to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 11.07.2018

Κοινωνία

Έρευνα από το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

Στόχος βανδάλων έγινε το μνημείο που αναγέρθηκε στο campus του ΑΠΘ, κοντά στη κεντρική βιβλιοθήκη, σε ανάμνηση του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942.


Τη διενέργεια έρευνας για τον εντοπισμό των αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών που βεβήλωσαν το εβραϊκό μνημείο στο χώρο του ΑΠΘ ξεκίνησαν οι αστυνομικοί του τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dailythess.gr, οι αστυνομικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρο Τσόγκα ότι ξεκίνησε ο σχηματισμός δικογραφίας για το περιστατικό και ήδη ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών που πέταξαν μπογιές στο μνημείο.

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη βεβήλωση του Εβραϊκού Μνημείου στο ΑΠΘ αναφέρει:

Ο αντισημιτισμός, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική κοινωνία. Η σημερινή βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείο στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος προκαλεί αποτροπιασμό. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν, επιτέλους, ότι η ακροδεξιά ρητορική υποδαυλίζει τέτοιου είδους φασιστικές πρακτικές.

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη βεβήλωση του μνημείου που έχει ανεγερθεί σε ανάμνηση του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου στο ΑΠΘ:

«Σαν να μην υπήρξαν ποτέ», αυτός ήταν ο στόχος της «τελικής λύσης» των Ναζί. Γι’ αυτό δεν αρκέστηκαν στην δολοφονία 6 εκατομμυρίων αθώων Εβραίων αλλά κατέστρεψαν συναγωγές και νεκροταφεία, καταλήστευσαν και διένειμαν τις περιουσίες τους, άλλαξαν ονόματα οδών, έκαψαν βιβλία και προσπάθησαν να εξαφανίσουν ακόμα και τη μουσική που οι νότες της είχαν γραφτεί από Εβραίους.

Η βεβήλωση του μνημείου που μας θυμίζει ότι εκεί που σήμερα βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήταν κάποτε το εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης (ένα από τα σημαντικότερα εβραϊκά νεκροταφεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο), είναι μια απολύτως καταδικαστέα πράξη που ανήκει στην περιγραφείσα ναζιστική παράδοση και αντίληψη.

Για εμάς τους Χριστιανούς αποτελεί επιπρόσθετη προσβολή και πρόκληση το γεγονός ότι για την βεβήλωση χρησιμοποιήθηκε το ιερό σύμβολο του Σταυρού με τη φράση «Ιησούς Χριστός Νικά». Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ναζί είχαν φτάσει στο σημείο να επιζητούν έναν χριστιανισμό «καθαρό» από τον «εβραϊσμό», δηλαδή έναν Χριστιανισμό χωρίς Χριστό. Και είδαμε πού οδήγησε αυτό.


Την «κατηγορηματική καταδίκη» της εκφράζει η πρεσβεία του Ισραήλ για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τονίζει ότι είναι η δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες που σημειώνεται το «αποκρουστικό γεγονός της βεβήλωσης εβραϊκού μνημείου», ενώ δεν έχει ακόμη οδηγηθεί κανένας στη δικαιοσύνη.

Το tweet της πρεσβείας του Ισραήλ είναι το εξής: “Η πρεσβεία του Ισραήλ καταδικάζει κατηγορηματικά τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι αποκρουστικό το γεγονός ότι βεβηλώνεται για 2η φορά εβραϊκό μνημείο σε 2 εβδομάδες, ενώ δεν έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη κανένας από τους θύτες”.


«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε με αποτροπιασμό τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Αποτελεί, δυστυχώς, θλιβερή συνέχεια της βεβήλωσης του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη από μιαρούς βάνδαλους» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης. «Να το ξέρουν, όμως, ότι η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός δεν έχουν την παραμικρή θέση στον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και ο σεβασμός στην αξία του ανθρώπου» κατέληξε ο κ. Τοσουνίδης.

