to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:35 | 10.07.2018

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Διευκρινίσεις του Στ. Κοντονή για την υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά

«Σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα της έκδοσης γιατί είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου»


«Ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει υποβάλει αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου. Επομένως οποιαδήποτε διαδικασία εκδόσεως παγώνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής ασύλου. Διότι αν του παρασχεθεί πολιτικό άσυλο τότε αυτομάτως δεν τίθεται θέμα έκδοσης» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σχετικά με την υπόθεση του κρατούμενου Τούρκου Τουργκούτ Καγιά.

Όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7,  για την συγκεκριμένη υπόθεση γνωρίζει το διατακτικό και όχι το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου. Κι αυτό, όπως είπε,  διότι η υπόθεση δεν είναι στα χέρια του και «κακώς δίδεται μια λανθασμένη διάσταση όσον αφορά τη διαδικασία».

«Σωστά οι συνήγοροι του κατέθεσαν αίτημα στην Επιτροπή Ασύλου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Υπάρχει πρώτος και δεύτερος βαθμός, ενώ προβλέπεται και προσφυγή στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια. Επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι εμπλέκουν την Κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης από τη στιγμή που υπάρχει σε εκκρεμότητα αυτή η διαδικασία. Το κάνουν μάλλον εκ του πονηρού» τόνισε ο Στ. Κοντονής.

«Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο άνθρωπος υποβάλει τον εαυτό του στην ταλαιπωρία μιας απεργίας πείνας, από τη στιγμή που ο ίδιος έχει υποβάλει το αίτημά του στο ελληνικό κράτος περί παροχής πολιτικού ασύλου. Πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία της έκδοσης. Τότε θα έρθει ο φάκελος σε μένα σε περίπτωση που απορριφθεί από όλα τα όργανα (διοικητικά και δικαστικά) το αίτημά του. Συνεπώς, επαναλαμβάνω πως δεν κατανοώ γιατί ο συγκεκριμένος κρατούμενος υποβάλει τον εαυτό του σε αυτή τη δοκιμασία, η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα για την υγεία του ενδεχομένως και για τη ζωή του.

Θέλω να γίνει αντιληπτό από όλους ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα της έκδοσης γιατί είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου, την οποία ο ίδιος και οι συνήγοροι του επέλεξαν και σωστά να δρομολογήσουν» σημείωσε ο υπουργός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)