to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 28.06.2018

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Σε πείσμα των εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, το 2018 δεν είναι 1965

«Όσοι πασχίζουν και πάλι να υλοποιήσουν το σενάριο "ρίξτε τον Τσίπρα πριν ολοκληρωθεί η έξοδος από τα μνημόνια" θα αποτύχουν και πάλι»


«Σε πείσμα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, των εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που τον στηρίζουν και παλεύουν με λύσσα να πέσει η κυβέρνηση, το 2018 δεν είναι 1965» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Όσοι πασχίζουν και πάλι να υλοποιήσουν το σενάριο "ρίξτε τον Τσίπρα πριν ολοκληρωθεί η έξοδος από τα μνημόνια" θα αποτύχουν και πάλι» σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι «κάθε λογικός άνθρωπος που νοιάζεται για το συμφέρον του τόπου και για να προχωρήσει η πατρίδα, δεν θέλει αυτήν τη στιγμή μια αναμπουμπούλα».

Σχολιάζοντας την διαγραφή του Κωνσταντίνου Μίχαλου από τη ΝΔ, τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει δώσει τα κλειδιά στην ακροδεξιά ομάδα Σαμαρά, Βορίδη, Γεωργιάδη. Αυτό κάνει μεγάλη ζημιά στο ηγετικό του προφίλ». Από την άλλη πλευρά, «όλοι εδώ στις Βρυξέλλες συγχαίρουν τον Τσίπρα και τον Ζάεφ για τη συμφωνία και ξέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αντίστοιχη θέση με τον πατέρα του που πάλευε και εκείνος για το Μακεδονικό» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα λέγονται περί εναγκαλισμού στελεχών της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανακριβή και προσχηματικά, προκειμένου να δικαιολογηθεί η λανθασμένη επιλογή της διαγραφής του προέδρου του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι ο κ. Μίχαλος «ανήκει σταθερά στον χώρο της δεξιάς και δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ» και υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση, όση προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου αν πέσει, έχει αποδείξει πως ό,τι περισσεύει από τη δημοσιονομική διαχείριση δεν το δίνει στους βιομήχανους, όπως η ΝΔ, αλλά το δίνει σε αυτούς που έχουν ανάγκη».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ολόκληρη η συνέντευξη: 

Δ/Φ: Με αυτή τη λογική, θα έλεγε κανείς ότι τα αντίστοιχα ισχύουν και για τον κυβερνητικό σας εταίρο, ιδιαίτερα για το θέμα του Μακεδονικού. Καταλαβαίνω την κριτική που ασκείτε στην αντιπολίτευση, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ασκείτε την ίδια για τον κ. Καμμένο, που έχει σηκώσει τους τόνους στα ύψη.

Είναι γνωστό ότι στο Μακεδονικό υπάρχει μεγάλη και σοβαρή διαφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ανάμεσα στη θέση των ΑΝΕΛ και τη συλλογική κυβερνητική θέση. Θεωρώ σημαντικό πρώτον, να μην κρύβουμε τις διαφορές και δεύτερον, ότι ο Π. Καμμένος -προς τιμή του- και οι ΑΝΕΛ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να «ρίξουν» τον Τσίπρα.

Δ/Φ: Αν ισχύει αυτό που αρχικά είχατε πει, ότι δηλαδή αυτή η συμμαχία ολοκληρώνει τον κύκλο της με τα μνημόνια -γιατί γι’ αυτόν τον λόγο έγινε-, τελειώνοντας με τη συμφωνία το σωστό δεν είναι να ξεφεύγουμε πια από την αντιπαράθεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» και να επαναφέρουμε την πολιτική στην κανονική της μορφή, με βάση το περιεχόμενο των θέσεων και τις πραγματικές αντιλήψεις για τα μεγάλα και τα μικρά θέματα;

Το λέω εδώ και καιρό ότι οι τελευταίες εξελίξεις-ολοκλήρωση μνημονίου, συμφωνία για Μακεδονικό- μετακινούν ήδη τεκτονικές πλάκες και διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό, όπου στη θέση του «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» επικρατεί ολοένα και περισσότερο το δίλημμα «συντήρηση ή πρόοδος». Το πώς θέλουμε και θα οικοδομήσουμε την Ελλάδα στα επόμενα 5-10 χρόνια.

