to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 26.06.2018

Οικονομία

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χρηματοπιστωτικού Τομέα: H εργολαβοποίηση των τραπεζικών εργασιών δεν είναι μονόδρομος

Το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας PDS (Piraeus Direct Services), θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς, καταλήγει σε έναν από τους πιο μεγάλους παίκτες στην αγορά των "εργολάβων" και η Νομαρχιακή Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη διοίκηση της τράπεζας «και όλες οι Διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών να σταματήσουν επιτέλους να προκαλούν την κοινωνία και τους εργαζομένους τους και να σεβαστούν ουσιαστικά και με πράξεις όλες τις δεσμεύσεις τους για την προστασία της εργασίας και της απασχόλησης στον κλάδο»


Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Σε έναν από τους πιο μεγάλους παίκτες στην αγορά των «εργολάβων» καταλήγει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας PDS (Piraeus Direct Services), θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς. Η εταιρεία είχε αναλάβει τον ρόλο του μεσάζοντα για τους 300 και πλέον εργαζόμενους, οι οποίοι ενώ εργάζονται σε υπηρεσίες εντός της Τράπεζας εκτελώντας καθαρά τραπεζικό έργο δεν θεωρούνται τραπεζοϋπάλληλοι. Δεν καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, οι αμοιβές τους είναι 40% μικρότερες (χωρίς να υπολογίσουμε τις επιπλέον παροχές του τακτικού προσωπικού σε επιδόματα, κατασκηνώσεις, προγράμματα υγείας, κ.α.) και δεν έχουν καμία προστασία από απόλυση.

Η Τράπεζα χωρίς να μπει στον κόπο να ενημερώσει τους εργαζόμενους που απασχολεί για 8, 10, 12 ή και περισσότερα χρόνια, μεταβιβάζει το 50,1% των μετοχών της θυγατρικής της PDS στην Icap Outsourcing Solutions. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που ούτως ή άλλως υπήρχαν, εντείνονται διότι ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το επόμενο απροειδοποίητο βήμα της εταιρείας ή/και της Τράπεζας.

Οι τράπεζες με το πρόσχημα του «έργου» δανείζονται προσωπικό από εταιρείες ικανοποιώντας τον διακαή τους πόθο να απασχολούν εργαζόμενους που δεν ανήκουν σε σωματείο, απολύονται πανεύκολα και ξαναπροσλαμβάνονται με χειρότερους όρους αν χρειασθεί.

Κυρίως όμως υπονομεύουν τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων αφού τις υπογράφουν μεν, δεν τις εφαρμόζουν όμως για το σύνολο του προσωπικού τους. Δημιουργούν υπαλλήλους δύο και τριών ταχυτήτων, πιο εύκολα διαχειρίσιμους. Θυσιάζουν για τον σκοπό αυτό ακόμα και την επιχειρηματική αποτελεσματικότητα, την ουσιαστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προσωπικού και την εξέλιξη των δυνατοτήτων αυτών, τη δυνατότητα τεχνολογικής ή οργανωτικής καινοτομίας.

Μόλις πριν λίγους μήνες η Τράπεζα είχε επιχειρήσει την απόσχιση του κλάδου των καθαριστριών και των φυλάκων και την μεταφορά 130 συναδέλφων και συναδελφισσών σε τρίτη εταιρεία. Με τη δυναμική παρέμβαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού Τομέα, των σωματείων της Τράπεζας και της ΟΤΟΕ και τη προσφυγή σε τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας το σχέδιο της Τράπεζας έμεινε στα χαρτιά.

Η εργολαβοποίηση των τραπεζικών εργασιών δεν είναι μονόδρομος όπως άλλωστε απεδείχθη με το παράδειγμα άλλης Τράπεζας η οποία απορρόφησε τη θυγατρική της αντί να την πουλήσει. Οι αγώνες των εργαζομένων του επιχειρησιακού και του κλαδικού τους Σωματείου κατάφεραν αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο και αυτό που είναι προς το συμφέρον όλων των τραπεζοϋπαλλήλων.

H Διοίκηση της Πειραιώς και όλες οι Διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να προκαλούν την κοινωνία και τους εργαζομένους τους και να σεβαστούν ουσιαστικά και με πράξεις όλες τις δεσμεύσεις τους για την προστασία της εργασίας και της απασχόλησης στον κλάδο. Οι περικοπές κόστους να επιτευχθούν από τις άσκοπες λειτουργικές σπατάλες, τις υπέρογκες απολαβές συμβούλων και τα πλουσιοπάροχα πακέτα και όχι από τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Θα τους θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι συμβάλλουν με τον μόχθο, το φιλότιμο και την εργασία τους στην επιβίωση των τραπεζών. Είναι πλέον προφανές ότι μοναδικός στόχος και σκοπός τους είναι η ανατροπή των εργασιακών συμβάσεων με ελαστικές μορφές απασχόλησης σε συνθήκες γαλέρας, όπως αυτές που βιώνουν οι χιλιάδες ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι μας εδώ και χρόνια από τις εργολαβικές εταιρίες εμπορίας ανθρώπων. Το τραπεζικό σύστημα στην χώρα μας οφείλει να ανταποκριθεί και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των αναγκών της Ελληνικής κοινωνίας. Στην τριμερή της Δευτέρας αναμένουμε να λάβει η εργοδοσία της Πειραιώς και την δέουσα απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας και της Κυβέρνησης, για την ανατροπή των αντεργατικών μεθοδεύσεων και σχεδίων της.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μέσω τρίτων εταιρειών θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο οι συλλογικές λύσεις είναι μόνιμες και να πάρουμε τις τύχες της εργασιακής μας ζωής στα χέρια μας με τη συσπείρωση γύρω από τα σωματεία μας.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στις Τράπεζες θα πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του φαινομένου των εικονικών εργολαβιών που διαβρώνουν τις συλλογικές μας κατακτήσεις. Τα συνδικαλιστικά μας όργανα, έστω και με καθυστέρηση, θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους συνολικής αντιμετώπισης του θέματος και όχι μόνο πυροσβεστικής παρέμβασης. Θα πρέπει να μπει ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων η κατάργηση των εργαζομένων πολλών ταχυτήτων και η εφαρμογή της αρχής: «ίση αμοιβή για ίση εργασία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)