to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:25 | 13.06.2018

Διεθνή

Στα άκρα η κόντρα: Το διάγγελμα Ιβάνοφ και η απάντηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ

Σε ανοιχτή σύγκρουση οδηγήθηκαν οι σχέσεις κυβέρνησης και Προεδρίας της Δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ, με αφορμή τη συμφωνία με την Ελλάδα


Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τον πρόεδρο της χώρας, Γκ. Ιβάνοφ, με αφορμή την συμφωνία με την Ελλάδα .

Μετά το διάγγελμα του Ιβάνοφ (αναλυτικά παρακάτω), η κυβέρνηση με ανακοίνωση της αναφέρει «πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες» και τον καλεί να απομονωθεί στην πολιτική σκηνή.

«Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της επειδή ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά στην χώρα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος Ιβάνοφ «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της «μακεδονικής ταυτότητας».

«Ο Ιβάνοφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος.

Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβάνοφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή» τονίζει η κυβέρνηση και καταλήγει:

«Είμαστε αυτό που είμαστε και τελικά αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα. Με την συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται και ενισχύεται τη «μακεδονική» εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, μια για πάντα».

«Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω τη συμφωνία με την Ελλάδα»

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα είναι απαράδεκτη, δεν θα την υποστηρίξει και δεν θα την υπογράψει, δήλωσε νωρίτερα στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τη «Μακεδονία» και αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και δεν θα την υπογράψω» ανέφερε.

Δήλωσε επίσης πως με τη συμφωνία αυτή εγκαταλείφτηκαν οι θέσεις του κράτους για μη αλλαγή του συντάγματος και μη αποδοχή ονόματος erga omnes.

Η συμφωνία είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο».

«Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη «Μακεδονία» », είπε ο Ιβάνοφ και εξήγησε ότι δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε Δημοκρατία Μακεδονίας.

Αφού αναρωτήθηκε «αν είναι αξιοπρεπές να γίνουν αποδεκτά όλα τα ελληνικά αιτήματα και τελεσίγραφα» πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει περισσότερα θέματα από αυτά που κλείνει και πιστεύει ότι αυτή θα προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες στη χώρα του . «Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είπε ο Ιβάνοφ, δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για μια επιζήμια συμφωνία και δεν ενώνει την κοινωνία, αλλά την πολώνει ακόμη περισσότερο» .

«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας . Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας», είπε ο Ιβάνοφ.

Στο τέλος της ομιλίας του, επανέλαβε ότι δεν θα υποστηρίξει και δεν θα υπογράψει, ένα, όπως είπε, τόσο επιβλαβές κείμενο της συμφωνίας.

Μόλις 2 λεπτά η διήρκησε η συνάντηση με τον Ζάεφ

Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί στη γειτονική χώρα είναι το γεγονός, ότι η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ στο προεδρικό μέγαρο διήρκησε μόλις δυο λεπτά.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της χώρας, οι κ.κ. Ζάεφ και Δημητρόφ επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο κ. Ιβανόφ «διέκοψε τη συζήτηση και αποχώρησε από τη συνάντηση αρνούμενος να συζητήσει για οφέλη που προκύπτουν από αυτή την ιστορική συμφωνία για το μέλλον της χώρας».

Μέσω της ανακοίνωσής της, η κυβέρνηση καλεί όλους τους πολιτικούς παράγοντες να ενωθούν γύρω από τις εθνικές προτεραιότητες. «Οι πολίτες έχουν τελικά την ευκαιρία να γράψουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους παρεμποδίσει να λάβουν την ενδεδειγμένη απόφαση για το μέλλον της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανάφεραν ότι η συνάντηση κράτησε δυο μόλις λεπτά και προσέθεσαν πως ο κ. Ιβανόφ θα απευθύνει εντός της ημέρας διάγγελμα σχετικά με τη συμφωνία (όπως και έκανε το απόγευμα) Σημειώνεται ότι ο Γκιόργκι Ιβανόφ έχει εκλεγεί με την στήριξη του κόμματος VMRO και έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)