν. Οι Ρώσοι στην περίπτωση που θα επικυρωνόταν το πακέτο θα έχαναν 2 δις ευρώ από τις καταθέσεις τους. Σημειώνεται πως "ο ε/κ λαός" πριν από την ψηφοφορία προέβη σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου και διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία από τη γερμανική Πρεσβεία. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)