to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:48 | 28.06.2018

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Συζήτηση της καμπάνιας «Έ, όχι και το νερό!» ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Το Υπερταμείο και η Συνταγματική κατοχύρωση στο επίκεντρο


Γράφει ο Ιάσων Μπαντιός

Συζήτηση στο πλαίσιο των δράσεων κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ με τίτλο «Η πόλη συζητάει για το νερό» διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η καμπάνια «Έ, όχι και το νερό!» στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Στην συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γ. Κρεστενίτης, εκπρόσωπος του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος, καθώς και μέλη του κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, παρότι συμμετέχει στην καμπάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ενώ εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος, Νίκος Φωτίου. Σημειώνεται ότι πριν την συζήτηση πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Μέχρι την τελευταία σταγόνα».


Κατά τις τοποθετήσεις τους τα μέλη του κινήματος και οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων έδωσαν έμφαση στο αβέβαιο μέλλον της ΕΥΑΘ, καθώς αυτή βρίσκεται στα χέρια του «Υπερταμείου», ενώ το 24% αυτής προωθείται προς ιδιωτικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ.

Την εκτίμηση ότι «η προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση του νερού διεθνώς είναι ένας συνεχής κίνδυνος, και πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση, και συνεχής προώθηση της άποψης ότι το νερό είναι κοινό αγαθό, και οφείλουμε να το διαχειριζόμαστε με τέτοιον τρόπο που να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε αυτό όλων των πολιτών» εξέφρασε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κρεστενίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «χρειάζεται και θεσμική κατοχύρωση, και η Συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως κοινό αγαθό είναι ένας απαραίτητος δρόμος, καθώς και η συμμετοχή των πολιτών και των δήμων σε αυτήν την διαδικασία, ουσιαστικά και όχι μόνο λεκτικά».

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ εκτίμησε σε σχέση με την συμμετοχή των δήμων ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους προσπάθειες, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα με την συμμετοχή τους να μην έχουν απώλεια πόρων και εισοδημάτων. Παράλληλα, ο κ. Κρεστενίτης δήλωσε ότι «η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ δεν έχουν κανέναν οικονομικό, διαχειριστικό και στρατηγικό να οδηγηθούν από τον δημόσιο έλεγχο σε μη δημόσιο. Οφείλουμε όλοι αυτόν τον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης να τον αποτρέψουμε».

Από την πλευρά της η συνεργάτιδα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, Πέρη Κουράκλη, δήλωσε ότι «με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εξασφαλίζεται ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό», καθώς «ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση του νερού εξασφαλίζεται με την πρόταση της κυβέρνησης για Συνταγματική αλλαγή, με την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ αλλά και με την μεταφορά του 50+1% των μετοχών της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο».
Παράλληλα, η κ. Κουράκλη σημείωσε ότι «η ΕΥΑΘ δεν προορίζεται για να καλύψει το χρέος της χώρας, και η αξιοποίηση της θα έχει σαν απαραίτητη προϋπόθεση την παραμονή του 50+1 στη δημόσια ιδιοκτησία», ενώ ανέφερε ότι ο κ. Φάμελλος κατέθεσε πρόταση στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της οδηγίας για τα νερά.

Σε σχέση με την πρόβλεψη του Κλεισθένη που θα δίνει την δυνατότητα των δήμων να συγκροτήσουν διαδημοτικό νομικό πρόσωπο και έτσι να μπορέσουν μετά είτε με δανεισμό, είτε με ίδια κεφάλαια, να διεκδικήσουν το 24% η εκπρόσωπος του αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος ανέφερε ότι «δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει βούληση των φορέων της πόλης, και επείγει να πάρει θέση η τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης», σημειώνοντας ότι πρέπει να πάρουν θέση και για την Συνταγματική αναθεώρηση.

«Το νερό, η επάρκεια του και η προσβασιμότητα σε αυτό αποτελούν βασικό δημόσιο αγαθό» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Φωτίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνέργειες του δήμου με την ΕΥΑΘ για την πρόσβαση και κατανάλωση νερού της βρύσης από τους πολίτες.

Παράλληλα, εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν θα μείνει στο δημόσιο η ΕΥΑΘ, σημειώνοντας ότι τα δημοψηφίσματα που προωθεί του νομοσχέδιο του Κλεισθένη πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα ακόμη θεσμικό όπλο διεκδίκησης.  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το αν ο κεντρικός δήμος έχει κάποια θέση για την δυνατότητα διεκδίκησης του 24% από τους δήμους ο κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι «δεν έχει γίνει οργανωμένη συζήτηση σε σχέση με την συμμετοχή των δήμων στην διαδικασία του 24% της ΕΥΑΘ. Αυτή η συζήτηση θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο», σημειώνοντας ότι «θα πρέπει εάν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει κάτι τέτοιο, και αν υπάρχει αυτή η πολιτική επιλογή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)