to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 06.07.2018

Κοινωνία

Έφη Αχτσιόγλου: Χρηματοδότηση από 30.000-150.000 ευρώ σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες κοινωνικές επιχειρήσεις

Εγκαίνια για την Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), που διοργανώνει στην Πάτρα το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


«Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία εισαγάγει έναν εναλλακτικό τρόπο παραγωγής, εργασίας και κατανάλωσης», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, εγκαινιάζοντας την Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), που διοργανώνει στην Πάτρα το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Η Κ.ΑΛ.Ο. αποτελεί οριζόντια στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στην παραγωγή και την εργασία. Μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

«Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε έχει φέρει ήδη τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «στο Μητρώο που δημιουργήσαμε και τηρεί η Ειδική Γραμματεία σήμερα υπάρχουν εγγεγραμμένες περίπου 1.100 επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο. Από αυτές, πάνω από τις μισές συστήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2017 και μετά, δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου».

Η κ. Αχτσιόγλου παρουσίασε νέες δράσεις, που σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, για τη στήριξη και ωρίμανση των εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο.:

  • Δημιουργία Κέντρων Στήριξης σε όλη την Ελλάδα, για να υποστηριχτούν νέα αλλά και τα υφιστάμενα εγχειρήματα. Η δράση είναι προϋπολογισμού περίπου 11 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία 90 κέντρων με επιδότηση 127.000 ευρώ για 30 μήνες.

  • Δύο δράσεις χρηματοδότησης υφιστάμενων και νέων φορέων Κ.ΑΛ.Ο., σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. Η χρηματοδότηση θα είναι από 30.000 έως 150.000 ευρώ για μικρές, μεσαίες και μεγάλες κοινωνικές επιχειρήσεις.

  • Δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, ενός Ν.Π.Ι.Δ. υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, για χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων ενίσχυσης των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Με χορήγηση μικροπιστώσεων, μικροδανείων για επενδυτικές δαπάνες και κεφάλαια κίνησης.

  • Εισαγωγή της Κ.ΑΛ.Ο. σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Αρχικά στην τριτοβάθμια και σε μεταπτυχιακά προγράμματα, σε συνεργασία με το ανοιχτό πανεπιστήμιο.

«Με τις δράσεις αυτές», επισήμανε η Υπουργός Εργασίας, «θέλουμε να παράσχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για τη διάχυση του παραδείγματος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα στηρίζει και θα ενισχύει τα συνεταιριστικά παραγωγικά εγχειρήματα».

Η έκθεση
 

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλεί το κοινό στην πρώτη περιφερειακή Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που θα λάβει χώρα στην Πάτρα 6 & 7 Ιουλίου 2018, στην Αγορά Αργύρη, οδός Αγίου Ανδρέου 12.

Στόχος της Έκθεσης είναι να συστηθεί η Κ.ΑΛ.Ο. στους πολίτες της περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος αλλά και η ενίσχυση των συνεργασιών του τομέα. Στο πλαίσιο της Έκθεσης θα λάβουν χώρα δράσεις με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, τη δημιουργία δικτύων και συνεργασιών, την άντληση έμπνευσης από τις επιτυχημένες εμπειρίες του τομέα. Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες στήριξης και ενίσχυσης του τομέα, τόσο από την Περιφέρεια όσο και από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά 35 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Συνεταιρισμούς Εργαζομένων, Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) και φορείς Κ.ΑΛ.Ο., την πλειοψηφία δηλαδή των ενεργών φορέων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, θα μπορεί να αγοράσει προϊόντα ή να βρει υπηρεσίες αλλά και να ενημερωθεί για τις προοπτικές και τις δυνατότητες αυτής της εναλλακτικής μορφής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, θα λάβουν χώρα μια σειρά από συζητήσεις και εργαστήρια γύρω από τις δυνατότητες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι δημόσιες πολιτικές για την υποστήριξη της ανάπτυξης της Κ.ΑΛ.Ο. σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και οι καθημερινές οικονομικές πρακτικές της, ως παράγοντες κοινωνικής αλλαγής. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν συμβουλευτικής σε υφιστάμενους ή υπό ίδρυση φορείς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)