Και γι’ αυτό ο στόχος αυτής της κυβερνητικής συνεργασίας είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η θεμελίωση της μεταμνημονιακής της πορείας. Νομίζω θα είναι καλό για τη χώρα, τη δημοκρατία, την οικονομία και τους πολίτες να τελειώσει στο συμφωνημένο της χρόνο αυτή η κυβερνητική συνεργασία, στο τέλος της 4ετίας, και είμαι βέβαιος ότι μετά θα υπάρξουν -με βάση τους στόχους, τα προγράμματα, τις πιθανές συγκλίσεις για την επόμενη 4ετία- νέες προοπτικές κυβερνητικών συνεργασιών. Και ο ελληνικός λαός θα είναι αυτός που θα δώσει την εντολή.

Δ/Φ: Εγώ δεν βλέπω να πηγαίνουμε μπροστά, βλέπω να γυρίζουμε στο 1965.

Σε πείσμα της ΝΔ, του Κυρ. Μητσοτάκη, των εκδοτικών και οικονομικών συμφερόντων που τον στηρίζουν και παλεύουν λυσσωδώς για να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, το 2018 δεν είναι 1965. Και όσοι πασχίζουν και πάλι να υλοποιήσουν το σενάριο «ρίξτε τον Τσίπρα πριν ολοκληρωθεί η έξοδος από τα μνημόνια και πριν δρομολογηθούν οι θετικές εξελίξεις» -κι όποιος έχει μάτια βλέπει- θα αποτύχουν και πάλι.

Δ/Φ.: Εγώ βλέπω, στις ανακοινώσεις και γενικά, ένα είδος οικογενειακής ευθύνης μονίμως. Ο Κυριάκος, ο γιος του πατέρα, που ήταν ας πούμε στην αποστασία και το παλεύει πάλι έτσι.

Εγώ βλέπω κι άλλα πράγματα, γιατί διαβάζω εφημερίδες και ακούω ραδιόφωνο. Κάθε λογικός άνθρωπος, που νοιάζεται για το συμφέρον του τόπου, ανεξαρτήτως του τι κόμμα ψηφίζει, δεν θέλει αυτή τη στιγμή αναμπουμπούλα. Θέλει μείωση της ανεργίας, επενδύσεις και σταθεροποίηση της ανάκαμψης. Πάρτε για παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη. Η επιχειρηματική κοινότητα, ανεξαρτήτως κόμματος, είναι θετική για τη συμφωνία στο Μακεδονικό, γιατί βλέπει ότι αυτή μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές απασχόλησης και επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Και το μόνο που δεν θέλει είναι εκλογές μες το κατακαλόκαιρο. Αυτό είπε και ο έρημος ο Μίχαλος και τον διέγραψε ο Μητσοτάκης.

Η αλλεργία της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στη διαφορετική γνώμη, που είναι κεντροδεξιά φιλελεύθερη, δεν έχει καμία σχέση με το προφίλ με το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές. Τα ίδια με όσα λέει ο Μίχαλος, τα λέει κι η συντριπτική πλειοψηφία του ΕΛΚ. Θα τους διαγράψει κι αυτούς ο Μητσοτάκης; Δυστυχώς γι’ αυτόν, δεν μπορεί.

Δ/Φ.: Πρόκειται για μια πολιτική μετατόπιση της ΝΔ;

Νομίζω ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δώσει τα κλειδιά στην ακροδεξιά ομάδα των Σαμαρά, Βορίδη, Γεωργιάδη. Και αυτό νομίζω ότι κάνει τεράστια ζημιά στο ηγετικό προφίλ του Κ. Μητσοτάκη. Συζητώ με τους πάντες εδώ στις Βρυξέλλες και σχεδόν όλοι συγχαίρουν Τσίπρα και Ζάεφ για τη συμφωνία στο Μακεδονικό. Και ξέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε στο θέμα αυτό θέση αντίστοιχη με του πατέρα του, ο οποίος πάλευε να υλοποιήσει αυτό που έκανε πράξη ο Τσίπρας.

Λένε, λοιπόν, ότι για να μην τολμάει να το κάνει σημαίνει ότι έχει χάσει τον έλεγχο του κόμματός του και φοβάται υπερβολικά τους ακροδεξιούς του.

Δ/Φ: Όταν σας έλεγαν οι ίδιοι ότι εσείς συνεργάζεστε με τους ακροδεξιούς και το έλεγε κι όλη η Ευρώπη για τον Καμμένο, λέγατε «μην ανακατεύεστε στα εσωτερικά μας».

