to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:40 | 12.06.2018

Πολιτική

«Συμφωνία με ονομασία erga omnes που ικανοποιεί όλους τους όρους της ελληνικής πλευράς» (βίντεο)

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει αυτήν ώρα για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετέβη λίγα λεπτά μετά τις 6 ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικράτειας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και την γ.γ. του πρωθυπουργού Ιωαννα Πεπέ. Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τον κ. Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Καλή χαρακτήρισε τη συμφωνία, που επετεύχθη με τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρτατίας Προκόπη Παυλόπουλο: Καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις, που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, και αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή, είπε χαρακτηριστικά:

Η επίσκεψή μου είναι για καλό σκοπό. Μεταφέρω καλά νέα. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας απασχολεί πολλά χρόνια είπε ο κ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο επισκέφθηκε αμέσως μετά την τελική τηλεφωνική επικιωνί του με τον Ζόραν Ζάεφ.

"Έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις, που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή: Έχουμε σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, τόσο στο εξωτερικό και τις διμερείς, διεθνείς σχέσεις όσο και στο εσωτερικό. Άρα οι γείτονες μας αναλαμβάνουν υποχρέωση για συνταγματική αναθεώρηση", είπε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία προβλέπει αλλαγές και πέραν της ονομασίας, οι οποίες εξαλείφουν το ζήτημα του αλυτρωτισμού, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία αυτού. Το σημαντικότερο, με αυτή τη συμφωνία είναι ότι διασφαλίζεται - κατοχυρώνεται η πολιτισμική κληρονομιά και παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπήρξαν κάποιοι στο παρελθόν, που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την κληρονομιά αυτή: επρόκειτο για ένα διαρκές εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική πλευρά μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια.

Σημείωσε επίσης ότι μετά την τελική τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ζάεφ, ο πρώτος που ενημερώνει είναι ο Πρόεδρος της Δημκρατίας, και αμέσως μετά θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής για να διοργανωθεί ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Έκλεισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί "ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα".

 

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο:

Πρ. Παυλόπουλος: Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ενημέρωση, καθώς και για την τήρηση -όπως σημείωσε- της κοινοβουλευτικής τάξης, στα μεγάλα αυτά θέματα, δηλαδή την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. 

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι από εδώ και πέρα είναι σαφές ότι η ευθύνη, για το εάν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει και που είναι αυτονόητες, εναπόκειται σε αυτήν. 

Όπως σημείωσε: «Αυτή η εθνική θέση -περί εθνικής θέσης πρόκειται- το ότι δηλαδή προϋπόθεση για οποιαδήποτε Συμφωνία είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν είναι μόνο γιατί από αυτή θα κριθεί τελικά η Συμφωνία η οποία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων. Από εκεί θα φανεί, από τις αλλαγές που θα έχουν γίνει, εάν θα τηρηθεί από το γειτονικό μας κράτος όλη αυτή η δέσμευση, την οποία τώρα αναλαμβάνει. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ελλάδα, μέσα από αυτή την προϋπόθεση που έθεσε, δείχνει τον σεβασμό της, ως ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα με δημοκρατική ευαισθησία, και προς την έννομη τάξη της πΓΔΜ». 

Πρόσθεσε, ταυτόχρονα, ότι θα ήταν αδιανόητο για εμάς τους Ευρωπαίους και για την Ελλάδα ιδίως, με αυτή τη δημοκρατική παράδοση, να οδηγεί μια χώρα και τον πρωθυπουργό της να αποδέχεται πράγματα τα οποία είναι αντίθετα με το Σύνταγμα τους. «Έτσι όπως έρχονται λοιπόν τα πράγματα αυτή την στιγμή, εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε. Από αυτό θα κριθεί και η τελική Συμφωνία η οποία θα έρθει την εποχή εκείνη, εφόσον έχει τηρήσει τα υπεσχημένα. Και θέλω να πω επιπλέον τούτο: Ότι εφόσον τα τηρήσει, αυτός ο σεβασμός της Ιστορίας που τόσο καιρό είχε κακοπάθει από τη γειτονική μας χώρα -για να είμαστε ειλικρινείς και από την ανεύθυνη στάση ορισμένων ηγετών της- αυτός ακριβώς ο σεβασμός της Ιστορίας είναι ένα καλό διαβατήριο ειδικά για την περαιτέρω πορεία της. Είναι καλό για αυτόν τον λαό τελικά, να συμμορφωθεί με την Ιστορία. Γιατί όπως και να το κάνουμε, δεν ήταν μόνο μια παραβίαση βασικών αρχών που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο το να διεκδικείς την κληρονομία της Αρχαίας Μακεδονίας του Φιλίππου και του Αλέξανδρου. Αλλά οδηγούσε σε μια γελοιοποίηση πραγματικά και τους ηγέτες αυτού του κράτους, την οποία εμείς δεν θέλουμε. Θέλουμε καλή γειτονία και η καλή γειτονία ξεκινάει από τον σεβασμό της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. 

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε και πάλι τον πρωθυπουργό και επισήμανε ότι «η συζήτηση στη Βουλή δείχνει και πάλι ότι εμείς στην Ελλάδα, στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα, ξέρουμε ότι αυτά συζητούνται κατεξοχήν στο ναό της Δημοκρατίας που είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο».

 

Υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes: αυτό σημείωναν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης μετά το νέο τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε, με τηλεφώνημά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συναντηθούν εκτάκτως σήμερα,αλλά η συνάντηση ανακοινώθηκε ότι θα γίνει την Τετάρτη το πρωί.

Η δήλωση Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της πΔΓΜ Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο όνομα της χώρας του, το οποίο θα είναι "Σέβερνα Μακεντόνια" (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του Ρόιτερ, ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως την χαρακτήρισε, διαφυλάττει την "μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα".

Η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Είπε επίσης ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)