to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 19.03.2013

Κοινωνία

Νέα καταγγελία των εργαζομένων στην ΕΡΤ

Καταγγελία εργαζομένων ΕΡΤ προς Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με κοινοποίηση στον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών


Κύριε Επιθεωρητά,

σε συνέχεια των προηγούμενων στοιχείων που σας παραθέσαμε και προκειμένου να βοηθήσουμε στην έρευνα που διεξάγεται για τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ, σας ενημερώνουμε και για τα εξής:

Η εκπομπή «Μεσογείων 136» βγαίνει στον αέρα από τη συχνότητα της ΝΕΤ εδώ και περίπου τρεις μήνες ως μικτή παραγωγή χωρίς ακόμη να έχει υπογραφεί σύμβαση για τους όρους συνεργασίας μεταξύ της ΕΡΤ και του ιδιώτη παραγωγού. Παρ΄όλα αυτά, και μόνον με την έγκριση της συνεργασίας από το Δ.Σ. της ΕΡΤ, οι οικονομικές υπηρεσίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχουν καταβάλει ήδη, όπως έχει γραφτεί και στον Τύπο, 27.000 ευρώ ως έξοδα προετοιμασίας της συγκεκριμένης εκπομπής.

Ως εκ τούτου, προκύπτει το προφανές ερώτημα κατά πόσο είναι νόμιμη η εκταμίευση χρημάτων χωρίς να έχει υπογραφεί σύμβαση για την μικτή παραγωγή της εκπομπής.

Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι και το ερώτημα πώς δικαιολογούν τα δύο μέρη (ΕΡΤ και ιδιώτης παραγωγός) την καταβολή ενός τέτοιου ποσού ως έξοδα προετοιμασίας, για διάστημα στο οποίο η εκπομπή δεν έβγαινε καν στον αέρα. Σε ποιες άλλες εκπομπές, ποιών καναλιών, έχει ακολουθηθεί ανάλογη πρακτική; Αναζητείστε την απάντηση, θα έχει ενδιαφέρον… 

Σας γνωρίζουμε ότι η Νομική Υπηρεσία της ΕΡΤ απορρίπτει το σχέδιο της εν λόγω σύμβασης που έχει συντάξει ο διευθυντής του Γραφείου του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Ηλίας Φαραντόπουλος, διότι θεωρεί ότι ζημιώνει τα συμφέροντα της εταιρίας.

Και μία διόρθωση σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη εκπομπή: Στο «Μεσογείων 136» δεν απασχολούνται μόνον τέσσερις σκηνοθέτες, όπως σας είχαμε ενημερώσει – απασχολούνται τελικώς πέντε σκηνοθέτες. Πόσες άλλες εκπομπές υπάρχουν, άραγε, στην ελληνική τηλεόραση, δημόσια και ιδιωτική, που να απασχολούν πέντε σκηνοθέτες;

Εξ αυτών των πέντε σκηνοθετών, υπενθυμίζουμε απλά ότι ο ένας είναι γιος του κ. Ηλία Φαραντόπουλου, διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Αιμίλιου Λιάτσου.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο προς διερεύνηση για τις παραγωγές της ΕΡΤ είναι η σχέση που έχει η ιδιωτική εταιρία παραγωγής της κυρίας Ανθής Τούμπη με την ΕΡΤ. 

Συγκεκριμένα, η εταιρία της κυρίας Τούμπη έχει αναλάβει την εξωτερική παραγωγή της εκπομπής «Γένους Θηλυκού» που προβάλλεται από την ΕΤ1 με παρουσιάστρια την κυρία Τζένη Σταυροπούλου. Η εν λόγω εταιρία συζητά επίσης να αναλάβει και τη νέα εκπομπή που θα παρουσιάζει καθημερινά από την ΕΤ 1 η κυρία Ράνια Θρασκιά.

Εως εδώ δεν θα υπήρχε τίποτα το μεμπτό εάν ο γιος της κυρίας Τούμπη, κ. Πέτρος Τούμπης δεν είχε τοποθετηθεί πρόσφατα σε στελεχική θέση της ΕΤ1. Και συγκεκριμένα, στη θέση του Συντονιστή Προγράμματος της ΕΤ1. Καταλάβατε; Ο γιός αποφασίζει και συντονίζει το πρόγραμμα της ΕΤ1 και η μητέρα, με την ιδιωτική εταιρία της, αναλαμβάνει αναθέσεις και εκτελεί, έναντι βεβαίως αμοιβής. Το ερώτημα τίθεται ευθέως: Σαφώς η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι ηθική. Νόμιμη είναι;

Η οικογένεια Τούμπη φαίνεται πως έχει στενή σχέση με την ΕΡΤ καθώς στο κανάλι εργάζεται και ο έτερος γιος της κυρίας Ανθής Τούμπη, ο κ. Παναγιώτης Τούμπης. Άλλη μια οικογενειακή ιστορία, όπως αντιλαμβάνεστε…

Κύριε Επιθεωρητά, κυκλοφορεί ευρέως μεταξύ των διοικούντων στην ΕΡΤ ότι οι υπηρεσίες σας, όπως και αυτές του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Τζώνη που ερευνά τις καταγγελίες, δεν θα καταφέρουν να βρουν άκρη με τον δαιδαλώδη τρόπο που λειτουργεί η εταιρία και ότι όλοι στο τέλος θα βγουν «λάδι». Εάν όμως ερευνήσει κανείς προσεκτικά τις αποφάσεις και τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, καθώς και τις αποφάσεις – και κυρίως τα πρακτικά – των επιτροπών που αποφασίζουν για την ανάθεση μικτών και εξωτερικών παραγωγών, όπως και για τα οικονομικά στοιχεία αυτών, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθεί σε ορθά και αποκαλυπτικά συμπεράσματα.

Εργαζόμενοι ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)