to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:08 | 18.03.2013

Πολιτική

Παιδίατρος διώκεται αντί να επαινεθεί στην Ξάνθη

Ερώτηση με θέμα τις διώξεις εναντίον του Διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν Ξάνθης Δρ. Δημήτρη Αδαμίδη, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ανδρέας Ξανθός και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ


Ολόκληρη η ερώτηση

Τον Νοέμβριο του 2007, τον Γενάρη του 2008 και τον Δεκέμβριο  του 2010 εκδίδεται πανευρωπαϊκή προειδοποίηση (Medical Device Alert) για την κυκλοφορία επικίνδυνων κλιπ ομφαλίου λώρου από την ρυθμιστική Αρχή Ιατροτεχνολογικών προϊόντων (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) Ζητείται η ενημέρωση όλων των παιδιάτρων, μαιών, νοσηλευτριών, γυναικολόγων και καλούνται όλοι να αναφέρουν αμέσως το παραμικρό πρόβλημα. Τονίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος θανατηφόρου αιμορραγίας νεογνού. 

Τον 5/2010 παρουσιάζεται περιστατικό αιμορραγίας σε νεογνό στο Γ.Ν.Ξάνθης, το οποίο αποσιωπάται. Τον 12/2010 ο σημερινός διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν.Ξάνθης διαπιστώνει ότι τα κλιπ ομφαλίου λώρου είναι προβληματικά και ενημερώνει τον διοικητή. Μετά από παράκληση του διοικητή να υποβάλλει τις παρατηρήσεις του εγγράφως εκπονεί μελέτη, η οποία την οποία και θέτει υπ’ όψιν του Δ.Σ. της  Ένωσης γιατρών του νοσοκομείου (Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ.) και η οποία (3/2012) εγγράφως απευθύνεται στον διοικητή, ο οποίος αντί να σπεύσει να αντικαταστήσει τα κλιπ καθ’ ότι υπήρχε ήδη η πανευρωπαϊκή προειδοποίηση προχωράει σε αναφορά κατά του Δ.Σ. της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. για διασπορά ψευδών ειδήσεων!!. Τον 6/2012  3 νεογέννητα αιμορραγούν εκ των οποίων το 1 σοβαρά, όπως ακριβώς έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ο παιδίατρος, Δ/ντης της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Ξάνθης κ. Αδαμίδης με την μελέτη του. Ενημερώνεται η  ΟΕΝΓΕ η οποία και δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία. Την ίδια περίοδο παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται στα Χανιά, στη Λάρισα, στο Παπαπαγεωργίου Θες/νίκης, στα Ιωάννινα και στις Σέρρες. Το πρόβλημα αναγνωρίζεται στην πράξη και τα κλιπ ομφαλίου λώρου αντικαθίστανται.

Όμως αντί να επαινεθεί ο παιδίατρος δρ. Δημήτρης Αδαμίδης διότι έγκαιρα προειδοποίησε διώκεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου και το Σ.Ε.Υ.Υ.Π. πειθαρχικά διότι άσκησε κριτική κατά της προϊσταμένης αρχής!! Οι διώξεις συνεχίζονται η μία μετά την άλλη παρ’ όλο που έχει αθωωθεί παμψηφεί τόσο από το πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου, όσο και το υπηρεσιακό συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας. 

Είναι σαφές ότι με τη δίωξη αυτή επιχειρείται: α) η δημιουργία κλίματος αυταρχισμού και η τρομοκράτηση των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στα  νοσοκομεία, β) η επιβολή ενός πρότυπου δημοσίου λειτουργού που «κοιτάζει τη δουλειά του» και δεν ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα. 

Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών και την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, καταξιωμένος στην διεθνή επιστημονική κοινότητα και την τοπική κοινωνία δρ. Αδαμίδης δεν είναι από εκείνους τους γιατρούς που θα μπορούσαν να ανταλλάξουν την ορθή χρήση της Ιατρικής και την ασφάλεια των ασθενών τους με οποιοδήποτε τίμημα. Οι διώξεις εναντίον του επιχειρούν να καταργήσουν το δικαίωμα στην ελεύθερη επιστημονική σκέψη,  τον κριτικό λόγο και τελικά την ίδια την Δημοκρατία μέσα στο ΕΣΥ.

Ερωτάται ο υπουργός Υγείας τι μέτρα θα λάβει:

•Για να σταματήσει αμέσως κάθε δίωξη κατά του διευθυντή της Παιδιατρικής του Γ.Ν.Ξάνθης Δρ. Δημήτρη Αδαμίδη

•Για την έγκαιρη ενημέρωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε περιπτώσεις πανευρωπαικών προειδοποιήσεων ασφαλείας υλικού  (Medical Device Alert)

•Για να επισημανθεί στις Διοικήσεις των νοσοκομείων ότι οφείλουν να παρεμβαίνουν άμεσα όταν υπάρχουν καταγγελίες για ελαττωματικά υλικά που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Ξανθός

Χουσεϊν Ζεϊμπέκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)