to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δύο κόσμοι... χωριστά!

Δύο εικόνες, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Εικόνες που αφήνουν η κάθε μια το δικό της ιδεολογικό αποτύπωμα, υποδεικνύουν διαφορετικές αντιλήψεις και άλλη στάση ζωής.


Εικόνα πρώτη. Βέροια. Ενόψει των Πανελλαδικών, τελείται λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Βέροιας για τους υποψηφίους - μιας και πραγματοποιούνται ακόμη και σήμερα αγρυπνίες και παρακλήσεις ώστε... με τη χάρη του Θεού να μπουν στη σχολή της επιλογής τους. Βλέπουμε τους μαθητές της Γ' Λυκείου καθισμένους... στα γόνατα, με τον μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμων να τους διαβάζει την ειδική ευχή της Εκκλησίας “παρακαλώντας τον Θεό να τους δώσει τον φωτισμό του Πανάγιου Πνεύματος”, ενώ τους μοίρασε, ως είθισται, ένα στυλό για δύναμη και φώτιση.

Ανεξιθρησκία και ελεύθερη διαμόρφωση της θρησκευτικής συνείδησης στην Ελλάδα, ωστόσο ο μητροπολίτης Παντελεήμων δεν αρκέστηκε στις ευχές. Παραδίδοντας μαθήματα όχι μόνο εθνικού αλλά και θρησκευτικού προσηλυτισμού, φρόντισε να μιλήσει στους μαθητές για την ανάγκη να διατηρήσουν την πίστη τους στον Χριστό, αλλά και να στηρίξουν την πατρίδα και τον Ελληνισμό - κυρίως σήμερα που “κινδυνεύει το όνομα και η ταυτότητα της Μακεδονίας”.

Εικόνα δεύτερη. Ηράκλειο Κρήτης. Το Γενικό Λύκειο Γαζίου κάθε χρόνο τέτοιες μέρες διοργανώνει μια βραδιά “ξε-άγχους” για τους υποψηφίους, με μουσική, χορό, φαγητό αλλά και "ενέσεις αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας!”. Με πρωτοβουλία των καθηγητών Παναγιώτη Ασημακόπουλου και Αστρινού Τσουτσουδάκη τα παιδιά συναντώνται και ξενοιάζουν αφήνοντας πίσω τους μια επίπονη χρονιά άγχους και διαβάσματος. “Κάποτε την παραμονή των εξετάσεων συνηθίζαμε να διαβάζουμε και να αγχωνόμαστε περισσότερο. Να πέφτουμε για ύπνο, αν μπορούσε να μας πάρει ο ύπνος, και να πηγαίνουμε την επομένη για να δώσουμε έχοντας φάει όσο πρωινό μπορούσε ν' αντέξει το στομάχι μας” λένε οι μαθητές. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, "τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς κανείς εκπαιδευτικός δεν συνιστά το διάβασμα την παραμονή των εξετάσεων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην εύθραστη ψυχολογία των υποψηφίων”.

“Το νόημα είναι να βρεθούμε όλοι μαζί, να ακούσουμε μουσική, να γελάσουμε” δηλώνει στην "Αυγή" ο καθηγητής Φυσικής του Λυκείου Αστρινός Τσουτσουδάκης. “Πρωτίστως θέλουμε να είναι τα παιδιά ευτυχισμένα, ανεξάρτητα από τις εξετάσεις ή τη μελλοντική δουλειά τους“ προσθέτει.

Με αφορμή τις Πανελλαδικές, το καλύτερο μήνυμα προς παιδιά είναι ίσως να μην στηρίζονται σε ένα “θαύμα” για τις επιτυχίες τους, αλλά στις δυνάμεις και στην προσπάθειά τους -ακόμα κι αν η τύχη πολλές φορές κρίνεται σημαντικός παράγοντας. Να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με αισιοδοξία και χαμόγελο. Η χρονιά έτσι κι αλλιώς πέρασε και τώρα μένει να αποτυπωθεί ο κόπος τους στις εξετάσεις - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία μπορεί να στιγματίσει την πορεία της ζωής τους. Άλλωστε “κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι αποδεικνύουν οι βαθμολογίες”, όπως αναφέρει σκωπτικά ο Διονύσης Χαριτόπουλος στο “Εγχειρίδιο της Βλακείας”, διερωτώμενος τι απέγιναν άραγε όλοι αυτοί που μπήκαν πρώτοι στις σχολές τους. Αποφοίτησαν και πρώτοι, είναι σήμερα πρώτοι στον κλάδο τους; “Χαρακτήρας, κρίση, πείρα και πρωτοβουλία είναι όροι επιτυχίας στη ζωή που δεν μαθαίνονται στα βιβλία”.

*********

Εικόνα πρώτη
Βέροια. Ενόψει των Πανελλαδικών, τελείται λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Βέροιας για τους υποψηφίους - μιας και πραγματοποιούνται ακόμη και σήμερα αγρυπνίες και παρακλήσεις ώστε... με τη χάρη του Θεού να μπουν στη σχολή της επιλογής τους

Εικόνα δεύτερη
Ηράκλειο Κρήτης. Το Γενικό Λύκειο Γαζίου κάθε χρόνο τέτοιες μέρες διοργανώνει μια βραδιά “ξε-άγχους” για τους υποψηφίους, με μουσική, χορό, φαγητό αλλά και "ενέσεις αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας!”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)