Αυτό που τους έλεγα εγώ, συνεχίζω να το λέω και έχει γίνει κατανοητό, γι’ αυτό και δεν ακούτε αυτό τον θόρυβο πια από την Ευρώπη, είναι ότι επρόκειτο για μια αναγκαστική συνεργασία, ορισμένου χρόνου και σκοπού, γιατί πάρα πολύ απλά δεν υπήρχαν εκείνη την περίοδο εναλλακτικές λύσεις και διαθέσιμοι εναλλακτικοί σύμμαχοι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, όλοι κατάλαβαν ότι εκείνη την ώρα ήταν αναγκαίο και απολύτως απαραίτητο η Ελλάδα να έχει κυβέρνηση.

Δ/Φ: Αλλιώς τα είπε ο Τσίπρας όμως προχθές στην κρατική τηλεόραση. Είπε ότι ήθελε κι άλλους αλλά του έβαζαν θέμα να μην είναι ο Καμμένος. Και απάντησε ότι χωρίς τον Καμμένο δεν μπορείνα πάει μαζί τους. Άρα ήταν δεδομένο ότι τον θέλατε.

Αυτό ο Τσίπρας δεν το είπε για τον Γενάρη του 2015, αλλά για τον Σεπτέμβρη του 2015. Οι ενστάσεις τον Ιανουάριο του 2015 ήταν έντονες και με τη μορφή κριτικής. Από τον Σεπτέμβρη του 2015 και μετά νομίζω ότι αυτό που καταγράφεται από τον παγκόσμιο Τύπο, όλους τους οικονομικούς αναλυτέςκι από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα -από την Αριστερά μέχρι τη Δεξιά- είναι ότιη νέα κυβέρνηση Τσίπρα, που ξανακέρδισε τις εκλογές, είναι αυτή που καταφέρνει να βάλει σε μια πορεία βελτίωσης τα δημόσια οικονομικά, ανάκαμψης την ελληνική οικονομία. Με δυο λόγια, ο Τσίπρας πετυχαίνει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, στα οποία την οδήγησαν κακές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Αυτή είναι ο μόνιμη επωδός σε όλο τον διεθνή Τύπο. Μπορεί αυτό να μην αρέσει σε κάποιους στην Ελλάδα, αλλά τι να κάνουμε;

Δ/Φ: Ουσιαστικά σας κατηγορεί η ΝΔ ότι με το να προωθείτε στελέχη του δημόσιου βίου, σαν τον κ. Μίχαλο, επιχειρείτε να διαμορφώσετε στον χώρο της κεντροδεξιάς πολιτικό σχήμα και στηρίζετε τέτοιου είδους προσπάθειες που θα πλήξει τη ΝΔ.

Είναι εντελώς ανακριβές και προσχηματικό αυτό το σενάριο από τη ΝΔ για να δικαιολογήσει τις λανθασμένες κινήσεις, αυτογκόλ, που κάνει με διαγραφές τύπου Μίχαλου. Εμείς δεν αγκαλιάζουμε τον κ. Μίχαλο, καθώς ανήκει σταθερά στον χώρο της Δεξιάς και δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απλώς και ο κ. Μίχαλος, όπως πάρα πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στον επιχειρηματικό κόσμο και πολιτικά στη Δεξιά αναγνωρίζουν δημόσια πράγματα που η ΝΔ δεν τολμά να παραδεχθεί.Ο κ. Φέσσας, ως πρόεδρος του ΣΕΒ, είπε από το βήμα του συνεδρίου τους-κι ελπίζω να μην τον διαγράψει μετά από αυτό που λέω ο Κυρ. Μητσοτάκης- συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό που βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια.

Αυτή η κυβέρνηση, όση προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου κι αν πέσει από διάφορες πλευρές,έχει αποδείξει πως ό,τι περισσεύει από τη δημοσιονομική διαχείριση δεν το δίνει στους βιομήχανους, όπως η ΝΔ, αλλά το δίνει σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους.

Το έκανε το 2016, το έκανε και το 2017και μπαίνουμε σε μια πορεία όπου διαρκώς θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος - 700 εκατ. το 2019 και θα τείνουν αυξανόμενα τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022. Αυτά τα 3,5 δισ. δημοσιονομικού χώρου, περισσεύματος δηλαδή, θα πάνε για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)