to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:22 | 15.06.2018

Διεθνή

38 χώρες ζητούν από Γκουτέρες να θίξει στον Πούτιν το θέμα των Ουκρανών κρατουμένων στη Ρωσία

Τριάντα οκτώ χώρες ζήτησαν σήμερα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να θίξει στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το θέμα του Ουκρανού κινηματογραφιστή Όλεγκ Σεντσόφ, ο οποίος κάνει απεργία πείνας στη φυλακή, όπως και δεκάδων άλλων Ουκρανών που κρατούνται σε φυλακές στη Ρωσία.


Η περίπτωση του Σεντσόφ, ο οποίος δεν λαμβάνει τροφή από τις 14 Μαΐου, θα πρέπει να θιγεί "επειγόντως" στις συνομιλίες με το Κρεμλίνο, επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τον Γκουτέρες οι 38 αυτές χώρες, οι οποίες είναι, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Interfax, η Ουκρανία, οι χώρες μέλη της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Γεωργία, ο Μόλδοβας, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και η Ελβετία.

Ο Πούτιν θα δεχθεί την ερχόμενη Τετάρτη τον Γκουτέρες και θα παρακολουθήσουν μαζί στη Μόσχα το ματς Πορτογαλία-Μαρόκο του Μουντιάλ.

"Η δέσμευση του ΟΗΕ σε αυτά τα θέματα είναι καλοδεχούμενη", σημειώνουν οι χώρες που υπογράφουν την επιστολή αυτή, σημειώνοντας ότι αυτές τάσσονται υπέρ της λήψης "επιπρόσθετων μέτρων για να θιγεί το μαρτύριο όλων αυτών που κρατούνται παράνομα".

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βολοντιμίρ Γελτσένκο επέδωσε την επιστολή αυτή στον Γκουτέρες μαζί με έναν κατάλογο με τα ονόματα δεκάδων Ουκρανών που κρατούνται στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων βρίσκεται εκτός από τον κινηματογραφιστή και ο συνδικαλιστής Ολεξάντρ Κολτσένκο, ο ιστορικός Στανισλάβ Κλιχ και ο πολιτικός Μικόλα Καρπιούκ.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του 41χρονου κινηματογραφιστή Όλεγκ Σεντσόφ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών σε μια φυλακή στον ρωσικό βορρά. Ο Σεντσόφ ο οποίος ήταν αντίθετος στην προσάρτιση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014, καταδικάστηκε για τρομοκρατία και παράνομη διακίνηση όπλων έπειτα από μια δίκη που χαρακτηρίστηκε "σταλινική" από την Διεθνή Αμνηστία και καταδικάστηκε από το Κίεβο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ο Σεντσόφ άρχισε στα μέσα Μαΐου απεργία πείνας με αίτημα την απελευθέρωσή του όπως και των άλλων Ουκρανών "πολιτικών κρατουμένων" που βρίσκονται σε φυλακές της Ρωσίας.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο μίλησαν πρόσφατα για μια ενδεχόμενη "ανταλλαγή κρατουμένων" μεταξύ των δύο χωρών.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)