to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:29 | 04.06.2018

Οικονομία

Δ. Παπαδημούλης: 40 δισ. ευρώ ετησίως χάνονται στην ΕΕ από τη φορολογική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ

«40 δισ. ευρώ ετησίως χάνονται στην ΕΕ από τη φορολογική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, εις βάρος των κρατικών προϋπολογισμών, του κοινωνικού κράτους και των εντίμων και συνεπών φορολογουμένων»


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου. Η συζήτηση αφορούσε την Έκθεση Εναρμόνισης και απλούστευσης των Κανόνων στο σύστημα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και την καθιέρωση Οριστικού συστήματος φορολόγησης των συναλλαγών μεταξύ των κρατών μελών. 

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ο στόχος που φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε, είναι πολύ σημαντικός και αυτό φαίνεται από το μέγεθος της φορολογικής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ: Περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώΤο ποσό είναι τεράστιο. Και προσδιορίζει και το μέγεθος της πρόκλησης.

Είναι ένα θέμα που το συζητούμε 25 χρόνια τώρα, όπως σημείωσε και ο εισηγητής και τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, δεν είναι αρκετά. Πρέπει να κάνουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα βήματα.

Η έκθεση που μας παρουσίασε ο κ. Κόφοντ (Jeppe Kofod, S&D), είναι μια καλή βάση συζήτησης και σημειώνω με ικανοποίηση ότι οι σκιώδεις εισηγητές από όλο το πολιτικό φάσμα τη θεωρούν μια καλή βάση. Και εγώ προσωπικά και η πολιτική μου ομάδα, με το ίδιο πνεύμα προσεγγίζουμε το ζήτημα και σκοπεύουμε και να καταθέσουμε τροπολογίες, και μεταξύ των σκιωδών εισηγητών να συνεργαστούμε έτσι ώστε να κάνουμε αυτό το σύστημα αποτελεσματικότερο, λιγότερο γραφειοκρατικό, πιο απλό -έτσι ώστε να μη καθιερώνει διακρίσεις σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπέρ των μεγάλων.

Αλλά πρέπει να μη χάσουμε το στόχο. Και ο στόχος είναι να περιοριστεί κατά 80% έστω, το μέγεθος αυτής της φορολογικής απάτης. Γιατί, αν κερδίσουν τα χρήματα αυτά οι κρατικοί προϋπολογισμοί, αυτό θα είναι καλό για το κοινωνικό κράτος, για τη φορολογική ελάφρυνση των εντίμων και συνεπών φορολογουμένων.

Τα παραπάνω, απαιτούν και απλούς κανόνες και αυστηρότερους εποπτικούς μηχανισμούς, και αυστηρές κυρώσεις. Και εδώ, νομίζω ότι η ιδέα του πιστοποιημένου υποκειμένου στο φόρο -αυτή η έννοια, είναι κεντρικής σημασίας. Είναι κλειδί. Και δεν πρέπει να συζητήσουμε πώς θα την προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια, αλλά χωρίς όμως να την αναιρέσουμε.

Επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία, μαζί με τους αυστηρούς εποπτικούς μηχανισμούς και τις πιο απλές, καθαρές, διαδικασίες, να υπάρχουν και πολύ αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, γι’ αυτούς που παραβιάζουν το νόμο και εξαπατούν, σε βάρος των δημοσίων εσόδων και της κοινωνίας.

Και θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω και θα το προτείνω μάλιστα και μέσα από τις τροπολογίες που θα καταθέσουμε, ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, των whistleblowers, οι οποίοι καταγγέλλουν διασυνοριακές απάτες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Προσβλέπω σε μια συνεργασία και με τον εισηγητή, τον κ. Κόφοντ και με τους σκιώδεις εισηγητές για να πετύχουμε μια Έκθεση, η οποία θα βελτιώνει την πρόταση της Κομισιόν, διότι σε αυτό το θέμα, οι πολίτες περιμένουν από εμάς να κάνουμε περισσότερα. Ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)