to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:56 | 02.07.2018

Πολιτική

«Τα εργασιακά, η διαιρετική τομή με τη ΝΔ»: Στη Βουλή το ν/σ του υπουργείου Εργασίας

Τι τόνισε η υπουργός Εργασίας κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αδήλωτη εργασία στη Βουλή


"Αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί την κορυφαία δέσμευση που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2015 για την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, και υλοποιεί και τη δέσμευση της για πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, για πολιτικές ανακούφισης των ευάλωτων στρωμάτων και πολιτικές ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας" ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αδήλωτη εργασία στη Βουλή.

"Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο τόσο πιο καθαρή θα είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο αντιπαρατιθέμενα πολιτικά σχέδια, αυτό που υλοποιεί και θα συνεχίσει να υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και αυτό που εκφράζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η διαιρετική τομή είναι τα εργασιακά" είπε η υπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι αυτό έχει φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να το κάνει πάρα πολύ καθαρό με τη θέση του ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων συνιστά αριστερή ιδεοληψία, ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο.

Αναφερόμενη στις διατάξεις του νομοσχεδίου, η υπουργός Εργασίας είπε ότι αλλάζει η αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και πλέον το πρόστιμο δεν έχει μόνο αποτρεπτικό και τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά επιδιώκει την πρόσληψη του εργαζόμενου και την απόδοση δικαιοσύνης. "Δίνουμε πλέον τη δυνατότητα για μείωση του προστίμου, εφόσον γίνει πρόσληψη του εργαζόμενου που ήταν αδήλωτος. Οι εκπτώσεις συνδέονται μόνο με την πρόσληψη και εφόσον η πρόσληψη αφορά σύμβαση πλήρους απασχόλησης" είπε η κ. Αχτσιόγλου και εξήγησε: "Αυτό το κάνουμε για την απόδοση δικαιοσύνης στον εργαζόμενο και γιατί μέσα από τη δράση του ελεγκτικού σώματος, παρατηρήθηκε πως οι επιχειρήσεις μετά την επιβολή προστίμου δεν προσλάμβαναν, στις περισσότερες περιπτώσεις, τον αδήλωτο εργαζόμενο. Σήμερα μπαίνει το πρόστιμο, τιμωρείται ο εργοδότης αλλά θετική συνέπεια για τον αδήλωτο εργαζόμενο δεν υπάρχει".

Η υπουργός εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα σύστημα κινήτρων για την πρόσληψη, διατηρείται ο αποτρεπτικός χαρακτήρας του προστίμου, διότι πολλαπλασιάζεται το πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής και ταυτόχρονα δημιουργείται μια ισχυρή συμμαχία με τον εργαζόμενο που πλέον έχει μεγαλύτερο συμφέρον να καταγγείλει την αδήλωτη εργασία, διότι θα έχει μεγάλη πιθανότητα να του γίνει πρόσληψη.

Η υπουργός είπε επίσης ότι για πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες στο σύστημα των εργολαβιών, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται ως μανδύες καταστρατήγησης των κανόνων για την προστασία της μισθωτής εργασίας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ρεπορτάζ του Left.gr: «Χαλινάρι» στην κατάχρηση των εργολαβιών βάζει το υπουργείο Εργασίας

"Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια -και αυτή αποδίδει καρπούς- να κερδίσουμε το στοίχημα της βιωσιμότητας, να κλείσουμε πληγές του παρελθόντος και να βάλουμε κανόνες σε ένα σύστημα που ήταν απολύτως απορυθμισμένο. Είναι παντελώς αναληθή όσα ακούγονται για πλασματικά πλεονάσματα. Η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσαν το πλεόνασμα 2,9 δισ. των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2017. Τι να κάνουμε; Πήγε καλά το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Έχουμε πρόβλημα με αυτό; Πάει καλά, έχουμε έσοδα, μειώνεται η ανεργία, αυξάνεται η μισθωτή εργασία, εισρέουν πόροι στα ταμεία, έχουμε καλή εισπραξιμότητα. Είναι κακό αυτό;" είπε η κ. Αχτσιόγλου απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση και επισήμανε ότι μέσα στο νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται και προβλήματα ασφαλισμένων που λόγω του πολυδαίδαλου συστήματος βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλα ποσά εισφορών που δεν γνώριζαν ότι οφείλουν, είτε γιατί είχαν μια παράλληλη ασφάλιση είτε γιατί είχαν αφήσει ανοιχτό το μπλοκάκι τους, ενώ δεν είχαν έσοδα και παράλληλα πλήρωναν ως μισθωτοί.

