to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 08.06.2018

Κοινωνία

«Είναι θέμα Αγάπης και όχι φύλου»: Το βίντεο της καμπάνιας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Καλούμε όλο τον κόσμο, ιδίως τους νέους και τις νέες, να επισκεφθούν το Athens Pride 2018, αύριο Σάββατο 9 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος, για να στείλουμε όλοι/ες μαζί ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στο ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία και την κάθε είδους διάκριση.


Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της καμπάνιας για τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, δημοσίευσε το παρακάτω βίντεο:

Όπως αναφέρει η οργάνωση:

Το φύλο και η σεξουαλικότητα διαχρονικά αποτελούν πεδία έντονων κοινωνικών διακρίσεων. Τα LGBTQI+ άτομα υφίστανται ρατσιστικές επιθέσεις και βιώνουν οδυνηρούς αποκλεισμούς από ολόκληρες πτυχές της καθημερινής ζωής, ακριβώς λόγω της ταυτότητας και έκφρασης του φύλου τους. Παράλληλα, τα σεξιστικά στερεότυπα κυριαρχούν στον δημόσιο λόγο, αναπαράγοντας από τη μία τη λογική του ‘‘αδύναμου φύλου’’ για τις γυναίκες και από την άλλη εκείνη της ‘‘σεξουαλικής απόκλισης’’ για όσους/ες δεν συντάσσονται με αυτό που θεωρείται ‘‘κανονικό’’.

Είναι γεγονός ότι την τελευταία τριετία έχουν γίνει ορισμένα πολύ σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της κατάστασης και πραγματικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης έδωσε τη δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να δημιουργήσουν, αν το επιθυμούν, ένα νομικό δεσμό και να απολαμβάνουν δικαιώματα, τα οποία έως τότε περιορίζονταν στα ετερόφυλα ζευγάρια. Η κατάργηση του άρθρου 347 Π.Κ. αναίρεσε την ουσιαστική ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας μεταξύ ανδρών και διόρθωσε μία μακροχρόνια απαράδεκτη αδικία. Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου άμβλυνε το κοινωνικό στίγμα και επέλυσε μια σειρά τεράστιων πρακτικών προβλημάτων, που αντιμετώπιζαν τα διεμφυλικά άτομα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Άλλωστε, η πρόσφατη μεταρρύθμιση της διαδικασίας αναδοχής επιτρέπει πλέον στα ομόφυλα ζευγάρια να αναλάβουν, ως ένα βαθμό, τη φροντίδα παιδιών και να τους προσφέρουν το οικογενειακό περιβάλλον που στερούνται στα ιδρύματα. Τέλος, η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης εισήγαγε πιο αυστηρές νομικές επιπτώσεις για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας και αναβαθμισμένες υποστηρικτικές δομές για τα θύματα.

Παρά τις παραπάνω νομοθετικές πρωτοβουλίες, είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Η αλλαγή του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να δίνεται στα ομόφυλα ζευγάρια η δυνατότητα πολιτικού γάμου και τεκνοθεσίας, είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα για τη διεύρυνση των ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεων. Η επέκταση των δικαιωμάτων αυτών στα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση μιας δημοκρατικής πολιτείας και είναι ζήτημα ελευθερίας και ισότητας. Εξάλλου, η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και γενικότερα των έμφυλων διακρίσεων απαιτεί ακόμη περισσότερες κινήσεις, σε θεσμικό και κινηματικό επίπεδο.

Το Athens Pride και συνολικά ο θεσμός των Φεστιβάλ Υπερηφάνειας έχει λειτουργήσει καταλυτικά για την αποτύπωση πολιτικών διεκδικήσεων και για την ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων. Συγχρόνως, παρέχει ένα πεδίο ορατότητας, όπου τα LGBTQI+ άτομα μπορούν να εκδηλώσουν χωρίς φόβο το φύλο και τη σεξουαλικότητά τους, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Συνεπώς, η επιμονή στις πολιτικές αιχμές και η μαζικότητα των εκδηλώσεων αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων του Pride και κατ’ επέκταση για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες βαρύνουν τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει εμπράκτως ότι στέκεται δίπλα στην LGBTQI+ κοινότητα και μάχεται για την κατοχύρωση των αυτονόητων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, απέναντι σε σεξιστικά πρότυπα και ρατσιστικές φωνές. Για αυτό το λόγο, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει δυναμικά «Παρούσα» και στη φετινή διοργάνωση.

Καλούμε όλο τον κόσμο, ιδίως τους νέους και τις νέες, να επισκεφθούν το Athens Pride 2018, αύριο Σάββατο 9 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος, για να στείλουμε όλοι/ες μαζί ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στο ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία και την κάθε είδους διάκριση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)