to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 04.07.2018

Διεθνή

Ζάεφ: Θέλουμε να τελειώνουμε με τα προβλήματα μια και καλή

​« Η Ελλάδα πήρε το όνομα erga omnes, εμείς πήραμε erga omnes την ταυτότητα. Την ίδια στιγμή, η ταυτότητα των Μακεδόνων που ζουν στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη, αυτό έχει ξεκαθαριστεί με σαφήνεια.Και από αυτή την άποψη, είμαι ικανοποιημένος ότι έχουμε μια δίκαιη και νομικά ορθή απόφαση που δίνει την ευκαιρία στους πολιτικούς του σήμερα και στους διαδόχους τους, καθώς και στις μελλοντικές γενιές, να συνεργαστούν στο πλαίσιο καλών σχέσεων»


O Πρωθυπουργός της πΓΔΜ παραχώρησε συνέντευξη στο  Euractiv, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό αλλά και τις προοπτικές της χώρας του. Εξέφρασε την ικανοποίησή του και ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του Emmanuel Macron, o οποίος δεν είναι θερμός υποστηρικτής της ένταξη νέων χωρών πριν να μεταρρυθμιστεί η ίδια η Ε.Ε., ο Zoran Zaev εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικώς ο γάλλος Πρόεδρος δεν θα μείνει αμετακίνητος στη θέση του.

Σχετικά με τη συμφωνία είπε μεταξύ άλλων ότι «για να γίνει διάκριση με βάση τα γεγονότα από γεωγραφική άποψη, είμαστε το βόρειο τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας, η Βουλγαρία έχει το ανατολικό τμήμα, η Ελλάδα έχει το νότιο τμήμα και ακόμη και η Αλβανία έχει ένα μέρος της. Αυτό είναι γεγονός. Γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι η λύση, είναι δύσκολο για μένα, είναι δύσκολο για το λαό μου, αλλά η Ευρωπαϊκή φιλοδοξία και το καθήκον μας προς τις μελλοντικές γενιές είναι πολύ μεγάλο». 

Ερωτηθείς δε εάν τελικώς επρόκειτο για ένα καλό συμβιβασμό αφού οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν αμέσως αλλά ένα χρόνο μετά αφού θα έχουν γίνει και οι ευρωεκλογές, ο Zaev υποστηρίζει ότι ήταν καλά υπολογισμένη απόφαση, ώστε η χώρα του να είναι προετοιμασμένη. Κληθείς επίσης να σχολιάσει τη στάση της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, επισημαίνει ότι υπάρχει αντιφατικότητα, αφού από τη μια τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και από την άλλη αντιτίθενται στην αλλαγή του συντάγματος, που είναι αναγκαία για την επίτευξη του συμβιβασμού. Υποστηρίζει ότι τα κεντροδεξιά κόμματα στις δύο χώρες χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές αλλά επιθυμούν φιλικές σχέσεις με τη γειτονική τους χώρα, πράγμα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την ύπαρξη συμφωνίας. 

«Θέλουμε να τελειώσουμε με τα προβλήματα μια και καλή. Ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε φιλικές σχέσεις και να συνάψουμε συμφωνίες προς όφελος των δύο χωρών και των δύο λαών μας και γι 'αυτό  έγινε ο συμβιβασμός. Η Ελλάδα πήρε το όνομα erga omnes, εμείς πήραμε erga omnes την ταυτότητα. Την ίδια στιγμή, η ταυτότητα των Μακεδόνων που ζουν στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη, αυτό έχει ξεκαθαριστεί με σαφήνεια.Και από αυτή την άποψη, είμαι ικανοποιημένος ότι έχουμε μια δίκαιη και νομικά ορθή απόφαση που δίνει την ευκαιρία στους πολιτικούς του σήμερα και στους διαδόχους τους, καθώς και στις μελλοντικές γενιές, να συνεργαστούν στο πλαίσιο καλών σχέσεων». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)