to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 07.06.2018

Κοινωνία

Διαδήλωση αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά, σήμερα, Πέμπτη 7/6, στα Προπύλαια

Στις 6:30 το απόγευμα


Ο Τούρκος αγωνιστής Τουργκούτ Καγιά κινδυνεύει άμεσα με απέλαση καθώς η απόφαση της 30ής Μαΐου του Αρείου Πάγου τον στέλνει κατευθείαν στις φυλακές, τύπου F, της Τουρκίας. Εκεί, δηλαδή, που στο παρελθόν κρατήθηκε για χρόνια και βασανίστηκε με τον πιο άγριο τρόπο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Καγιά είναι δημοσιογράφος στην αριστερή τουρκική εφημερίδα Ozgur Gelecek (Οζγκιούκ Γκελετζέκ) και ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδηλώσεις για την ανάδειξη του κουρδικού κινήματος. Έχει υποστεί διώξεις από τις τουρκικές αρχές, ενώ από το 1992 βρίσκεται στις φυλακές εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Συνολικά έχει φυλακιστεί επί 14 έτη με την κατηγορία ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Καγιά, ήρθε στην Ελλάδα, έκανε αίτηση ασύλου και είναι κρατούμενος από τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τον “Κόκκινο Συναγερμό” της Ιντερπόλ, έπειτα από αίτημα του τουρκικού καθεστώτος. Η Τουρκία ζητά να εκδοθεί, προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, μετά την καταδίκη του ως «τρομοκράτη».

Από τις 31/5, ο Τουργκούτ Καγιά ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του Αρείου Πάγου ενώ, οργανώσεις της Αριστεράς καλούν σήμερα, Πέμπτη 7 Ιουνίου σε πορεία αλληλεγγύης από τα Προπύλαια, στις 18:30

Την ίδια στιγμή,  πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και κινήσεις καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. στις 12:30 το μεσημέρι.  Στην παράσταση διαμαρτυρίας θα συμμετάσχουν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.

Κατά τις εισηγήσεις που έκαναν, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τον Καγιά, ανέφεραν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία, ενώ επισήμαναν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που “από τα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιείται, αγωνιζόμενος για το δίκιο του κουρδικού και τουρκικού λαού και συμμετείχε σε όλους τους μεγάλους αγώνες της τουρκικής αριστεράς”. Γι'αυτό, “κατηγορείται σταθερά ότι είναι τρομοκράτης, καθώς όλες οι οργανώσεις της αριστεράς στην Τουρκία είναι πλέον εκτός νόμου”. 

Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, ο Καγιά δεν πρέπει να εκδοθεί γιατί είναι πολιτικός πρόσφυγας, λόγω των πολιτικών διώξεων που έχει υποστεί στη χώρα του, έχει υποβληθεί επανειλημμένα σε φυλάκιση, απομόνωση, σοβαρά βασανιστήρια και κακομεταχείριση από τις τουρκικές αρχές, ενώ δεν υπάρχει πιθανότητα δίκαιης δίκης εναντίον του από την Τουρκική κυβέρνηση. “Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από την δήθεν φιλελευθεροποίηση του τουρκικού καθεστώτος πριν τις εκλογές”, τόνισε η κ. Κανδυλιώτη από την Επιτροπή. 

Από την πλευρά της, η δικηγόρος του Τουργκούρ Καγιά, Μαριάννα Τζεφεράκου, είπε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου “αποτελεί μια δυσάρεστη έκπληξη”, ενώ είπε ότι “είναι ξεκάθαρο πως αν επιστρέψει στην Τουρκία θα υποστεί πολλαπλές πολιτικές διώξεις και βασανιστήρια”. Ωστόσο, όπως τόνισε, “η απόφαση του Αρείου Πάγου, συνιστά μια γνωμοδότηση, καθώς τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος καλείται να αποφασίσει κατά της έκδοσής του και να διατάξει την άμεση απελευθέρωσή του”.

 Ήδη, όπως αναφέρει η Επιτροπή Αλληλεγγύης, «ένα κίνημα διαμαρτυρίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται τόσο σε χώρες της Ευρώπης αλλά και εδώ ενάντια στην απόφαση έκδοσης του Τουργκούτ Καγιά. Γιατί ο δρόμος για να αποτραπούν τα  δεινά του πολέμου, του φασισμού, της εξαθλίωσης, της φτώχειας, της καταπίεσης και της κατάργησης των κατακτήσεων και των  πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών Ελλάδας και Τουρκίας είναι οι κοινοί αγώνες για όλα αυτά και η έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές». 

Ανακοίνωση για το ζήτημα  εξέδωσε στις 31/5 ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας:

Ο Τούρκος αγωνιστής Τουργκούτ Καγιά κινδυνεύει άμεσα με απέλαση καθώς η απόφαση του Αρείου Πάγου τον στέλνει κατευθείαν στις φυλακές, τύπου F, της Τουρκίας. Εκεί, δηλαδή, που στο παρελθόν κρατήθηκε για χρόνια και βασανίστηκε με τον πιο άγριο τρόπο. Ο Καγιά είναι ιστορικός και δημοσιογράφος και το τουρκικό καθεστώς τον διώκει αποκλειστικά για τις ιδέες και την ενεργή συμμετοχή του σε οργανώσεις της αριστεράς. Είναι ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές της Τουρκίας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες διώξεις.

Ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αδιανόητη την έκδοση του Τούρκου αγωνιστή…     

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)