Τέλος αναφερόμενη στο σκέλος του νομοσχεδίου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι η Ελλάδα τηρώντας στάση αρχών και αξιών, προχωρά στις συγκεκριμένες διατάξεις.

Το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο, που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, έχουν περιληφθεί οι διατάξεις για τη διαγραφή οφειλών ασφαλισμένων που είχαν χρεωθεί διπλές ασφαλιστικές εισφορές προς τον τέως ΟΑΕΕ, και οι διατάξεις με τις οποίες απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των αγροτών στα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Αναφορικά με την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, προβλέπεται δυνατότητα μείωσης του προστίμου σε περίπτωση που ο εργοδότης προχωρήσει στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Έτσι αν εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζόμενου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ μειώνεται στο ποσό των 7.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών, στο ποσό των 5.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών και στο ποσό των 3.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για την ευθύνη του αναθέτοντος, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων και προβλέπεται ότι ευθύνη για την παραβίαση εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας φέρει όχι μόνο ο υπεύθυνος εργολαβίας αλλά και η επιχείρηση που αποδέχθηκε τις υπηρεσίες του.

Καθορίζεται επίσης το ρυθμιστικό πλαίσιο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων, προβλέπεται η ίδρυση Διεύθυνσης Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η τήρηση Μητρώου Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Επαγγελματιών Επιτρόπων και Δομών Φιλοξενίας και ορίζεται διαδικασία ανάθεσης της διαβίωσης και φροντίδας του ασυνόδευτου ανηλίκου.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων επί του νομοσχεδίου 

Η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα συνεχιστεί με την ακρόαση φορέων, το μεσημέρι της Τρίτης. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την προσεχή εβδομάδα.

«Το νομοσχέδιο συνιστά ουσιαστική παρέμβαση, που λύνει πολλές παθογένειες παρελθόντων ετών», ανέφερε νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι προστατεύει τον εργαζόμενο και θέτει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την ισχυροποίηση της θέσης του. Το μείγμα πολιτικής που έχει επιλέξει για να προστατεύει τους εργαζόμενους και να ενισχύει τα εργασιακά δικαιώματα, αντικατροπτρίζεται, όχι μόνο σε αυτή τη νομοθετική παρέμβαση αλλά και στις προηγούμενες νομοθετικές της παρεμβάσεις. Εκεί που για πολλά χρόνια, δεσπόζουσα θέση στο εργασιακό περιβάλλον είχε η ευνοϊκή μεταχείριση εργοδοτών, που τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους, παίρνει σάρκα και οστά η επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας».

«Συζητάμε ένα συνονθύλευμα ρυθμίσεων και εξυπηρετήσεων», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των εξαγγελιών της κυβέρνησης. «Μας έχετε συνηθίσει ως κυβέρνηση στις μεγάλες υποσχέσεις και βαρύγδουπες δηλώσεις. Η υπουργός Εργασίας, τον περασμένο Απρίλιο, είπε ότι αλλάζει η αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία και ότι η νέα αρχιτεκτονική αποβλέπει στην απόδοση δικαιοσύνης», είπε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αποδεικνύεται κατώτερο αυτών των εξαγγελιών, εκτιμώντας ότι ουσιαστικά δημιουργούνται κίνητρα στους εργοδότες να συνεχίζουν την αδήλωτη εργασία. Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και τα πρόστιμα που είχαν θεσπιστεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου και που, όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ, μείωσαν την αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες. Κατηγόρησε επίσης την σημερινή κυβέρνηση, ότι είναι η ίδια που υπονομεύει την αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος με τους νόμους Κατρούγκαλου και Αχτσιόγλου και ότι προχώρησε σε 21 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών.

Στη συζήτηση παρενέβη ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος. «Τα ετήσια στοιχεία δείχνουν ότι το 2013 η αδήλωτη εργασία στους κλάδους της υψηλής παραβατικότητας ήταν στο 31,61%. Το 2014 την παραδώσατε στο 19,17% και αυτή τη στιγμή είναι στο 12,4%», ανέφερε απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση και υπογράμμισε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει επισημάνει ότι η άνοδος της αδήλωτης εργασίας στο 30%, συνδέεται με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

