to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:53 | 07.06.2018

Πολιτική

Στο τραπέζι χρέος και προαπαιτούμενα

Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και τα τεχνικά ζητήματα της ελάφρυνσης του χρέους θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο τους EuroWorking Group που θα διεξαχθεί στο Παρίσι.


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Le Monde: «Η Ελλάδα περνάει στην τελική ευθεία»

Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και τα τεχνικά ζητήματα της ελάφρυνσης του χρέους θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο τους EuroWorking Group που θα διεξαχθεί στο Παρίσι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο EWG, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή. Ενημέρωση θα κάνουν για το θέμα αυτό και οι θεσμοί.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, για να ληφθεί η πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε επιστολή του στους υπουργούς οικοομικών της Ευρωζώνης.

«Πραγματοποιήσαμε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους η οποία θα υλοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που είναι απαραίτητη (to the extent necessary), υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Έχουμε εξουσιοδοτήσει τους θεσμούς να εκπονήσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το πακέτο των πιθανών μέτρων για το χρέος», σημειώνεται στην επιστολή Σεντένο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί αναβολής της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου.

Την Παρασκευή στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Εν τω μεταξύ, τις αναφορές περί συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι: «Σε αντίθεση με τα όσα αναπαράγονται στον Τύπο, δεν θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφεραν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στην ενημέρωση που έκαναν υπουργοί για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίουΟ κυβερνητικός και κοινοβουλευτικός σχεδιασμός τοποθετεί την ψήφιση του νομοσχεδίου, από την Ολομέλεια, έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημοσιονομικά ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί, θέματα φορολογίας, ενεργειακά θέματα, χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ζητήματα δημόσιας διοίκησης και εργασιακά.

Της ψήφισης του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης θα προηγηθεί ακόμη ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ) και θα ψηφιστεί έως την Τρίτη 12 Ιουνίου.

Τι τονίστηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης

Μιλώντας την Τρίτη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλειδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ενώ αναφέρθηκε στον , λέγοντας ότι με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, σε ποσοστό 67% των ιδιοκτητών, ο φόρος παραμένει ίδιος, σε 15% θα αυξηθεί και σε 18% θα μειωθεί.

Από το υπερπλεόνασμα, το 2019, το 100% θα δοθεί σε φοροελαφρύνσεις τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ,την καθιέρωση στεγαστικού επιδόματος σε 1.350.000 άτομα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

Την ίδια στιγμή, πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ που θα φθάνουν έως και 5,19% το 2022 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022,  διευκολύνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο των ελαφρύνσεων για τους πολίτες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)