Με ένα απόσπασμα από την επιγραφή του μνημείου και τη λέξη "ντροπή", το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τη θλίψη του για τη χθεσινή βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

"Πατάς σε τόπο ιερό/ Πατάς σε ό,τι απέμεινε από τη μεγαλύτερη νεκρόπολη της Ανατολής/ Πατάς στον τόπο όπου θάβονταν για αιώνες οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης/ Πνεύματα ισχυρά και ευγενικές ψυχές της πιο ζωντανής κοινότητας της Μεσογείου βρήκαν εδώ την ύστατη ηρεμία/ Οι τάφοι τους απλώνονταν μέχρι ψηλά στους λόφους/ Ώσπου το 1943 οι δυνάμεις του κακού συνέτριψαν την ανθρώπινη υπόσταση. Αλλά δεν αρκούσαν οι άνθρωποι. Ήθελαν να σκοτώσουν και τη μνήμη/ Και καθώς έστελναν τους ζωντανούς στο θάνατο, γκρέμιζαν τους τάφους των νεκρών διασκορπίζοντας τα οστά τους/ Όσοι θάφτηκαν εδώ, πέθαναν δυο φορές" αναφέρεται στο σχετικό απόσπασμα από την επιγραφή του μνημείου.

Οι βάνδαλοι "ενοχλούνται ακόμα και από αυτές τις παραπάνω λέξεις που είναι γραμμένες δίπλα στις επιτύμβιες πλάκες που διασώθηκαν από τη λαίλαπα των Ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Δεν σέβονται ούτε τους ζωντανούς, αλλά ούτε και τους νεκρούς" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

"Πάνω στους κατακερματισμένους τάφους και στα κόκκαλα των Θεσσαλονικέων προγόνων μας, και την ώρα που οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης κλείνονταν σε γκέτο με σκοπό τον εκτοπισμό τους- χτίστηκε το Πανεπιστήμιο" σημειώνεται και προστίθεται: "Χρειάστηκαν 72 χρόνια για να αναγνωρίσει ο τόπος τις ευθύνες του και να αποτίσει τιμή στη μνήμη της εβραϊκής νεκρόπολης, δημιουργώντας αυτό το μνημείο το 2014. Σήμερα, για μία ακόμη φορά, η μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και η ιστορία και ο πολιτισμός ολόκληρης της πόλης, πλήττονται από τους κήρυκες του μίσους".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Δεν έχουν μείνει άλλες λέξεις για να περιγράψουμε τη θλίψη του Ελληνικού Εβραϊσμού: Ντροπή – ντροπή – ντροπή".


Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, με σημερινή ανακοίνωσή της, "εκφράζει τη λύπη της και καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη βεβήλωση του Μνημείου που έγινε στις 10.7.2018 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ από αγνώστους, 12 ημέρες μετά την πιο πρόσφατη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος".

"Η βεβήλωση", τονίζεται στην ανακοίνωση, "αποτελεί προσβολή προς το Μνημείο αυτό που ανεγέρθη για να τιμήσει και να επαναφέρει στη μνήμη όλων τους φοιτητές του ΑΠΘ – Εβραίους το θρήσκευμα – που χάθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα. Να συνδέσει τη τρέχουσα εικόνα του χώρου με την ιστορία της για να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση την ύπαρξη για αιώνες του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου που καταστράφηκε από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942. Ταυτόχρονα το εξαιρετικά αυτό λυπηρό γεγονός είναι μέγιστη ασέβεια για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο Παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων".

Σύμφωνα με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης "το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει πως οι απαραίτητες και επιτυχημένες προσπάθειες που γίνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις Αρχές και τους φορείς της πόλης και της Πατρίδας μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού και την παράλληλη ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της, ενοχλούν".


Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταδικάζει τη βεβήλωση του μνημείου: «Ακόμη ένα κρούσμα φασιστικής επιθετικότητας ήρθε να προστεθεί στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη από ακροδεξιές ομάδες με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτήν τη φορά οι αυτοαποκαλούμενοι “πατριώτες” βεβήλωσαν το Εβραϊκό Μνημείο που βρίσκεται μέσα στο ΑΠΘ πετώντας μπογιές και γράφοντας συνθήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταδικάζει τη βεβήλωση του μνημείου θεωρώντας την, ύψιστη προσβολή προς τους συμπολίτες μας Εβραίους οι οποίοι πέθαναν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Δηλώνουμε πως δε θα ανεχτούμε καμία μορφή εθνικιστικής μισαλλοδοξίας και δε θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας και καλούμε ενωμένο τον δημοκρατικό κόσμο να αντιδράσει.»

Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» καταδικάζει τη βεβήλωση του Εβραικού Μουσείου μέσα στο ΑΠΘ, ένα ακόμη αποτρόπαιο συμβάν που έρχεται να προστεθεί στο γεμάτο ένταση κλίμα της πόλης που δημιουργούν οι αυτοαποκαλούμενοι «πατριώτες» που αντιτιθενται  στη συμφωνία των Πρεσπών.
 Μια ακόμη φασιστική ενέργεια που αποτελεί βεβήλωση της ιστορικής μνήμης της πόλης καθώς οι Εβραίοι αποτελούσαν το 1/3 του πληθυσμού της πριν την εξόντωση τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Εβραικό Μνημείο στο ΑΠΘ, το χωρο του εβραικου νεκροταφειου,  αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη αυτών των ανθρώπων.
  Εντούτοις οι ακροδεξιοί πατριδοκαπηλοι στρέφονται εναντίον του οποιουδήποτε "Αλλου" διακατεχόμενοι από αισθήματα μισανθρωπισμού και μισαλλοδοξίας.
 Στον αγώνα ενάντια στον φασισμό κανείς δεν περισσεύει. Η συστράτευση του δημοκρατικού κόσμου συνιστά τεράστια αναγκαιότητα για να μην ξαναγυρίσει η πόλη μας στις σκοτεινές εποχές της κυριαρχίας του παρακράτους.


Τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. "Είναι το δεύτερο κρούσμα το τελευταίο διάστημα, μετά τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος (σ.σ. στην Πλατεία Ελευθερίας) και πρέπει να μας ανησυχήσει όλους. Κυρίως όμως πρέπει να κινητοποιήσει την Πολιτεία, η οποία οφείλει επιτέλους να κάνει το χρέος της και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τέτοιες μη αποδεκτές και εξοργιστικές ενέργειες, που προσβάλλουν την ίδια τη Θεσσαλονίκη", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Συμπληρώνεται δε πως "η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλεί όλους να επιδείξουν μηδενική ανοχή στο ρατσισμό και τη βία από όπου και αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε κι αν στρέφεται. Στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία δεν αρμόζουν τέτοιες συμπεριφορές".


Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείο στην Πανεπιστημιούπολη, υπογραμμίζοντας πως "ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία δεν προσφέρουν λύσεις αλλά αποτελούν το πρόβλημα".

"Λύσεις προσφέρουν η μόρφωση και η παιδεία" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ζημιά αποκαταστάθηκε άμεσα.

"Σήμερα άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Αποκαταστήσαμε άμεσα τη ζημιά και καταδικάζουμε την απαράδεκτη πράξη" τονίζεται και προστίθεται: "Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για καλύτερη παιδεία και για μια πιο ανεκτική κοινωνία".


Τον "έντονο αποτροπιασμό" της εκφράζει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη βεβήλωση - για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων - του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

"Η βεβήλωση του Μνημείου που θυμίζει ότι το ίδιο το πανεπιστήμιο της πόλης χτίστηκε πάνω στο ξεριζωμένο νεκροταφείο των Εβραίων συμπολιτών μας αποτελεί μέγιστη προσβολή όχι μόνο στη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, αλλά κυρίως στην ίδια τη συλλογική μνήμη και την ιστορία της πόλης", αναφέρει η διοίκηση σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: "το μίσος και η ρατσιστική βία που οδήγησαν το χέρι των δραστών δεν αρμόζουν στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας ως ένα μνημείο παγκόσμιας αναφοράς κατά του ρατσισμού. Δεν αρμόζουν, επίσης, στην πόλη που σφύζει από επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που αποτελεί τουριστικό προορισμό ακριβώς χάρη στην πλούσια ιστορία της και στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της".

Καταλήγοντας, τονίζει ότι η πόλωση που κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και στη χώρα ολόκληρη το τελευταίο διάστημα, με αφορμή θέματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν την δημόσια ατζέντα, οπλίζει ακραίους και περιθωριακούς που βρίσκουν ευκαιρία να πλήξουν την ίδια τη δημοκρατία, αλλά και την ανοικτή και ανεκτική κοινωνία. "Ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η βία κάθε είδους, οι βανδαλισμοί και οι προσβλητικές ύβρεις απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό, η απουσία ανοχής και αποδοχής του Άλλου, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κρίση, οικονομική και κοινωνική, που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και χρόνια. Όμως, δεν πρέπει να περάσουν, δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά, οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν", υπογραμμίζει.

Σε ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΡΗΣ αναφέρει: «Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ καταδικάζει τη βεβήλωση του Εβραϊκού Μνημείου στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Τέτοιες ασεβείς πράξεις δεν έχουν θέση στην πόλη και την κοινωνία μας και θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν γιατί προσβάλουν κάθε υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)