to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οικολόγοι Πράσινοι: 19 ευχές και δεσμεύσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018


Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η Ημέρα Περιβάλλοντος δεν μπορεί να είναι μόνο αφορμή για εορτασμούς και εκδηλώσεις.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμβάλλουν σήμερα με 19 ευχές που αξίζει να επεξεργαστούμε την επόμενη χρονιά στη χώρα μας, πριν την επόμενη Ημέρα Περιβάλλοντος, το 2019. Καταθέτουν επίσης τη δέσμευσή τους να συμβάλλουν με τη δραστηριοποίησή τους για τα θέματα αυτά, σε κοινωνικό, περιφερειακό, βουλευτικό και κυβερνητικό επίπεδο, και ως συνέχεια της δουλειάς που έχει ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε:

  1. Να ολοκληρωθεί ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,  με έμφαση στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
  2. Να μην προχωρήσουν άλλες συμβάσεις παραχωρήσεων για εξορύξεις Υ/Α στην Ελλάδα. Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τις περιοχές Natura, ώστε να αποκλείει εξορυκτικές δραστηριότητες και συναφή έργα. Να ελέγχεται η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στις έρευνες που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
  3. Να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με βάση την φέρουσα ικανότητα των περιοχών. Να προχωρήσουν σε δράσεις ενεργειακοί συνεταιρισμοί σε όλη τη χώρα και στα νησιά ειδικότερα, αξιοποιώντας ολιστικά τις τοπικές δυνατότητες, με σεβασμό στο περιβάλλον και  τις τοπικές δραστηριότητες
  4. Να προχωρήσει το πρόγραμμα εξοικονόμησης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Να ενισχυθεί το σχετικό ταμείο για τα δημόσια έργα με πρόσθετους πόρους με αξιοποίηση τυχόν δημοσιονομικών πλεονασμάτων στο τέλος του 2018.
  5. Να μπει σε εφαρμογή ο σχεδιασμός δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  6. Να οργανωθούν και στελεχωθούν οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και να προχωρήσουν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες. Να εκδοθούν τα ΠΔ προστασίας για τον Κυπαρισσιακό, τον Όλυμπο και την Παμβώτιδα που ήδη έχουν δρομολογηθεί.
  7. Να προχωρήσει η ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών και η ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
  8. Να προχωρήσει ο ανασχεδιασμός του αγροτικού χρηματοδοτικού προγράμματος και η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής  Κοινής Αγροτικής Πολιτικής  με βάση τις αρχές:  από τη γειτονιά στον πλανήτη και το τρίπτυχο Τοπική και βιώσιμη αγροτική παραγωγή - Περιβάλλον - Πολιτισμός.
  9. Να απαγορευτεί με νομοθετική πράξη η χρήση μεταλλαγμένων gmos στη χώρα μας.
  10. Να ενεργοποιηθούν οι πόροι για την πραγματική Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, σε τομείς όπως η ανακύκλωση –επανάχρηση, οι αγροτικές και δασικές δραστηριότητες, ο πολιτισμός και η υγεία, ώστε να γίνουν πράξη οι νέες θέσεις εργασίας πράσινες –κοινωνικές. Να ενισχυθεί το ταμείο ΚΑΛΟ με πρόσθετους πόρους με αξιοποίηση τυχόν δημοσιονομικών πλεονασμάτων στο τέλος του 2018.
  11. Να προχωρήσει η φορολογική μεταρρύθμιση με θέσπιση πράσινων φόρων που θα επιστρέφουν υπέρ της κοινωνίας των πολλών.
  12. Να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση
  13. Να προστατευθούν και αποδοθούν στο κοινό δημόσιοι χώροι και εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια.
  14. Να γίνουν αποφασιστικά βήματα για πράσινες μεταφορές  και βιώσιμη κινητικότητα, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.
  15. Να προχωρήσει η ανακύκλωση και η επανάχρηση  υλικών και η λιπασματοποίηση, μέσα από δραστηριοποίηση των δημοτικών αρχών και ων φορέων της κοινωνίας αλλά και με κίνητρα που θα δώσουν ώθηση σε πράσινες προμήθειες από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.
  16. Να διασφαλιστεί η προστασία των ακτών μέσα από την αναθεώρηση του νόμου  και του χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό .
  17. Να προχωρήσει με αποφασιστικές παρεμβάσεις έργων και διοικητικών μεταρρυθμίσεων η υλοποίηση στην πράξη των διαχειριστικών σχεδίων λεκανών απορροής και των αντιπλημμυρικών σχεδιασμών.
  18. Να μη ψηφιστούν οι διατλαντικές συμφωνίες CETA και TTIP από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
  19. Να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση με σεβασμό στο περιβάλλον, διατηρώντας και αναβαθμίζοντας τα Άρθρα 24 και 100

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν επίσης ότι ο πέμπτος πυλώνας της οικονομίας: περιβάλλον, βιωσιμότητα, κυκλική και κοινωνική οικονομία, πρέπει να ενταχθεί στην εθνική στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτή να είναι αληθινά  ολιστική και βιώσιμη. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)