«Από το 2010 έως το 2014, έχουν ληφθεί τόσα μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας όσα ποτέ άλλοτε. Ωστόσο, το μέγεθος αυτό αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς και δεν είναι κακό να πούμε ότι πραγματικά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να το προσδιορίσουν και να το ελέγξουν», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας πάντως τα προβλήματα ρευστότητας που δημιούργησε στις επιχειρήσεις η κρίση. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η μέριμνα για μετατροπή του προστίμου σε δηλωμένη εργασία είναι σε θετική κατεύθυνση, τόνισε όμως ότι θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να διαφυλάσσονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αποτρέπει την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Στην ανάγκη να καταργηθεί ο «νόμος λαιμητόμος, ο νόμος Κατρούγκαλου», αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Με το σχέδιο νόμου επιχειρείτε να διαμορφώσετε  την αντίληψη ότι υπάρχουν προθέσεις να μπουν κανόνες που θα στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν αγγίζετε την καρδιά του προβλήματος που είναι η ανατροπή του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, η γενίκευση ευελιξίας με ποικιλία μορφών απασχόλησης που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, 14 στον τουρισμό και δεν ξέρω πόσοι ακόμη αλλού, ώστε να αυξάνουν το χρόνο, την εντατικότητα της εργασίας, να αυξάνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων και να μειώνεται παραπέρα η τιμή της εργατικής δύναμης», παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι τα δικαιώματα των εργολαβικών εργαζομένων μπορούν να κατοχυρωθούν με την κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων εργασίας των διαφόρων εργολάβων.

«Δεν θριαμβολόγησε κανένας, επειδή οι συλλογικές συμβάσεις θα επανέλθουν, δεν θριαμβολογεί κανένας γιατί ο κατώτερος μισθός σιγά-σιγά άρχισε να ανεβαίνει, δεν θριαμβολογεί κανένας για το Φ.Π.Α και δεν αναφέρομαι στα νησιά καθόλου, είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό και είναι υποκριτικό να λένε (σ.σ. η ΝΔ) ότι «εμείς ζητήσαμε», ποιοι συζητήσατε; Τι είσαστε εσείς που ζητήσατε; Εσείς που μας υποχρεώσατε να έχουμε τη «Δαμόκλειο Σπάθη» των μνημονίων, τι ζήτησατε;», σχολίασε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις διατάξεις για την αδήλωτη εργασία ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και σημείωσε: «Τα πρόστιμα παραμένουν στο επίπεδο των 10.500 ευρώ. Όλοι θα συμφωνούσαμε πως τα πρόστιμα θα πρέπει, αφενός μεν να είναι αρκούντως υψηλά ώστε να μην είναι δελεαστική η οποιαδήποτε παρανομία και αφετέρου, δεν πρέπει να είναι εξοντωτικά ώστε να υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συμμόρφωσης και σύννομης δραστηριότητας, προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και των Ταμείων. Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε πως οι προβλέψεις για εκπτώσεις σε περίπτωση συμμόρφωσης βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς και οι σχετικές προϋποθέσεις».

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει πράξη την υπόσχεση του πρωθυπουργού, και να παγώσουν οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, διότι έτσι θα δοθούν κίνητρα στους ελεύθερους επαγγελματίες να ξανανοίξουν τη δική τους επιχείρηση ή οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να προσλάβουν και άλλα άτομα και να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας. Αυτό είναι το σημαντικό, να δώσουμε κίνητρα σε αυτές τις 400.000 Ελλήνων που χρωστάνε στο ταμείο, να δώσουμε κίνητρα για να ξαναεπιχειρήσουν στην Ελλάδα", είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και δήλωσε σύμφωνος ότι πρέπει να διατηρηθούν υψηλά τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία.

Σεβασμό στην προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να περιορίσει την αδήλωτη εργασία, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ. τομεάρχης Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: «Η αδήλωτη εργασία το Φεβρουάριο του 2013 - με στοιχεία που δίνει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας - ήταν στο 40,4%, ένα θηριώδες νούμερο, πραγματικά. Χρειάστηκαν τολμηρές αποφάσεις. Ως υπουργός μπορώ να πω ότι έδειξα τη γενναιότητα να πάρω μια πολιτική απόφαση, για την οποία κρίθηκα δριμύτατα. Μου ασκήθηκε κριτική από όλες τις πλευρές του κοινοβουλίου, ακόμη και εσωτερικά, όταν το Σεπτέμβριο του 2013 τόλμησα τότε - και καλά έκανα, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία - να πάρω το πιο σημαντικό μέτρο υπέρ των εργαζομένων, το μέτρο της αδήλωτης εργασίας και του προστίμου των 10.500 ευρώ». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)